Restaurant Atypic: Bao cu 3 tipuri de chilli? ÎNCHIS
UP-DATE – RESTAURANT ÎNCHIS
Restaurantul Atypic a apărut de mai puțin de o lună pe harta restaurantelor din zona Dorobanți-Floreasca. Aflat într-o zona aglomerată, de baruri, cafenele și restaurante, dar pe o străduță retrasă (ferit de agitația traficului), restaurantul iși face loc tiptil în peisaj, prin noutățile cu care vine.
Restaurantul Atypic vine cu mâncare fusion. Fusion însemnă să pui împreună, în aceeaşi farfurie, preparate specifice unor culturi diferite (cu tehnicile lor de preparare). Și cine să facă mai bine acest melanj, să pună împreună crâmpeie din culturi diferite, decât cineva care a și trait pe acele meleaguri…
Atypic se metamorfozează după Cheful său – cu nume exotic, Jose Luis Mendoza Garcia (pentru prieteni, Pepe), născut în Ecuador dar care a trăit pe trei continente, asimilând din fiecare ținut specificul gastronomic.
Chef Pepe Mendoza propune la Atypic un mix din bucătăriile latino-americane, asiatice și europene și folosește deseori rețete tradiționale, păstrate din familia sa. Meniul are câte 6 – 10 feluri per categorie (aperitive, salate, supe, feluri principale și deserturi) și utilizează cu preponderență fructele de mare și peștele dar găsiți și carne de porc, curcan, pui sau rață, vită argentiniană or coaste de porc. Găsiți supe tip ramen, miso dar și un Tom Kha cu carne de curcan (nu de pui, cum e varianta originară) dar și supă cremă de roșii. Chef Mendoza prepară în casă tortilla, paste ramen și variate sosuri chilli.
Restaurantul folosește foarte multe tipuri de ardei iute (culori, texturi și cu diverse modalități de preparare), un mic rai din bucătăria mexicană (unde Chef Mendoza a locuit o vreme) – ardei iuți de toate neamurile, culorile, cu toate gradele iuțelilor și aromelor…. deci vivat, pentru amatori. (Totuși India rămâne cel mare producător, consumator și exportator de ardei iute din lume iar Peru cultivă cele mai multe soiuri).
Degustarea a început cu un aperitiv specific culturii chineze, Bao. Un fel de sandviș făcut din făină de tapioca – un aluat pufos, foarte fin, copt la abur, cu umplutură de carne de porc și sos. Este servit cu chilli de trei feluri – două tipuri de picături de chilli presărate ușor pe farfurie și, separat, bucăți. Un sandwich echilibrat, cu texturi și gusturi ce se completează frumos (parte soft de aluat fin și umplutură de carne și sos cu condimente, plus chilli, bonus). Verificați cum vi se pare dimensiunea sandwich-ului, eu l-am împărțit și a fost ok ca aperitiv pentru două persoane.
Pentru iubitorii de fructe de mare recomand din meniu (am degustat): salata de caracatiță și cartofi roșii cu mix de salate verzi și condimente. Iar ca fel principal o minunată sepie întreagă, marinată, ce tronează pe un pat de salate verzi, cu roșii cherry și ghimbir murat alături.
Ca să vă faceți o idee apropos de prețuri – aperitiv Bao cu carne de porc 35 lei, un tartar de ton 46 lei, salată cu piept de rață afumat 30 lei, salată caracatiță și cartofi roșii 55 lei, supă cremă roșii 18 lei, Tom Kha cu curcan 30 lei, fel principal – Sepie marinată 70 lei, Pappardelle cu spanac și vongole 38 lei, Halibut (destul de rar în meniurile de pe la noi) cu urechi de lemn 60 lei, Coaste de porc cu piure de mazăre 55 lei. Platingul păstrează tușa minimalistă franțuzească dar porțiile mîncării sunt generoase.
Restaurantul are aproxiativ 60 locuri; la parter, cu vedere la stradă, este salonul principal. La subsol, în fața bucătăriei open sunt așezate de-a lungul peretelui câteva măsuțe (16 locuri), dacă vreți să trageți cu ochiul la ce se întâmplă în bucătărie sau dacă vreți să organizați un eveniment cu vedere la zona de bucătăreală, aici e locul (bucătăria este separate cu geam, deci nu veți avea probleme cu mirosurile). Există și o terasă micuță cu câteva mese (poziționată între clădiri, nu este genul cu mult verde). Servirea a fost făcută cu atenție, cu deschidere și zâmbet pe buze.
Proprietarii (i-am zărit într-un colt, genul discret, atenți la ce se întâmplă în jur) au fost preocupați de design, de felul în care arată restaurantul: arhitectul Dragoș Scurtulescu a dat tușa minimalistă locului. Un alt detaliu – un designer a creat vasele minimaliste (ceramista Victoria Cojocariu), special pentru Atypic.
Restaurantul are și meniu de prânz pentru locuitorii din zonă și are în pregătire și un meniu de mic dejun bogat (pentru dimineți sau brunch-uri de week-end).
Bun venit Atypic, să vii cu lucruri frumoase, cu personalitate, așa cum promiți.
Poze mâncare: De-Corina Blog
Poze interior restaurant: Atypic Restaurant
Rezervări: +40747289742
Program: luni – închis, marți – joi 12:00 – 23:00, vineri- sâmbătă 10:00 – 24:00, duminică 10:00 – 17:00.