Eroii din horeca susțin super-eroii din spitale! Peste 20 proiecte umanitare, ajută și tu!

Material actualizat pe 15 mai 2020

În vremuri de restriște, sunt oameni care luptă în prima linie. Pe timp de pandemie, ‘’soldații’’ din rândurile din față sunt cadrele medicale – fie că sunt medici, asistente, infirmiere, ambulanțieri, personal auxiliar din spitale etc., oameni de care trebuie să avem mare grijă!

Întrebări și reacții firești în perioada aceasta sunt ”Cum pot să ajut, cum pot să sprijin?” și gesturi de empatie pentru oamenii care lucrează în sistemul medical.
Zilele acestea, câțiva oameni inimoși din domeniul horeca s-au mobilizat să ofere ajutor prin ceea ce știu ei să facă cel mai bine, mâncare. Oamenii în tunică din horeca susțin oamenii în halate albe, cei care ne salvează viețile.
Sau, altfel spus, eroii din horeca susțin super-eroii din spitale!

Așa cum toți știm, restaurantele sunt închise (implicit existanța unor afaceri stă sub semnul întrebării, pentru o perioadă), doar o parte din acestea s-au reinventat – gătesc meniuri scurte și fac livrări. Horeca strânge rândurile în perioada aceasta și încearcă să supraviețuiască, să se reinventeze și nu uită să ofere ajutor, acolo unde poate și unde este nevoie.
Printre cele mai prețioase cuvinte zilele acestea, cu sens și greutate, sunt: solidaritate și împreună!

Mai departe, fiecare dintre noi poate întinde o mână de ajutor, susținând aceste demersuri!
Iată câteva proiecte umanitare care au prins contur în perioada aceasta, mai bine de 20 de inițiative în București și țară (cu siguranță sunt mai multe, voi completa informațiile, pe măsură ce aflu detalii).
Am scris câteva cuvinte despre fiecare proiect și cum putem susține – este ajutor direct, hrană și cafea pentru cadrele medicale din spitale și, implicit, pentru restaurante, cafenele etc. (implicit pentru partenerii și micii producători de materii prime etc.).

Implică-te și tu, fiecare (și cel mai mic, mic) gest contează acum!
Dar din dar, susține eroi și super-eroi!


Gault & Millau România: proiect #DinGrijă
Ieri, 09 aprilie 2020, Ghidul Gault & Millau România a lansat un proiect amplu: aproape 30 de restaurante din capitală vor găti și vor livra peste opt mii de porții de mâncare echipei medicale de la Spitalul Colentina din București.

Și-au unit forțele în acest proiect: Carrefour (care donează ingredientele), Microgreens (asezonează cu mini verdețuri și mini legume), Biodeck (oferă ambalajele biodegradabile și compostabile), Ernst & Young România (susține logistica), toate sub coordonarea Gault & Millau România.

Țin să menționez toate restaurantele implicate în proiect, în această etapă (este inițiativa cu cea mai de anvergură în acest moment, apropos de număr de restaurante implicate, de parteneri etc.):
Amvrosia restaurant grecesc, Anika restaurant, Atelierul de Tarte, Băcănia Veche – The Charity Shop, Coclintă Brasserie, DaDa restaurant, Grupul City Grill, Fratellini Grup prin Fratellini Bistro, Isoletta, J’ai Bistrot, KAIAMO, M.A.T, Mahala, MAIZE farm to table, Mesogios Seafood Primăverii, Noeme – former GUXT, NOUA. bucătărie românească, Pasterra – La Bottega Del Tartufo, Rocca by The Jar, Sardin, Taj Indian restaurant, the ARTIST, Voilà, le Bistrot, Zexe Braserie, Zexe Zahana, JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Later edit: s-au mai alăturat inițiativei și NOMAD Skybar, Radisson Blu Hotel Bucharest.

Iată cum, în vremuri apăsătoare pentru horeca, Gault & Millau România reușește să aducă împreună și să susțină comunitatea horeca, când aceasta are nevoie.

Cum poți ajuta?
Proiectul tocmai ce a demarat ieri, cei care vor să susțină, pot trimte mesaje către Gault & Millau România. Pe măsură ce apar noutăți, voi completa aici informațiile.

Up-date proiect, 23 aprilie 2020: au fost preparate peste 4.000 de porții de mâncare în cadrul proiectului.


Adi Hădean: proiect Activ Social
Chef Adi Hădean a lansat pe 1 aprilie 2020 proiectul ActivSocial.ro care este o acțiune umanitară inițiată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 și Asociația Adi Hădean, susținută din donații ale companiilor și persoanelor fizice. Este o cantină umanitară unde bucătari, asistenți sociali etc. fac voluntariat.

Alături de echipă, Adi Hădean gătește și distribuie zilnic, gratuit, cel puțin 1200 de porții de mâncare pentru două sute de medici și cadre medicale aflate în prima linie a luptei împotriva covid19 și pentru persoane vârstnice aflate în evidențele DGASPC (persoane izolate la domiciliu și în imposibilitatea de a-și asigura singure această masă caldă).
Porții de mâncare livrate în perioada 01-10 aprilie 2020 (informațiile sunt afișate pe site): 10.840.

Cum poți ajuta?
Poți sprjini prin voluntariat, donând alimente (pentru producătorii de alimente sau distribuitori), materiale (caserole de unică folosință, dezinfectanți, echipamente de protecție etc.) sau sprijin financiar, aici: Asociația Adi Hădean, Banca Transilvania, cont: RO35BTRLRONCRT0283039401.

Up-date proiect, 15 mai 2020: între timp, proiectul a strâns un număr mult mai mare de parteneri iar numărul de porții de mâncare oferite către beneficiari a ajuns la 37.859!

Pentru clienții săi, Adi Hădean a lansat acum 2 zile, pe 08 aprilie, site-ul Subzistenta.ro, alături de Radu Dumitrescu (Voilà bistro) & Marius Tudosiei (Băcănia Veche) – organizează cu resurse proprii livrarea mâncării către clienți.


Restaurant Kané: proiect #ACUM
Începând cu 24 martie, Kané – New Romanian Cuisine s-a transformat temporar într-o bucătărie comunitară care prepară mâncare pentru cadre medicale din spitale și persoane vulnerabile. Proiectul umanitar se numește #ACUM și beneficiază de susținerea mai multor companii private (Mastercard; Genesis Property – Novo Park si WestGate; Kaufland România; BCR; Lateral; Secom; Autonom; Biodeck).

Mâncare ajunge la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Institutul Național Victor Babeș și Spitalul de Urgență Floreasca. Cu ajutorul Asociației Dăruiește Viața, Act for Tomorrow și Asociația Studenților la Construcții din București, mâncarea ajunge atât la spitale cât și la persoane din grupuri vulnerabile.
Până pe 7 aprilie 2020 Kané a donat 3480 porții de mâncare.

Cum poți ajuta?

 Up-date proiect, 6 mai 202010.000 de porții de mâncare donate și proiectul continuă.

Pentru clienții săi, Kané oferă în această perioadă meniuri corporate pentru prânz în timpul săptămânii (comenzi de peste 20 porții) plus meniuri family – pentru week-end dar și meniuri simple, prin UberEats.


Breasla Cârciumarilor Brașoveni și Rotary Club Brașov
Pe 19 martie 2020, în cadrul unei discuții Live despre sectorul horeca organizată de Hospitality Culture Institute alături de reprezentații din domeniu, am aflat de la Oana Coantă de la Bistro de l’Arte Brașov cum restaurantele din Brașov s-au mobilizat pentru un proiect umanitar. Aceștia oferă o masă caldă celor care sunt în imposibilitatea de a se întoarce acasă la sfârșitul turei de lucru, cei 70 de oameni care constituie personalul medical de la Ambulanța Brașov.
Proiectul este susținut de Breasla Cârciumarilor Brașoveni alături de Rotary Club Brașov.

Cum poți ajuta?
Donând alimente (companiile care pot oferi alimente sau lucrează în domeniul distribuției de alimente – pot ajuta prin asigurarea materiei prime) sau sprijin financiar – lăsați un mesaj către Rotary Club Brașov.

Donațiile se pot face și direct prin virament în contul deschis special pentru acest proiect de la Banca Transilvania:
RO61BTRLRONCRT0342943902 Asociația Rotary Kronstadt Vektor, CUI: 36072741, Nr. Reg. As. 33/2016.

Mai multe detalii despre inițiativă, aici.

Up-date proiect, 1 mai 2020: S-au alăturat proiectului și alți parteneri – Rotary Kronstadt și Cluburile Round Table din Brașov.
Porții mâncare livrate (perioada 19 martie – 1 mai 2020): 3.348. Mai au nevoie de finanțare până pe 16 mai 2020: 2.154 porții (pentru cost maxim ingrediente pentru o porție în valoare de 15 lei).

 În această perioadă, pentru clienții bistroului, Oana Coantă – Bistro de l’Arte Brașov pregătește zilnic meniuri și face livrări mâncare cu resurse proprii.


Beans&Dots, IaLoc.ro, Rename Advertising, Netopia Payments:
proiect #CafeaPentruSpitale

Cafea pentru spitale este o inițiativă susținută  de cafenele de specialitate din întreaga țară: Beans&Dots, Urbarn, Mabo Coffee Roasters, Guido Coffee, Sloane Coffee Roastery,  20 Grams, FellowOne, Croitoria de Cafea Brașov, Roasted coffee shop etc.

Cafenelele trimit cafea boabe sau măcinată către spitalele din linia intai. Dacă intrați pe link, o să citiți detalii – fiecare cafenea scrie la ce spitale livrează cafeaua.
Citez de pe site două fraze care sintetizează esența acestui proiect: ‘’Probabil nu o să le schimbăm viața cu o cafea proaspătă, fierbinte și bună. Dar măcar le putem oferi 5 minute de pauză și de normalitate în mijlocul nebuniei în care trăiesc non-stop.’’

Cum poți ajuta?
Cumpără un voucher (sau câte vrei) de 5 cafele în valoare de 20 lei, aici.
La fiecare 50 de cafele cumparate de voi, cafenelele mai trimit 1 kg de cafea catre spitale.


Yellow.Menu: proiect ”Farfurii la datorie”
Cu ajutorul platformei Yellow.Menu alături de Impetum Group puteți achiziționa mâncare care va ajunge la personal medical și auxiliar din spitale aflate în linia întâi din București.

Cum poți ajuta?
#PachetulDeGardă – meniu cu ”7 farfurii, timp de o săptămână” 147 lei, card aici
sau un card de 21 lei, echivalentul unei mese, aici.

 Up-date proiect 7 mai 20202.833 de porții mâncare donate.


2Chefs Catering  
Nico Lontras și Johnny Șușală, cei 2Chefs donează porții de mâncare personalului medical de la Spitalul Clinic Marie Curie, cu sprijinul asociației Dăruiește Viață.

Cum poți ajuta?
10% din valoarea comenzilor plasate pe 2cdelivery.com, va fi redirectionată pentru meniurile destinate personalului medical și de suport din spitale.

În plus, pentru perioada de Paște, puteți comanda produse precum cozonac, pască etc. pentru cadre medicale. Din punct de vedere logistic, atunci când faceți comanda pe site, treceți la adresa de livrare: Prenume – Spital, Nume – Marie Curie, Strada – Răcari (este adresa fabricii 2Chefs Catering) și de aici înainte se ocupă 2Chefs Catering de pregătirea pachetelor și livrare.


Red Angus Steakhouse
Restaurantul Red Angus din Centrul Vechi a demarat pe 23 martie o inițiativă pentru 30 zile: împreună cu partenerii lor, donează  zilnic 200 – 300 de meniuri de prânz cadrelor medicale din trei spitale din București. Restaurantul a făcut un apel la comunitatea de business să susțină și să participe la acest demers, prin achiziția unor meniuri fixe pentru persoanele din sistemul de sănătate.

Cum poți ajuta?
Cumpără un meniu (sau mai multe) pentru un cadru medical, valoare 17 lei, aici.

Up-date proiect, 16 aprilie 2020: în cele 22 de zile ale programului, restaurantul a oferit 6.440 de meniuri de prânz cadrelor medicale din Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” precum și Spitalelor Clinice Colentina și “Dr. Victor Babeș”. Numărul total de meniuri donate până în acest moment a depășit 9.000, ceea ce asigură necesarul celor trei instituții sanitare până pe 08 mai 2020.

Bistro de l'Arte Brașov, Chef Oana Coantă

 Chef Oana Coantă, Bistro de l’Arte Brașov. Foto Facebook: livrare mâncare, aprilie 2020.

Mai multe inițiative umanitare susținute de locații horeca din București și din țară, în această perioadă – susținerea cadrelor medicale din spitale și a persoanelor din grupuri vulnerabile:

–  Zexe Braserie s-a alăturat mai multor inițiative sociale și a donat deserturi pentru personalul medical. Alături de MagiCAMP, Zexe Braserie a donat săptămânal deserturi către Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic București. Alături de #CafeaPentruSpitale, inițiativa Beans&Dots, Zexe Braserie a donat checuri și biscuiți pentru Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (atât la dispecerat, cât și echipajelor de ambulanțieri de pe teren).

– Restaurant Noua gătește și livrează mâncare către medici și asistente din spitale.

– LeBab București oferă discount 50% pentru preparatele din meniu – pentru personalul medical care lucrează în spitale și farmacii.

– Moșia Corbeanca, care a intrat de curând pe piața livrărilor la domiciliu, a lansat și un serviciu de donații, prin care oferă mese gratuite pentru familiile vulnerabile din Corbeanca.

Matcha Bar Bucharest – la orice comandă primită pe site-ul său, Matcha Bar va dona 5 lei către Asociația Dăruiește Viață care desfășoară în această perioadă o campanie de dotare a spitalelor care luptă cu epidemia.

– Paninaro, cu sprijinul DropShot Coffee Roasters și UrBarn, donează cafea asistentelor și medicilor de la Spitalul Militar din capitală.

– Nicolai To Go donează mâncare pentru masa de prânz pentru medicii din linia întâi de la Spitalul Colentina.

– J’ai Bistrot București donează 10% din prețul fiecărui meniu (comandat de clienții săi) către ”Casă Bună (voluntariat copii Ferentari)”. Se poate dona direct mâncare către copii, contribuind în contul ING RO48INGB0000999905488016, cu mențiunea “Donații meniu Casă Bună”.

– Restaurantul Nikos Greek Taverna din Constanța livrează gratuit meniuri complete personalului medical de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

– Restaurant Rod Cluj-Napoca livrează zilnic 60 de porții de mâncare către cadre medicale de la patru spitale.

– CiorBelle Compozitori, împreună cu Asociația VOT – Viitorul Orașului tău au lansat o campanie prin care donează 10% din comenzi către serviciul de ambulanță Constanța.

– Casa Boema Cluj oferă zilnic, în mod gratuit, prânzul și cina pentru personalul de la Institutul Imogen, unde se fac teste pentru depistarea covid-19. Restaurantul are în lucru un proiect în care va oferi pachete cu mâncare de Paște pentru categorii vulnerabile.

LATER EDIT:

Hard Rock Cafe București a făcut o donație de 100.000 de lei către Spitalul de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava pentru lupta împotriva pandemiei.

Springtime a lansat pe 16 aprilie 2020 campania #PentruEroi – la fiecare comandă primită, va dona un meniu pentru cei care lurează în spitale. S-au alăturat inițiative și Bunătăţi de Topoloveni, Mandy Foods, Albalact, Pharma Health, şi Patriarhia Ortodoxă Română.
Pachetele oferite de Springtime și partenerii acestora ajung la: Spitalul Geronta, Spitalul Colentina, Spitalul Floreasca, Spitalul Judeţean Ploiești, Spitalul Municipal Urlaţi, Spitalul Municipal Câmpina şi Spitalul Municipal Văleni.

Restaurantul D.O.R. din Bran donează o parte din banii strânși din comenzile de Paște către HOSPICE Casa Speranței Brașov.

Restaurant Kaiamo. Pe 17 aprilie 2020, în vinerea mare, Kaiamo și compania Metaminds au dat startul unui proiect umanitar în care vor oferi zilnic personalului din cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, al poliției locale sector 1 și SMURD, până la 400 de meniuri de prânz. Proiectul va dura până pe 26 aprilie și poate continua cu ajutorul donațiilor (detalii, contact Kaiamo: telefon 0722.202.204, e-mail contact@kaiamo.ro).

Up-date proiect, 6 mai 2020: peste 4.000 portii mâncare au ajuns la beneficiari. Cu ajutorul donațiilor suplimentare (individuale și din partea unor companii) perioada campania s-a extins până pe data de 15 mai. Pe langă beneficiarii inițiali ai proiectului, s-a adăugat și personalul Poliției de Frontieră Otopeni.

– Brutăria artizanală Pain Plaisir s-a alăturat inițiativei restaurantului Kaiamo și companiei Metaminds și a pregătit 50 de cozonaci în week-end-ul de Paște.

 Mesange Fromagerie a organizat pe 17 și 18 aprilie o licitație caritabilă cu bucăți dintr-o brânză foarte rară produsă în Lombardia (Nostrano Alpe Vaia, maturată 4 ani) – banii rezultați din vânzare s-au îndreptat înspre SOS Satele Copiilor.

Restaurant Sardin a anunțat pe 22 aprilie că va scoate la vânzare ultimul import direct de vinuri Marchesi Mazzei – Castello di Fonterutoli: 200 sticle de vin roșu Belguardo Tirrenico 2016, Maremma Toscana DOC Italia pot fi cumpărate în avans, aici – ialoc.ro . Banii rezultați din vânzarea acestor sticle vor fi donați integral către asociatii și ONG-uri implicate în lupta cu Covid-19.

– Proiectul de gastronomie socială din Oradea – Kreuzet. Povesti cu gust inițiat de Răzvan Chiriac alături de restaurantele Steak HUB și Reliva, Asociația Amia Suflet de Copil, Banca pentru Alimente Oradea, Microlit și mulți alți oameni și companii din Bihor susțin personalul medical din linia întâi de la Spitalul Municipal Oradea și punctul de triaj din Vama Borș, pregătindu-le masa. Cine dorește să susțină proiectul o poate face donând aici.

– Începând cu 6 mai 2020 Horeca School alături de partenerii săi a dat startul proiectului “Mâncare cu suflet”: va oferi aproximativ 200 de mese calde săptămânal persoanelor aflate în baza de date a Asociației Carusel (persoane care trăiesc pe stradă sau care provin din medii dezavantajate socio-economic). Mâncarea va fi gătită de către instructorii Horeca School, în laboratoarele din cadrul școlii. Donațiile în bani se pot face în contul Asociatiei Centrul de Formare Profesionala Horeca School – RO81OTPV113000631548RO03, cu mentiunea “mâncare cu suflet”, iar pentru donații care constau în alimente sau îmbracaminte puteti scrie pe adresa: cristina.horecaschool@gmail.com.

– HORA (Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, numără peste 100 membri) a lansat pe 7 mai 2020 iniţiativa “Masa Bunătăţii”. Cu ajutorul fondurilor de la companii private, un număr de 16 restaurante (din Bucureşti, Deva, Braşov şi Drobeta-Turnu Severin) vor găti mâncare pentru cadre medicale din țară şi persoane fără adăpost din sectorul 3. Proiectul se derulează în luna mai, cu posibilitatea continuării. Donații și detalii contact HORA: hq@horaromania.org

– Blid – locantă românească a lansat pe 13 mai 2020 un voucher caritabil “Mâncare în așteptare”. Poți achiziționa de aici un voucher valoric de 25/ 50/ 100/ 200 lei și susții astfel familii nevoiașe din București afectate de criza de pandemie. Aceste familii vor primi pachete cu mâncare gătită de bucătarii Blid alături de legume și salate de la Gradina Corbilor plus legume și fructe de la Teamfresh Horeca.

Stay safe! Sănătate și energie tuturor!

Credit foto 1: Chef Adi Hădean, proiect Activ Social. Foto Facebook: livrare mâncare, aprilie 2020.>>> Pe același subiect – află cum poți susține restaurantele și producătorii locali în această perioadă (o listă cu peste 30 restaurante, bistrouri, cafenele etc. care fac livrări cu resurse proprii în această perioadă plus detalii carduri valorice etc), aici:

 Susține producători locali, mici afaceri horeca & restaurante, pe timp de Corona.

Kaiamo-restaurant-Metaminds-proiect-umanitar-horeca

Chef Radu CM Ionescu, restaurant Kaiamo – prima zi de livrare, proiect umanitar, 17 aprilie 2020. 

Gault & Millau, proiect #dinGrija

Gault & Millau România, proiect #dinGrija – aprilie 2020.


Dan Perjovschi

Dan Perjovschi


Având în vedere contextul actual, anumite informații din acest material își pot pierde actualitatea dintr-un moment în altul.
Pe măsură ce mai apar informații relevante și aflu de acestea, actualizez materialul.