Mercato Comunale, piață urbană în București, bun venit!

După ce am serbat Ziua Soarelui sau a solstițiului de vară, pe 21 iunie, adică-cea-mai-lun-gă-zi-din-an… cum s-ar spune în popor ‘’s-au aliniat planetele’’, am primit vestea că pe 22 iunie a sosit pe lume un nou membru în familia bucureștenilor, Mercato Comunale, un spațiu urban cu producători locali și spații de relaxare. Clar, e într-o o zodie bună, sub o stea norocoasă.

Mezinul cu soare în priviri (furat din cea mai lungă zi din an), frumos la stat, vesel nevoie mare, cu o undă de timiditate însă în pletele blondine (dar îi șade bine), promite să ne așeze împreună la aceeași masa și să ne ospăteze cu bunătăți de-ale locului. Și să ne veselească.
Cuvântul ‘‘mercato‘‘ (din limba italiană, adicătelea târg, piață), mă duce imediat cu gândul la mâncare proaspătă și gustoasă, la soare mediteranean și spirit ‘’dolce far niente’’.

Și ce avem noi aici? Ce ingrediente a pus împreună Mercato Comunale?
 producători locali, fermieri și artizani
 bucătărie stradală cu food-trucks
 terasă
 pufuri așezate la firul ierbii, ca de picnic
 bar & DJ
 spații de lucru indoor (dacă trebuie musai să lucrezi)
 și ce să vezi, toată distracția așezată în buricul târgului.

Ca să spun într-o frază, ar fi așa:
Mercato Comunale aduce laolaltă comunitatea urbană, într-o celebrare a statului împreună, la povești, în compania bucatelor locale de calitate.

Câțiva dintre producătorii locali selecționați:
Grădinile Victoriei, Pain Plaisir, Preoțescu – Crescător de Capre, Bioloi, Microgreens Romania, Valeputna Gourmet, Primitiv Foods, Ecokult, CAP Gurbănești, A31.

Guest Food Truck: Furgoneta Street Chefs; Original food trucks by Mercato: Pizza Fritta by Camionetta, Eggs & Avocado, Sweet Box, Uh-mami.

20180701_125756

Bineînțeles că m-am amestecat printre vizitatori și producători (am ajuns week-endul următor petrecerii de lansare) și m-am pus pe pălăvrăgeală.
Am schimbat două vorbe cu cei de la ferma de legume bio Ecokult și Preoțescu (lactate premium din lapte de capră Alpină Franceză, cu atelier artizanal de brânzeturi).
Erau genul acela de oameni cărora le râd ochii când vorbesc despre mica lor afacere, mi-au dat o grămadă de explicații despre ce fac și cum fac. Am zăbovit apoi și la fermierii de la Ecokult la povești despre legume, mi-au spus că tot ceea ce fac, e cu dragoste (și pe ambalajul de hârtie era scris ‘’Made with love’’). De muncă nu s-au plâns, și știm, e cam grea munca câmpului.
Ca să vă faceți o idee apropos de prețurile de la legumele Ecokult, cu certificare bio: roșii – 12 lei/ kg, morcov – 5 lei legătura, cartofi noi 12 lei/ kg. Aveau și frunze kale, ceapă verde, sfeclă roșie, baby broccoli, salvie, busuioc etc. toate așezate frumos în lădițe de lemn pe baloți de paie. Și cu-o floarea-soarelui la pachet.

20180630_145608

De la degustarea de brânzeturi de capră Preoțescu mi-a plăcut foarte tare brânza maturată Turnul Vlăsiei – este o specialitate din lapte crud de capra care are forma unui trunchi de piramidă, ce stă la maturat minim 14 zile. În procesul de producție, este acoperită cu cenușă comestibilă de lemn, peste care crește cultura de mucegai nobil (rețeta este adaptată după celebra brânză franțuzească Valençay). O brânză cu personalitate, sărată mediu, cu gust fin și aromă intensă. O bucată brânză are aproximativ 150 gr. și costă în jur de 20 lei. Găsiți și brânze noi, proaspete (inclusiv tartinabilă), nesărate dar și brânze maturate.

Am întâlnit și un nou producător de pâine cu maia, se numește A31 – care vine cu un nou concept, pâine la abonament (11 rețete de pâine pe lista). Printre rețete: pâine albă mediteraneană cu roșii uscate și măsline verzi, pâine mix de cereale și seminţe de chia, pâine spelta cu nuci și morcov etc. Cost 20 lei pentru o pâine de 500 grame.

Momentan nu toți comercianții au POS, au doar case de marcat (dar se va întâmpla, vom putea plăti și cu cardurile peste tot; în plus, pentru cine utilizează, există o reducere 10% în ING Bazar, pentru 4 utilizări ofertă).

Și, ca să știți, Mercato reciclează (am primit pungi din plastic reciclat și am înțeles că și paharele sunt din hârtie reciclată).

Programul Mercato Comunale: marți – vineri 12:00 – 22:30 iar sâmbătă și duminică 09:00 – 22:30.
Adresa: Ion Câmpineanu 22 (aproape de intersecția Ion Câmpineanu cu Calea Victoriei, mai jos de Novotel).

O inițiativă lăudabilă pentru București (susținută de mediul privat, am văzut mai multe companii care și-au adus aportul frumos), care sperăm să crească cât mai rapid, unde să participe cât mai mulți producători și întreprinzători locali (acum nu sunt mulți producători, dar na, așa e orice început).

Bun venit, Mercato Comunale, sperăm să crești precum Făt-Frumos, într-o zi cât alții în șapte!

Video&foto: DeCorinaBlog

20180630_144442

20180701_125528

20180701_130154

20180630_144956

20180630_144808

20180701_125313

20180701_125145