Bistro Ateneu București, cu Chef Alexandru Dumitru (ex-Atra Doftana) – ÎNCHIS
Later edit 1: Începând cu data 19 august 2019 ”Bistro Ateneu” a fuzionat cu ”Relais & Châteaux – Le Bistrot Français”.
Noul restaurant se va numi: ,,Relais & Châteaux Bistro Ateneu” și îl găsiți pe str. Nicolae Golescu 18 (clădirea Galleron, lângă Ateneu). Aici va găti Alexandru Dumitru (desemnat Cheful Anului 2019, Gault&Millau România).
Cu această ocazie grupul ,,Le Manoir’’ (condus de Cristian Preotu), care coordonează restaurantul, a anunțat că a achiziționat un conac la Balotești unde face amenajări pentru grădini și sere, astfel încât restaurantul să se transforme într-o locație care susține conceptul farm-to-table.
Later edit 2: pe 24 noiembrie 2019 comunicarea de pe rețeaua socială Facebook face referire la Relais & Chateaux Le Bistrot Francais! Momentan Bistro Ateneu și Chef Alexandru Dumitru nu se regăsesc pe lista restaurantelor din București.
Later edit 3: Chef Alexandru Dumitru a anunțat pe rețelele de socializare că își va deschide propriul restaurant în 2020, ANIKA Restaurant. Între timp și Anika s-a închis. Din anul 2023 îl găsiți pe Chef Alexadru Dumitru la restaurantul ,,La Hambar” din Singureni, lângă București
Pe harta restaurantelor de tip fine dining, a celor care se uită la tradițiile românești și aduc în farfurie ingrediente neaoșe de calitate, se înscrie și noul restaurant Bistro Ateneu, deschis luna trecută, în octombrie.
În locația de pe strada Episcopiei nr. 3 (cum te uiți la clădirea Ateneului, în partea stângă) s-au perindat în ultimii 5 ani, mai multe restaurante: de la Bistro Atheneu (din lanțul cu bistro La Taifas), apoi Le Bistrot Francais (care s-a mutat un pic mai sus, îl găsiți acum pe strada Nicolae Golescu nr. 18) și apariția pasageră a lui Sushi Room.
Restaurantul se poziționează ca: ’’Modern Romanian Cuisine. Seasonal Menu. Local produce with a twist.’’
Ceea ce atrage atenția este numele Chef-ului, Alexandru Dumitru, cunoscut pentru renumele său asociat cu Atra Doftana și conceptul farm-to-table pe care l-a implementat acolo cu succes.
Absolvent HRC Culinary Academy Bulgaria (prima școală culinară din Europa Est), unde a fost instruit in bucataria clasică franțuzească, Chef Alexandru Dumitru a lucrat în mai multe colțuri ale lumii: restaurant Les Solistes, Berlin (deținut de Pierre Gagnaire, aflat în incinta hotelului Waldorf Astoria), în bucataria de autor Talents din Sofia (unde meniul se schimba săptămânal) și restaurantul Auberge du Soleil, Napa Valley-California (cotat cu o stea Michelin).
Design, capacitate locație
Locația este micuță, are aproximativ 20 locuri la mese, la subsol se află și un separeu pentru 8-10 persoane, lângă cramă. Design minimalist, păstrează împărțirea și detaliile pe care le avea și Le Bistrot Francais (a rămas, inclusiv, peretele cu coloane din sticle de vin, de la intrare).
Locația se pretează, în special, pentru o cină de business (poziționarea lângă Ateneu și hotelurile de 5 stele din apropiere, inclusiv parcarea din față, îl favorizează) dar nu numai.
Meniu, prețuri
Conform principiului fine-dining, meniul este unul scurt: sunt 5 feluri de Starters, 5 feluri principale și 2 deserturi.
Aperitivele au prețuri cuprinse între 24-55 lei și vin cu propuneri diverse: de la o supă făcută din toate părțile pătrunjelului până la măduvă de vită coaptă cu hrean și lămâie.
Felurile principale au ca element central carnea, de la șalău, la pui de fermă, la obraz de vită, porc Mangalița cu trufe negre și mușchi de oaie. Prețul unui fel principal varianză între 72-90 lei.
Din păcate vegetarienii nu găsesc momentan un fel principal pe bază de legume – există variante pentru aperitive, pentru fel principal însă există varianta cu pește (cu șalău).
Deserturile sunt două: un desert pe bază de măceșe și ciocolată iar celălalt, un brulee din dovleac și înghețată de cătină (costă 28 lei oricare dintre acestea).
Prețurile sunt mari, reflectă tipul restaurantului (cu ingrediente proapete atent selecționate, tehnici de preparare etc.) și poziția privilegiată a locației și serviciul.
Meniul se va schimba în funcție de sezon, la aproximativ 3 luni. Preparatele țin seama, de asemenea de anotimpuri/ sezonabilitatea ingredientelor și folosesc ingrediente populare dar și ingredeinte mai puțin cunoscute sau folosite într-un mod neașteptat.
Există și un meniu de tip Dégustation (cu 12 feluri) pe care îl primiți la cerere și ar trebui să anunțati cu cel puțin o zi înainte, ideal, câteva zile, dacă sunteți interesați de o astfel de variantă.
Băuturile din meniu sunt foarte variate și alese cu grijă (am ajuns și în crama de la subsol unde se poate contempla o mare bogăție de sticle!), e relevant în acest sens faptul că unul dintre acționarii locului este grupul Le Manoir.
Program
Restaurantul este deschis momentan doar pentru cină (între ora 18:00 – 23:00). Recomand să faceți rezervare înainte deoarece spațiul este mic (eu am ajuns într-o zi de sâmbătă când toate mesele erau ocupate).
Din discuțiile pe care le-am avut înțeleg că sunt planuri atât pentru extinderea programului cât și diversificarea meniului (inclusiv pe zona vegetariană etc.), acesta este considerat startul proiectului, pentru ca ulterior să fie îmbunătățit, în pași mai mici, și cu alte componente, deci, de urmărit pe viitor.
Ingredientele folosite
Bistro-ul utilizează cu precădere ingrediente locale (conform declarațiilor, în proporție de 90%) de la micii producători care își fac treaba într-un mod responsabil. Având în vedere parcursul/ istoricul Chef-ului, a construit probabil legături sănătoase cu producători locali.
Am aflat că toate sursele de carne din meniu provin din diverse locuri din țară precum: ferma de pui Ivașcu, porc Mangalița din Maramureș, peștele de la Doftana etc.
Felicitări pentru acest demers, pentru alegerea unor ingrediente locale de calitate și susținerea totodată a producătorilor noștri!
Ce am încercat
Înainte a sosi mâncarea, am primit un coș cu pâine cu maia și o mică farfurioară cu un pic de unt cu trufe, din partea casei.
Din meniu am încercat un fel principal: obraz de vită slow-cooked cu piure de ceapă, morcovi caramelizați și mangold.
Toate farfuriile arătau foarte bine (am tras cu ochiul și la masa alăturată) cu proporții și forme bine dozate, cu jocul de culori și texturi.
Farfuria mea s-a înscris pe aceeași linie frumoasă, având carnea de vită ca element principal (fâșiile de carne erau așezate compact în formă rotundă de inel cu un glasaj deasupra și punctat, gustativ și cromatic, în contrast, cu câteva boabe de cătină).
Carnea era extrem de fragedă, semnul gătitului îndelung și la foc mic. Ce mi-a atras atenția din farfurie, într-un mod foarte plăcut, a fost piure-ul de ceapă care păstra nota de caramel (culoarea albicioasă și textura fină nu trăda gustul acesta, asociat de obicei cu o cromatică închisă).
Porția, ca dimensiune, minimalistă – carnea era suficientă dar cred că farfuria s-ar fi echilibrat mai bine cu mai multe legume alături (proporțional, să fi fost mai multe legume).
Și, personal, am simțit nevoia de ceva contrast în farfurie – fie la nivel de gust (un element care să vină în zona de iute, picant, aromă etc. (cătina aducea astringență dar era prea puțină și este mai puțin tolerată), fie la nivel de textură (o salată verde crunchy poate?). Gustul intens de vită și de piure-ul de ceapă era alăturat unor gusturi neutre precum morcov caramelizat și frunze mangold (care erau preparate) cu sos. Poate că uleiul verde avea rolul să aducă ceva contrast, dar nu l-am simțit foarte pregnant.
A fost o farfurie gustoasă, lucrată corect, cu ingrediente de calitate dar mi-ar fi plăcut să fiu surprinsă cu mai mult, pentru experiența unui fine-dining. Așteptările sunt ridicate atunci când trec pragul unei astfel de locații, aș vrea să îmi aduc aminte de personalitatea gusturilor și detaliilor, vreau ca experiența gustului să mă facă să revin.
De revenit sigur o să revin să mai încerc și alte feluri de mâncare (sunt convinsă că o să am parte de surprize frumoase, se simte efortul de a face lucru bun și ingredientele sunt de calitate, gustoase) și, neapărat, vreau să încerc dulciurile.
La final am primit din partea casei o farfurioară cu un mic desert, one bite, nuci umplute cu un ganache de ciocolată (aproximativ 60% cacao) așezate pe un pat de boabe de arpacaș (un desert cu elemente din copilăriei, aspacaș-ul și nucile, dar cu o umplutură interpretată).
Un punct de apreciat – mâncarea a sosit extrem de repede la masă (felurile puține și organizarea bună cu pregătirea dinainte a preparatelor, a ajutat probabil eficientizarea procesului).
Echipa
În spatele investiției și conceptului Bistro Ateneu stau: Chef Alexandru Dumitru, Ruxandra și Gabriel Gavrilescu (din 2017 sunt Official Tastemakers World’s 50 Best Restaurants) și grupul Le Manoir.
Bine ai venit, Bistro Ateneu!