Pește din Deltă la <em>Ivan Pescar & Scrumbia Bar</em>

Deschis de nici o lună în București (lansarea oficială a avut loc pe 26 ianuarie 2018), restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar promovează gastronomia și ecoturismul din Delta Dunării.

În peisajul extrem de palid al restaurantelor adevărat-pescărești din București, Ivan Pescar  iese în evidență: vine cu pește proaspăt, în plus, pește local din Deltă, din capturi responsabile.

Restaurantul este un proiect al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23 și Ro-Pescador (o asociație de pescari din Delta Dunării) care a deschis acum doi ani un restaurant similar în Tulcea. În baza opiniilor clienților, restaurantul-frate mai mare din Tulcea, a obținut deja distincția ‘’Certificate of Excellence 2017, TripAdvisor’’, sperăm să se întâmple și în capitală.

Meniul restaurantului Ivan Pescar nu este foarte amplu și conține exclusiv mâncare pe bază de pește dobrogean (conform sezonalității peștelui). La acest restaurant pescăresc nu veți găsi doradă, somon etc. ci pește neaoș precum crap, șalău, somn, caras, scrumbie etc.

pahare

Conceptul gastronomic se bazează pe păstrarea rețetelor tradiționale – tocmai de aceea au fost aduse bucătărese lipovence care lucrează prin rotație la restaurantul din Tulcea și la cel din București. În meniu găsiți 3 ciorbe făcute ca în Deltă (borș pescăresc, storceag sau rusească de legume, costuri între 15-28 lei), aperitive (icre de crap (16 lei) sau de știucă (22 lei), sardeluță marinată sau rapane), feluri diverse de pește preparat la cuptor, prăjit sau grătar. O porție de saramură de crap este 28 lei, un șalău la grătar cu legume este 37 lei.

Mâncarea este gătită simplu, în stil tradițional (fără multe condimente), lăsând să iasă în evidență gustul peștelui. Chiar și platingul urmează aceeași linie țărănească, simplă (ar merge, părerea mea, o interpretare aici).

Am încercat platoul Ivan, bun! (cu icre știucă, batog și pastramă de crap argintiu, sardeluță marinată și legume), plachie de somn și saramură de crap.

La capitolul desert, meniul propune plăcintă cu brânză și stafide și varianta plăcintă cu mere (nu am mai prins însă).

O surpriză plăcută a fost și oferta de vinuri, unde sunt incluse podgorii foarte bune din Dobrogea (multe dintre ele de nișă, mai puțin cunoscute): Măcin, Domeniul Vlădoi, Domeniul Bogdan – vin bio, Sarica Niculiţel (inclusiv Caii de la Letea), La Sapata etc.
Momentan servirea cam lasă de dorit dar, probabil, încă se rodează echipa.

lotca 1

Design-ul restaurantului este minimalist, ici-colo cu accente specifice Deltei (o lotcă alături de o canotcă, un năvod etc.). Figura blajină a pescarului (din tabloul mare de la intrare) ți se întipărește în minte, parcă stă de strajă, parcă te poftește la el acasă, la masă.

Neoanele așezate circular pe plafon crează efecte optice interesante, se oglindesc precum steluțele în pahare.

Restaurantul are capacitate de aproximativ 60 locuri și îl găsiți vis-à-vis de Piața de flori George Coșbuc, cartier Uranus, la parterul frumoasei clădiri The Ark.

Salutăm cu bucurie deschiderea restaurantului cu produse tradiționale românești pescărești, Ivan Pescar&Scrumbia Bar, îi urăm fir întins și atitudine responsabilă și de acum înainte!

Eu o să revin musai să mai încerc și alte lucruri din meniu, borșul de pește și niște caras prăjit. Și plăcintele și, și, și!

bar

colt

aperitiv

fel principal

detaliu

final

Poze: De-Corina blog