Un atelier despre parfumuri, la Fundația Calea Victoriei

Uneori îmi place să pășesc în alte lumi, să fiu musafir în alte ținuturi. Să fiu învățăcel, să exersez curiozitatea, atenția și detaliul, pe alte meleaguri. Să aud povești despre istorii și fapte din unghiurile altor domenii.

Zilele trecute am (și m-am) ,,inspirat’’, timp de două ore, aerul parfumat, la propriu și figurat, din universul parfumurilor, la Fundația Calea Victoriei. Un atelier despre Povestea unor parfumuri celebre, sub bagheta unui istoric, o doamnă specială, Monica Neaţu.

Mărturisesc că nu mă prea pricep la nume de designeri, creatori de parfumuri, parfumieri și parfumuri, dar lumea miresmelor și aromelor frumoase mi se pare fascinantă.

În plus, mama-natură a fost darnică cu mine la acest capitol, m-a înzestrat cu o acuitate specială, strâmb mintenaș din nas, la cele mai fine nuanțe, și tare îmi place să îmi exersez acest simț. Unde mai pui că aromele sunt parte atât de importantă din lumea gastronomiei, o lume de care sunt atrasă și preocupată, deci, un motiv în plus.

____________

Știați că

Știați că până în sec. 14 parfumurile au avut doar forme uleioase? De la comunicare cu zeii, la calități terapeutice, de la forme de vitalitate, la seducție or liniștirea creierilor, parfumurile își găsesc semnificațiile într-un spațiu generos, de la sacru la profan.

Știați că soțiile cuminți și discrete foloseau parfumul de violete? Adică, puteai ,,ghici în parfum’’ ce hram poartă o doamnă, de este una ,,cuminte’’ or ba.

Știați că procedeul de distilare vine din Orient? Că pudra de iris e asociată familiei Medici? Că ,,apa din Koln’’ este apa de colonie? Că, uneori, aceste licori înmiresmate se puteau și bea și consuma sub formă de îmbăiere?

Parfumul Reginei Ungariei a fost creat în anul 1370 și este primul parfum European în alcool – cu rozmarin, trandafir, portocal, mentă etc.

În 1882 a apărut primul parfum de sinteză, Cumarin, adică fân proaspăt iar de atunci aromele de sinteză din parfumuri inundă piața. Cel mai probabil, majoritatea apelor de parfumuri/ parfumuri pe care le purtăm azi sunt artificiale, compuși rezultați din sinteza în laborator.

Ați aflat de dualitatea Guerlain (care făcea parfumuri pentru elite) și Coty (care făcea pentru mase)?

Știați că Coco Chanel era o prezență constantă în anturajul ofițerilor naziști?

Știați de existența Osmotheque (un fel de bibiotecă de mirosuri, parfmuri) de la Versailles?

Mă opresc cu atâtea întrebări, nu miroase a bine. Mai bine trecem la practică, un parfum drag fiecăruia, să îl aducem cât mai aproape.

De Corina blog, atelier parfumuri la Fundația Calea Victoriei

O parte dintre parfumurile testate la atelier

PS 1. în cadrul atelierului mi-au trecut prin mână minim 50 de sticle, sticluțe și mostre din care am mirosit probabil, spre jumătate (las în imagini, câteva). Bineînțeles, așa cum ne-a spus și coordonatoarea, nu se recomandă atâția stimuli olfactivi într-o perioadă  atât de scurtă. Cumva, mă gândesc ca este similar precum se face la  degustările de brânzeturi, unde recomandarea este de cinci-șase maxim per degustare/ testare.

Să vă zic că am testat pe piele și un parfum cu trufe? În nota inițială nu am simțit trufele, dar după o vreme, da.

PS 2. O prelungire a cursului a fost drumul (prelungit) până la metrou, când am plecat cu o ,,colegă’’ de curs, cu care am făcut cunoștință acolo, ce să vezi, ne-au atras cam aceleași parfumuri. Ba mai mult, ne-am găsit și vecine de cartier. În discuțiile cu ea mi-am adus aminte de niște informații demult uitate sau demult nerostite, pierdute parcă într-un colț de sertar al memoriei. Mi-am amintit ca prins vis că, atunci când eram mică aveam o colecție de sticluțe în miniatură de parfumuri celebre dar nu mai știu ce s-a întâmplat cu ea. Și dintr-un alt sertar am mai găsit, uitată într-un colț pe o etajeră, alte detalii: mi-am amintit că în facultate purtam cu mare plăcere un șirag de mărgele maronii mici-mici, din lemn parfumat de santal. Iar parfumul preferat în acea perioadă era mosc alb.

De Corina blog - Un atelier despre parfumuri, Fundația Calea Victoriei

Câteva dintre parfumurile testate la atelier

Recomand tratamente relaxate de exersare a curiozității, a jocului și râsului, sau cel puțin hazul de necaz, când se poate, după posibilități. Să nu ne mai luăm așa în serios.

Uitați, când și când, de profesiile voastre, de specialistul din voi, și mergeți în vizită pe alte meleaguri – experimentați senzații, încercați ceva ce nu ați testat niciodată și vorbiți cu oameni pe care nu i-ați văzut nicicând. Face bine schimbarea de perspectivă. Și o să vedeți, când vă ,,întoarceți’’ la vechile roluri și îndeletniciri, o să vă simțiți mai plini de energie și mai ,,fresh’’ în gânduri. Eu recomand și schimbări de domenii de interes, hobby-uri și joburi, dar asta este o altă discuție.

Fundația Calea Victoriei poate fi o sursă pentru practicarea unor exerciții metodice, uneori cu subiecte foarte relaxate, alteori mai aplicate și cu informații doldora – personal, primesc un brânci de curaj și inspirație de la fiecare astfel de ruperi de ritm.

Zic mulțumesc și mă bucur că există astfel de locuri cu magie.