Micuțul Ma. Ma bistro. ÎNCHIS

UP-DATE 2019: Ma bistro este închis!

Și, cât de mic poate să fie un bistro mic?
În Floresca, ascuns printre străduțe, zice-se că se află cel mai mic dintre cele mai mici bistrouri din oraș (vorba reclamei, probably).
Pășești parcă într-o sufragerie mititică. În stânga, înșirate cuminți de-a lungul peretului, câteva mese de lemn. Canapele pe o parte, de cealaltă, scaune. Cineva a gândit minuțios eficientizarea spațiului.
Să tot încapă în micuța și intima sufragerie cam 15-20 suflete. Suflete apropiate însă, ca într-o familie cu mulți verișori, strânși la cineva acasă. Pe poliță un ceainic vechi, cărți și câteva flori. Și muzică de jazz cuminte, în surdină, numai bună de depănat amintiri.
De-a dreapta e bucătăria care privește deschisă și zâmbitoare, pe după bar. Doi bucătari relaxați (tineri, cu bărbi, tatuaje și ochelari cu ramă groasă) trebăluiesc de mama focului, atenți la plite și farfurii.

Toată lumea e destinsă și binevoitoare, nu ai cum să nu intri degrabă în poveste.

Meniul (meniul de februarie)
Meniul este mititel, bucătărie urbană, cu multe variante pentru mic dejun, de la granola la frigănele, la omletă sau pâine cu unt și gem, inclusiv câteva sandwich-uri generoase și consistente. Ca fel principal pentru un prânz or cină: o singură supă (marocană), o variantă de paste (Carbonara, cu pancetta și pecorino), un dish cu caracatiță (38 lei), un steak de mânzat cu garnitură (120 lei), un platou cu pește și fructe de mare (pentru 2 persoane, 100 lei). Desert: pară în vin (22 lei) și ‘’savarin nu savarină’’, 24 lei.

Așa cum e construit meniul de februarie, nu este echilibrat pentru cele trei momente de masă ale zilei. Este mai degrabă un meniu pentru mic dejun plus cîteva feluri principale (cam trei sferturi reprezintă feluri de mic dejun; pentru prânz sau cină nu prea e varietate, trebuie să pici cumva pe ofertă; sau dacă ești genul care mănâncă un sandwich consistent la prânz, e o alegere foarte bună să treci pe aici).
La capitolul echilibru și varietate meniu Ma bistro primește punctaj mic, de data aceasta.

20180223_194921

În oferta de băuturi este prosecco la pahar și câteva vinuri (majoritatea și la pahar, între 18-28 lei) de la Crama Gârboiu sau Jidvei sau ediție limitată Gitana – Lupi Rezerva 2013 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi), trei beri de import la 330 ml sticla (băutorii de bere nu vor fi prea fericiți) și câteva variante de rom/ whiskey/gin și un digestiv de nuci verzi.

Meniul se schimbă des
Ma Bistro este un bistro curajos, cu personalitate, cu o echipă tânără și simpatică, care pur și simplu vrea să facă lucrurile altfel. Și uite-așa, ca un îndrăzneț ce este, merge pe rețeta lui: și-a propus să schimbe meniul la 3-4 săptămâni. Eu l-am prins pe cel din februarie dar fiecare lună are meniul ei. Tips – pe 5 februarie și 5 martie au apărut ultimele meniuri deci, cum începe luna, cum vin surprizele.

Ce am încercat
Am zis să încerc (cu toate că nu prea mă tragea ața): salată cu caracatiță trasă la tigaie, chorizo, frunze verzi, cartofi & ceapă pe plită, condimentată cu oregano și mentă. Alăturarea celor două lumi atât de diferite, marin versus carne densă, condimentată de purceluș, nu a fost, din păcate o variantă căștigătoare.
Dar sandwich-ul din care am gustat – confit de rață gătită 16 ore cu focaccia de casă (prăjită în grăsime rață), cu gorgonzola, cheddar, dulceață de ceapă home-made, rucola, morcovi murați și muștar boabe Dijon, a fost foarte gustos și reușit.

Câteva lucruri interesante
Numele vine de la cuvântul care înseamnă ”mână” în limba catalană și ”noi” în persană.
Mesele sunt făcute din lemnul unor dulapuri vechi.
Locația are 40 de corpuri de iluminat, semnate de arhitecta Laura Paraschiv.
O să descoperiți farfurii diferite pe la mese, printre ele ascunse și porțelanuri vintage dar și farfurii pictate manual, semnat de Mădălina Andronic.

Al fine
Bistro-ul este deschis pe 9 noiembrie 2017 deci e proaspăt și tânăr și plin de elan. Oamenii care îl conduc, așa cum sunt și cei trei bucătari, fac parte din noul val, dinamic, căutător, plin de idei îndrăznețe. Cu meniu lunar, cu energia bună a locului, cu ingrediente de calitate, sperăm inspirat puse împreună, vedem cum o să evolueze micuțul Ma.

Rezervări: 0741 427 777
Program: Luni – Vineri 10:00 – 21:00; Luni – închis; Duminică: 10:00 – 18:00.

Poze: De-Corina Blog

20180223_193011

20180223_194912

20180223_195052

20180223_205344