Ce mai găsim bun prin oraș? august 2022 (2)

Ce mai găsim bun prin oraș? este un demers care a luat naștere de curând, la mijlocul lunii iunie 2022, când am început să scriu săptămânal recomandări în social media, într-o formă pe scurt: locuri nou deschise sau care se pregătesc de lansare, noutăți din meniuri, evenimente și alte bunătăți din Bucureștiul gastronomic. Când și când, la pachet, și câteva vești gustoase din țară.

[Dacă îți plac noutățile din gastronomia românească, te poți inspira și din ,,Meniu de București”, găsești pe blog, aici – articole care acoperă aproximativ un an, între 2021-2022, informații grupate pe două-trei luni].

Iată recomandările din gastronomie din luna august 2022 curatoriate #DeCorina sau câteva știri cu gust din perioada următoare, pentr-un strop de inspirație în București!

Am pus cap la cap informațiile pe care le-am scris în social media în luna august (cu mici completări, după caz), în caz că ai ratat ceva acolo.

De Corina Blog - Maritozzo Ou București

credit: De Corina Blog – Maritozzo, Ou București

Locuri noi

1. Privé ArtWine & Fromage
Pe 4 august 2022, s-a lansat Privé ArtWine & Fromage. Cap de afiș – brânzeturi artizanele, majoritatea franțuzești, dar și din Austria, Spania, Italia, Olanda, momentan sunt aproximativ 30 sortimente.
Și peste 200 etichete vin – printre acestea, toate zonele viticole din Franța dar și Lumea Nouă și vinuri românești.
Wine barul are şi tablouri expuse și le puteți achiziţiona.
Curte cu terasă mica, la Armenească. Am ajuns la lansare și las povești în social media.


2. Kraft Market
O terasă urbană în centrul orașului, numai bună de stat la un pahar de vorbă cu prietenii, Kraft Market.
Deschisă între orele 16:00 – 22:00 pe Matei Millo 8-10, printre clădiri (spațiu delimitat, cu pietriș pe jos & alei lemn), mai exact, în spatele hotelului Novotel.
Pe lângă diverse licori de hidratare (un bar central simpatic polarizează spațiul), da, este şi mâncare, Smokăreală (Texas barbecue, slow cooked in smoker) & Hushimo (asiatic: thai – viet – indo).
[Update septembrie, când i-am și vizitat – s-au alăturat și alte două locuri noi în oraș: Nahuas Tacos și Meana Macedonian Kitchen –  în meniu, un fel de pide].
În weekenduri sunt invitați şi ‘’local craftsmen’’ (de la bijuterie contemporană, la beri artizanale locale etc.).
Mural în spatele scenei semnat de artiștii Săfițicuminți Gallery. Și un loc de joacă pentru cei mici.
Pe viitor, de vreme rece, or să apară și igloo-uri.


3. Ou_bucuresti – locația cu nr. 2
Ou_București a deschis o locația nouă, pe str. Berthelot 86 (aproape de Sala Radio). Printre noutăți, un dulce italienesc, #maritozzo. Cafeaua, Madison Coffee Collection.

 [Între timp, le-am călcat și pragul, am descoperit şi o curte mică, simpatică, aprox. 10 mese, în spate.]

Maritozzo este un desert ce provine din bella Italia, zona Roma. Este un aluat dulce copt (dospit cu drojdie/ tip aluat brioche), la mijloc cu frişcă & zahăr pudră deasupra, în varianta clasică. Nu, nu e însiropat. Maritozzo provine de la ,,marito” = soț (italiană). Se pare că în sec 19 era o tradiție ca în prima vineri din martie domnii să ceară în căsătorie domnițele ascuzând inelul într-un Maritozzo! Pe 1 decembrie restaurantele și barurile din Roma serbează Ziua Maritozzo.


4. Jamonería by Alioli
Dacă vă e dor de gusturile din Spania, s-a deschis Jamonería by Alioli – la Pipera Plaza. ‘’Jamón shop & tapas bar, Spanish gourmet products’’


5. Cafenea Nood
De curând a apărut o cafenea cu aer scandinav la Victoriei, Nood ,,no sugar sweet and savory treats’’. Are cafea Origo și e de găsit pe Aviatorilor 8A, colț cu str. Paris, chiar deasupra parcării.


6. Centrale pizza bar
Centrale pizza bar – cozi noi pe Calea Victoriei, loc nou cu pizza, la nr. 122. Între Velocita și Green Hours, la stradă. Pizza Napoletana contemporanea se coace frumos într-un cuptor special – făcut de o companie ce semnează, de vreo 44 ani (și) cuptoare speciale pentru pizza Napoletană (design special inclus).

[Între timp, am ajuns și la ei. Foarte bun, musai de încercat! Meniul are 9 pizza. Bine de ştiut: poți cumpăra şi jumătate de pizza, adică poți combina două jumătăți pizza diferite, în una singură, deci testezi mai multe. Pe mine m-a cucerit Cicciolina: cu Mortadella, Fior di latte, Parmezan, fistic, ulei busuioc.]


7. Restaurant Animaletto house
Zzz ai auzit? În a doua săptămână din august s-a deschis restaurantul Animaletto house, fratele mai mic al Animaletto Pizza Bar, pe str. Dianei nr. 4.
(Remember locul, Dianei 4, eh, nu a rezistat restricțiilor pandemiei, s-a închis în 2020.)
Casa veche e aranjată, amprenta Animaletto la locul ei – tablouri cu văcuța, oița și porcușorul așezate la loc de mare cinste.

PS Știai că? Animaletto Pizza Bar este în ,,50 Top Pizza Europe 2022’’, pe locul 48 – premiile s-au acordat în Milano în luna mai, singurii din România prezenți în acest top.

[Între timp, am trecut și pe aici, casa este renovată foarte frumos. Meniul se poziționează într-o zonă premium.]


8. Meygu
Știu că vă plac noutățile, am băgat de seamă că un nou concept se pregătește să răsară: Meygu o combinație inedită, shrims & specialty coffee. [Update, locul s-a lansat în septembrie 2022]
Am dat Like paginii lor Facebook, acum suntem două persoane. Vedem ce o să fie!


9. BOB George Coffee Bar
Loc nou și aniversare. BOB Coffee Lab a împlinit 5 ani și s-a aniversat pe 25 august, la noul lor loc proaspăt deschis: BOB George Coffee Bar (cafenea co-branded cu o bancă) în Centru Vechi, pe Lipscani 20.
Semnătură design interior, nimeni altul decât Corvin Cristian. Știți, probabil, multe locuri frumoase făcute de Corvin, precum: Sera Eden, primul sediu Liberté Dorobanți, Velocità, Pâine și vin etc.


Redeschidere – Cofetăria Capșa
Ai aflat? Cofetăria Capșa s-a redeschis! Noutatea este că, cofetăria s-a mutat în partea din față, la bulevard, cu intrare de pe Calea Victoriei, ca în perioada ei de glorie.
Sper să regăsim prăjituri bune, pe măsura faimei locului, vom vedea!
Capșa sărbătorește anul acesta 170 de la deschidere.

De Corina Blog, Privé ArtWine & Fromage, wine bar București și brânzeturi artizanale

credit: De Corina Blog, Privé ArtWine & Fromage

De prin meniuri
Ivan Pescar & Scrumbia Bar
Dacă vă e poftă de un pește de Marea Neagră și nu ajungeți la mare… ca prin magie, vin peștii la capitalăăă. În perioada aceasta la Ivan Pescar & Scrumbia Bar dați de mândrul Zărgan, Zargan ori Țipar de mare cu oasele lui fosforescente verde – albastru.

Papila
Papila a revenit din vacanță și ne propune un meniu nou pentru duminicile dedicate Raman #RamenSundays. Nu am testat Ramenul de acum, am mâncat unul dintr-un meniu anterior și a fost tare bun! Neapărat cu rezervare, loc mititel.

,,Un bistro de prietenie’’ cum își spun ei, foarte mic, lângă piața Rosetti, cu long brunch (sandvișuri, supe, salate, piure-uri & de dulce de la eric periferic). Noutate, de anul acesta, au și program de seară – cu meniu dedicat (farfurii gândite să fie împărțite).
Meniurile sunt inspirate din bucătăriile lumii & se schimbă în funcție de sezon (adică pun în valoare legumele anotimpului respectiv). Un loc unde revin cu drag.
Dacă treceți, să le urați și de la mulți ani, pentru cei 4 anișori!
Mulți ani gustoși tot înainte, Papila!

[Între timp, am testat și meniul de seară, o să vă povestesc cum a fost, de bine! De urmărit creațiile tânărului Chef, Andrei Junghietu].

French Revolution
French Revolution a lansat al 32-lea ecler din colecție: Tiramisu.
Cremă de mascarpone, biscuit, espresso (preparat din cafea de specialitate proaspăt prăjită), vanilie, lichior de cafea și cacao.
Un ecler Tiramisu costă 19 lei, precum și frații și surorile din vitrină.
Locațiile lor: Ateneu, Piața Victoriei, Floreasca, Grozăvești.

De Corina Blog recomandare French Revolution cele mai bune eclere București

credit: French Revolution, eclere Tiramisu

Evenimente
VIN(o)laMTR 2022 | Festivalul de vinuri Bucuresti
De pus în calendar pentru luna viitoare:
Dacă vreți să faceti cunoștință cu câteva vinuri, între 23 – 25 septembrie  2022 – VIN(o)laMTR 2022 | Festivalul de vinuri Bucuresti – în curtea Muzeul Național al Țăranului Român.
Vinuri din Romania și Republica Moldova dar si câteva vinuri internationale, pe terasă, în aer liber!


ROMO și la București
De luna trecută se întâmplă ROMO și la București, la Mosia Corbeanca – de la mici producători, direct la consumator. [update: din luna septembrie 2022 – întâlnirile au loc la o nouă locație – DN1 Value Center, zona Food Court – Calea București nr. 2Bis Balotești; din păcate, știrea din septembrie este că Moșia Corbeanca s-a închis.]

De la începutul pandemiei grupurile numite ROMO (pe modelul finlandez REKO) din Brașov și Cluj au fost tare active.
ROMO nu este un târg sau o piață volantă. Totul începe pe un grup de Facebook, unde micii producători își expun oferta iar clienții interesați comentează la postare = adică comandă. Plata se face în avans sau la predare comandă.
Urmează o întâlnire fizică unde are loc doar predarea-primirea comenzilor făcute în avans, fără posibilitatea de a achiziționa produse la fața locului.
PS V-am mai povestit și eu (pe Facebook) despre un model oarecum similar – când am comandat produse de Paște & Crăciun de la un grup de mici producători (avizați/ certificați) din satele săsești. M-am bucurat să mă întâlnesc acolo și cu câțiva cititori!


Brunch la muzeu – Roland Suciu, Head Chef Baracca Cluj-Napoca
Eveniment: pe 27-28 august între 11:00-17:00 la MARe/Muzeul de Artă Recentă gătește Roland Suciu, head Chef Baracca Cluj-Napoca.
Event Brunch la muzeu by Amuse Bouche x Beans&Dots.
Meniu tasting fix, cu 6 feluri, 150 lei/ persoană. Meniul începe cu Toast cu cașcaval afumat şi slănină de mangalița, apoi cu Roșii și brânză de capră (de la Cluj) și se încheie cu Peștele zilei, verdeață de sezon, conopidă & Tiramisu Baracca.


Escapadă din oraş … la teatru, în vie
Nu ştiu dacă a ajuns ştirea la voi: spectacolul ,,Ce avem noi aici?” de Lia Bugnar, distribuție – Carmen Tănase, Marius Manole, Maria Obretin
îl puteți vedea pe 3 septembrie la Vinarte Romania.
În timpul zilei se poate vizita crama și domeniul – Crama Bolovanu din Dobroteasa, Olt.


Produs nou, gin local
Pușcălupi
O știre de pe meleaguri vecine, de prin Râșnov, care poate fi ,,transportată” și pe aici.
Salut apariția unui nou produs, Pușcălupi – Single Shot Dry Gin sau #ginlocal din Ţara Bârsei.

Din luna iunie a apărut în câteva locuri horeca din Brașov un gin românesc cu numele ăăă Pușcălupi – adică primul cabanier de la Mălăieşti care l-a călăuzit pe botanistul braşovean Julius Römer în alcătuirea unei ample arhive botanice despre Ţara Bârsei.
Ginul Pușcălupi are 18 ingrediente botanice.
Nu mă pricep la ginuri, dar sunt atentă la ce se mai întâmplă pe plaiurile produselor românești, serii mici, făcute artizanal. Și am mai scris la un moment dat despre Pivnita Bunicii din Saschiz – Kaspers, un gin din flori de soc lansat în 2019, cu 10 plante aromatice.
Or mai fi și altele asemenea, zic să fie cu noroc!

Pușcălupi gin românesc, recomandare De Corina blog

credit: Aura Petrascu – Pușcălupi gin

Alte bunătăți
Ferma Căţean
Și, un pic de mândrie, că nu strică niciodată la casa românului!
Brânza de burduf din lapte oaie și vacă de la Ferma Căţean din Rotbav Brașov a primit o stea la competiția internațională Great Taste Awards, felicitări!


Curs de degustător de uleiuri de măsline virgine si extravirgine
Poate nu știai ce se mai întâmplă prin București – FNDA – Federatia Nationala a Degustatorilor Autorizati organizează tot felul de cursuri de specialitate.
În luna noiembrie puteți face un curs de degustător de uleiuri de măsline virgine si extravirgine, ce ziceți?Și, bonus, o știre mai altfel, pentru aceia dintre voi cu prieteni cățeluși gurmanzi. Drooler, prima afacere din România care oferă mâncare gătită pentru câini, se pregătește de lansare în septembrie. Sper să citească și cățelușii recomandările din gastronomie!

Dacă afli despre noutăți de bun gust, scrie-mi, să dăm de veste, să sporim bucuria, dând mai departe!

Poftă bună la explorat orașul, ținem aproape!

De Corina Blog recomandare restaurant Baracca Cluj, Chef Roland Suciu

credit: Amuse Bouche, Chef Roland Suciu (Baracca Cluj), Brunch la muzeu