Împarte ”Pâine şi vin”, în stil călugăresc

Deschis oficial pe 1 martie 2017, wine & bread bar-ul Pâine şi vin ţine încă trează atenţia bucureşteanului plimbăreţ şi gata să încerce ceva nou.

Aşa cum îi spune şi numele, Pâine şi vin, meniul se învârte în jurul celor două ingredinte.
PÂINEA – cinci feluri ancestrale de a face pâine pe vatră, la foc de lemne, comune mai multor culturi din întreaga lume: Vatra romană (tipic italienesc), Cuptorul flamand (o pâine din Alsacia ce conţine şi bere), Jarul mexican (un fel de tortilla cu mălai), Focul bengal (naan sau flatbread dospit), Flăcările scandinave (aluat rustic din făină secară cu chimen).
Aceste pâini vin în combinaţii diverse (precum nişte pizza): cu legume, brânze, carne, seminţe şi mirodenii diverse. 40% din meniul ”Pâine și Vin” este vegetarian.

VIN-ul este din toate regiunile viticole cu tradiție din România: Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Oltenia, Crișana – Maramureș, Banat și Moldova. Toate vinurile se dau şi la pahar (150 ml costă între 17 – 49 lei) şi sticlă (între 85 – 245 lei).
Un concept fain – platourile de împărţit: Mozzarella şi burrata din lapte de bivoliţă produse din Transilvania cu legume şi focaccia (62 lei); Împarte întreaga Europă – platou cu blue cheese, Chorizo, Spianata, Speck, Grana Padano, Prosciutto Cruddo, Cheddar, Camembert etc. (platou: 62 lei).

Locaţia colaborează cu câţiva producători locali de unde procură materia primă (ex. Ferma Tătăran, Brânzeturi Torockoi, Căşăria Petruvio, Transilvania lactate – care face mozzarella și burrata de bivoliță, etc.) De când s-a deschis în urmă cu 9 luni, au rămas pe listă câţiva furnizori de bază, la care s-au mai adăugat o parte; semn bun, unii trec proba timpului dar lista e deschisă şi pentru noutăţi.

Design-ul locaţiei este semnat de Corvin Cristian – totul este conceput minimalist, simplu, cu mult lemn de frasin culoare natur, asemenea unui interior mănăstiresc. Clopote albe de ceramică legate cu frânghii, veghează, pe post de obiecte de iluminat, la intrare o pisanie / inscripție sculptată în piatră cu numele localului. La baie, o să te surprindă lavoarul – care este o cristelniţă (cazan în care se botează copiii) din cupru; şi, respectând parcă ordinea monahală, la baie nu este oglindă, în schimb este un hol generos cu masă specială, unde pot fi schimbaţi copiii.
Masa lungă, pe post de bar, te îmbie la o agapă (masă comună frățească la vechii creștini sau un ospăţ intim, prietenesc) de fiecare data, caut să stau aici.
Pentru design, locaţia de inspiraţie românească monahală ortodoxă, se află pe lista scurtă de nomonalizări în ‘’Restaurant and Bar Design Awards 2017’’ şi în ’’World Interior News, London 2017’’.

Personalul este profesionist şi extrem de amabil, este atent la fiecare detaliu (comparând cu alte locaţii din Bucureşti, ofer 5 stele pentru serviciile personalului – atent, cu zâmbete şi bunăvoinţă!).
Echipa care coordonează localul este aceeasi care se ocupă de Energiea şi de Expirat Halele Carol (chiar am recunoscut o opătăriţă  din Energiea foarte priceptă, atentă la detalii) de data aceasta, ca parteneri, s-au alăturat şi Irina şi Vali Hristu (cunoscuţi pentru proiectul PopUp Dinner), e foarte probabil să vă întâlniţi cu ei pe acolo.

Un loc prietenos care te îmbie la socializare, în jurul pâinii şi vinului, aşa cum spune şi îndemnul din logo <<Împarte. Împreună>>.

+ + + + + + + + +
Program: se deschide în fiecare zi de la ora 17:00
Capacitate: 80 de locuri
Rezervări: Nu se fac rezervări, localul aplică o politică walk-in, mesele se ocupă în ordinea sosirii invitaţilor. Poţi aştepta însă la bar, la un pahar de vin, până se eliberează un loc (angajaţii sunt foarte amabili şi îţi găsesc un loc să aștepți).
Poziţionare: lânga gastro-pub Energiea.

Foto: Corvin Cristian şi web-site Pâine şi vin.

paine si vin 3

paine si vin 4

paine si vin 2