Meniu de București (mai 2021) – noutăți din gastronomia locală

După mai bine de un an de restricții, începe parcă să răsară soarele. Restaurantele s-au transformat, schimbat, unele s-au dat peste cap precum Feții Frumoși de mai multe ori în perioada asta, și-au regrupat echipele, furnizorii și-au luat-o de la cap iar și iar.
După așa o perioadă, odată cu relaxarea care începe azi, 15 mai 2021, bate vânt nou cu altă energie.
Am prins de veste tot felul de noutăți în ultima vreme pe care le împărtășesc într-un scurt ,,Meniu de București’’.

La felurile principale găsiți: locuri noi care și-au anunțat deschiderea dar și locuri cu gust care au apărut de curând în urbe, noutăți de prin meniuri și redeschideri de terase.
Adaug și câteva felii de dulce, cu aniversări, proiecte speciale și premii sau participări internaționale. Picur și câteva vinuri, spumante și vedem ce licori mai găsim.
Cu siguranță mai sunt și alte vești faine – avem un oraș mare și gastronomia de felul ei e fără de astâmpăr și mulți oameni creativi îi țin isonul.
Sper să fie util, să fie cu poftă bună!

PS când mai am vești frumoase, revin cu noutăți în ,,Meniu de București’’, probabil lunar, și sper, cu cât mai multe feluri. 

Locuri NOI care urmează să se deschidă:

@Forager este numele bistroului pe care Grain Trip îl va deschide chiar în vecinătate, pe Nerva Traian 16: ,,Bucătărie multi-disciplinară, responsabilă și sezonală prin excelență.’’

@Liberté va deschide luna aceasta o cafenea pe Calea Victoriei 122 (în apropiere de Velocità, în locul unde era pe vremuri Hippie Hippie Shake).

@Le Bab Bucharest se pregătește să deschidă o nouă locație în capitală (anul trecut au inaugurat și un food-truck, The Bab-Mobile).

@Samsara București (restaurantul vegetarian cu rădăcini la Cluj) momentan doar cu delivery & pick-up în capitală, a anunțat în aprilie că este aproape de deschiderea noului restaurant fizic, cu terasă, așteptăm.

Actualizare informații > > Dată lansare Samsara București: 31 mai 2021, adresă: Calea Floreasca 159-165 – One Tower, telefon rezervări 0771075685.

Locuri NOI, deschise:

@Fork The Restaurant. Deschiderea restaurantului fine dining Fork Ana Tower (amplasat la etajul 25, bd. Poligrafiei 1C) a trecut mai puțin observată în februarie. Restaurantul este o continuare a proiectelor Balvanyos Resort și Gastrolab.

@Casa Angus. Avem și un prim Beef Bar în capitală, Casa Angus pe bd. Carol I la nr. 59.

@Circus Döner. Din aprilie, noua atracție a gurmanzilor din oraș – zona Parcul Circului, bd. Lacul Tei 65. Aici puteți încerca Kokoreç (dar și Suberek, chiftele picante de bulgur – Çig Köfte, specialități cu carne de miel plus cafea la nisip și alte bunătăți). Kokoreç este de-li-cios!

@Papa la Șoni din Vamă, și la București – cu Ileana Braniște în rolul principal, în bucătărie. La capitolul dulcegării găsiți în perioada aceasta Gălușca Șomloi și Gomboți cu căpșuni.

@Anika. Fratele mai mic al restaurantului Anika din capitală s-a redeschis la mare: Anika by the sea situat pe plaja Copahavana din Olimp, la Hacienda De Mare unde o să gătească Chef Alexandru Dumitru.

La capitolul dulciuri – s-a deschis Fika 18 (croissante pe Calea Victoriei 101) și Amoom în nordul capitalei (deserturi orientale, champagne și wine bar) la primele degustări nu am fost așa convinsă, o să mai testez.

De la începutul anului au apărut multe cafenele de specialitate și pizzerii în capitală, nu le-am prins aici momentan.

>>> Pe același subiect, un articol mai amplu am scris aici: 20 locuri noi deschise în 2020, București. Restaurante, bistrouri, cofetării.

restaurant Fork Ana Tower - De Corina Blog, fine dining Bucuresti

Restaurant Fork Ana Tower (Facebook)

NOUTĂȚI prin meniuri:

@Pickles are în meniu: Gazpacho de capșune și panseluțe (comestibile), ardei Padron cu sare Maldon, cartofi noi cu leurda și ou prăjit (opțional, și cârnați de vită și oaie alături). În anumite zile găsiți o variantă originală de ,,Tartar de vită to go’’.

@Liberté s-a îmbogățit cu noi variante în meniu: Savarină cu fistic San Biagio, friscă și căpșuni proaspete, Savarină cu caise și migdale, Savarină cu mere caramelizate dar și tarte noi – cu citrice, fistic & zmeură, Forêt-Noire.

@Paninaro. Două feluri noi din luna mai: Ouă românești cu sos shakshuka și iaurt gras și ,,Facalfel” (piure de țelină, sos de iaurt cu ceapă și usturoi verde, chiftele de năut și legume murate).

@Papila lansează duminică, 16 mai, un nou proiect: RAMEN SUNDAYs at PAPILA. De acum înainte vă puteți răsfăța duminicile cu ramen în oraș.

@Le Bab Bucharest are humus nou în meniu dar și un tartar de ton sau caracatiță pe grătar, de încercat!

@Coclintă Brasserie. Pe lângă plăcintele bune, bune (nu uităm nici de aperitivele gustoase din program), de câteva zile au început să apară la lumină și alte produse, primele noutăți, coaste și conopidă coaptă la cuptor.

REDESCHIDERI TERASE:

@Voilà Bistro, de 8 ani în capitală, redeschide terasa la sfârșitul lunii mai, stați pe-aproape. Cine nu știe Voilà sa repare degrabă situația, aici, un material scris mai demult: Voila bistro, mâncare cinstită cu meniu nou zi de zi

@DESCHIS Gastrobar s-a redeschis joi, 13 mai, rooftop cu energie bună, de 6 ani.

@Acuarela – cum a dat primăvara s-a deschis și terasa Acuarela, str. Polonă 40 (a fost închisă pe perioada rece).

>> Pentru alte terase în oraș, peste 40, citește aici: Peste 40 terase și grădini în București. Zâmbete, food & drinks.

Deschis Gastrobar terasa rooftop Bucuresti De Corina Blog

Deschis Gastrobar, rooftop (Instagram)

PROIECT NOU:

Pentru iubitorii de vin, a apărut proiectul Dor De Vin cu abonament lunar (2 variante), prin care descoperi vinuri noi (unele în avanpremieră, altele din rezerve speciale etc.) de la cele mai bune crame românești cu renume dar și crame mici. Vinurile sunt selectate de somelier Andrei Popa (partener Anika restaurant) și livrate direct la ușa ta – etichetele nu se repetă cel puțin un an, sunt mereu variante noi. Primești fișe de degustare și recenzii plus câte o rețetă video pentru un preparat (creat de un Chef, în asociere cu un vin din selecție). Detalii pe site: www.dordevin.ro

PROIECT SOCIAL:

Proiectul Solidar Social, lansat de Asociația Adi Hădean, a împlinit în aprilie 1 an de activitate, timp în care s-au livrat 200.000 de porții de mâncare gătită atât către medici și personal medical cât și către persoane din medii defavorizate. Proiectul continuă, puteți susține lunar bucătăriile umanitare cu 2 euro trimițând SMS la 8845 cu textul SOLIDAR.

ANIVERSĂRI:

@Balls. aniversează 2 ani, La mulți ani, tot cu bun-gust!

@Arrosticini, cu celebrele frigărui de berbecuț, împlinește 5 ani tot în luna mai! Pentru frigărui și urări îi găsiți la Gradina Monteoru (Calea Victoriei 115).

@Zexe Braserie a împlinit 5 ani la sfârșitul lunii trecute, La mulți ani dulci – atât cât trebuie, Pastry Chef Ana Consulea și echipa!

PREMII & PARTICIPĂRI INTERNAȚIONALE:

@Kaiamo. Luna aceasta restaurantul Kaiamo a fost inclus ca “Outstanding Cuisine” în La Liste, un top al celor mai bune restaurante din lume. Publicația franțuzească ia în considerare peste 700 ghiduri, referințe, cronici și recenzii de la bucătari și clienți din întreaga lume (numără în prezent 200 țări). Felicitări, Chef Radu Ionescu și echipa Kaiamo!

@Spumantul Carassia Blanc de Blancs (produs în județul Sălaj, crama Carastelec), a fost inclus în cadrul unui meniu – un eveniment street fine dining organizat de singurul restaurant cu 2 stele Michelin din Ungaria (2018), Onyx Budapesta, pe 6 mai. Carassia Blanc de Blanc, Sauska Sparkling Rose și Kreinbacher au fost cele trei spumante selectate pentru meniul evenimentului. Felicitări cramei Carastelec!

Carassia Blanc de Blancs a câștigat numeroase premii internaționale în ultimii ani, printre distincții fiind argint la Champagne and Sparkling Wine World Championship 2020 și 2019. În 2018 a fost ,,BEST in CLASS’’  la aceeași competiție. 

PODCAST:

Și sper că joia ascultați Cronicari Digitali unde Cosmin Dragomir are câte un invitat din lumea gastronomiei la rubrica Mâncarea e cultură!
A început luna trecută, printre invitații de până acum îi puteți asculta pe: Chef Radu Dumitrescu, Ciprian Muntele, Mona Petre de la Ierburi Uitate, Marius Tudosiei, Virgil Mănescu, Liviu Lambrino.

Carassia Blanc de Blanc Carastelec, De Corina Blog

Carassia Blanc de Blanc, Carastelec Winery (Facebook)

Ne vedem în oraș!

Citește și celelalte ediții ale anului 2021:

>>> click aici: Meniu de București (iunie-iulie 2021) – noutăți din gastronomia locală 

>>> click aici: Meniu de București (aug-oct 2021) – noutăți din gastronomia locală

>>> click aici: Meniu de București (noi-dec 2021) – noutăți din gastronomia locală