Chef Enrico Derflingher și celebrul risotto preferat de regină, la Kaiamo

Pe 8 noiembrie 2023 am fost invitată la o conferință de presă la restaurant Kaiamo unde s-a dat startul Săptămânii Bucătăriei Italiene în lume, în prezența ambasadorului Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni și un invitat special, Chef Enrico Derflingher, plus reprezentanți Agenția ICE-București, Camera de Comerț Italiană pentru România, Confindustria România, Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, Comites România etc.

 În țara noastră, Săptămâna Bucătăriei Italiene, ediția a opta, se va serba în perioada 8-23 noiembrie 2023, cu diverse inițiative (degustări, masterclasses, reduceri în anumite restaurante etc.)

Tema de anul acesta este „La masă cu bucătăria italiană: stare de bine cu gust”.

Obiectivul este acela de a evidenția legătura dintre dieta mediteraneană, sinonimă cu un regim alimentar sănătos și de bună calitate, și starea de bine, înțeleasă ca un stil de viață corect și sănătos.

Pentru cine nu știe, anul acesta Italia şi-a depus candidatura – bucătăria italiană să fie pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

După 13 ani de la înscrierea dietei mediteraneene în aceeași listă.

Chef Enrico Derflingher, Chef Radu Ionescu

Invitatul special al conferinței de presă a fost Chef Enrico Derflingher.

Câteva detalii din parcursul său impresionant. Până în prezent, este singurul italian care a fost bucătar personal al Casei Regale britanice.

Enrico Derflingher a fost bucătar și la Casa Albă, în timpul mandatului președintelui George H.W. Bush. Așa cum găsiți în presă, a gătit pentru numeroase vedete de la Hollywood, ceremonii oficiale precum Olimpiade – 2008 Beijing și cea din 2012 Londra etc.

Restaurantele pe care le-a coordonat au câștigat diverse premii. Prima stea Michelin pe care a primit-o în anul 1994 i-a fost înmânată chiar de Paul Bocuse. A fost numit în fruntea Euro Toques International.

Bucătăria italiană a ajuns și pe alte continente, prin intermediul său: a condus peste 30 restaurante în Asia.

A primit și numeroase distincții, printre acestea și Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Comandor.

 

Să vă spun că Enrico Derflingher a gătit la scenă deschisă şi am mâncat celebrul lui risotto – iubit de regina Angliei, Elizabeta?  Regina a declarat că este cel mai bun risotto pe care l-a mâncat vreodată.

Un risotto cu orez carnaroli, cu spumant (recomandat ca pairing şi în timpul masei), Parmigiano Reggiano, unt, creveți (aduşi chiar de domnia sa!), măghiran, ulei de măsline.

Secrete, din ce am văzut la fața locului: spumantul a fost adăugat şi la început (când era pe foc) dar şi la final, după ce risotto a fost dat jos de pe foc.

Răsfățul a fost completat și cu Crema al Limone (făcută din doar trei ingrediente) preferată de Prințul (pe atunci) Charles.

Bineînțeles, toate ingredientele folosite pentru cele două au fost italiene.

Un fel de ,,masă regală”, aș putea spune. Nu mai zic cum a fost gustul!

 

______________

Închei cu un citat semnat de ambasadorul Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni. Sper să fie cu  inspirație și să învățăm şi noi mai multe despre gastronomie, cu mai multă tragere de inimă, de la prietenii noștri italieni – mândria pentru bucătăria locală, prețuirea ingredientelor de pe teritoriul propriu, grija pentru calitate, valoarea imensă a acestui element identitar.

Onorată să particip la acest eveniment și privilegiată să gust așa bunătăți!

Să celebrăm împreună evenimentele prilejuite de Săptămâna bucătăriei italiene și cele bune să se adune!

 

„evenimentul mult așteptat al Săptămânii Bucătăriei Italiene, care se bucură întotdeauna de un mare succes în România, trebuie să ne conducă spre o reflecţie asupra calității alimentaţiei noastre, a efectelor acesteia asupra sănătății, a relației produselor cu teritoriile lor de origine și a sustenabilităţii sociale și de mediu a lanțurilor de producție. Italia se încadrează perfect în toți acești indicatori, lucru care ne face să apreciem și mai mult valoarea extraordinară a produselor noastre alimentare şi vinicole și ne permite să ne promovăm cu mândrie întreprinzătorii pe piețele externe. Nu în ultimul rând, cu aceste cărţi de vizită, avem un important cuvânt de spus în dezbaterea multilaterală privind sustenabilitatea, aflată pe Agenda 2030 a Națiunilor Unite.”

 

 

Chef Enrico Derflingher, Chef Radu Ionescu

ingredient pentru risotto

ingredient pentru risotto

Crema al Limone

 

Credit foto: De Corina Blog