Voila bistro, mâncare cinstită cu meniu nou zi de zi
Dacă nu ați ajuns până acum la Voila bistro, ar fi bine să mergeți. Iar dacă îl știți, nu uitați de el, zic.
Voila e genul acela de restaurant intim, ascuns într-o curte, unde te duci relaxat fără să te gândești la felul în care te îmbraci și cum să te asortezi. Și, mai important, relaxat, pentru că știi ce primești în farfurie.
Radu Dumitrescu conduce bistroul de vreo 4 ani și reușește să păstreze spiritul locului și calitatea mâncării. Așa cum există partituri scrise pentru pian la patru mâini, așa este și Radu: interpretează nenumărate portative cu mare acuratețe, de la mersul la piață (dacă nu zilnic, aproape zilnic), concepe meniurile și rezolvă tot felul de mici și mari detalii, până la statul în bucătărie, la cratiță. E genul acela de om dintr-o bucată, ce îi consideră pe angajați ‘’colegii’’ și te face cu ou și cu oțet dacă îi spui ‘’chef’’, el zice că este ‘’bucătar‘’.
Ce îmi place aici este sezonabilitatea din farfurie, adică meniul se construiește în fiecare zi altfel, în funcție de ce găsește bucătarul proaspăt și să îl inspire, la piață. Da, da, ați citit bine, meniul este altul în fiecare zi. Și, precum în bistro-urile franțuzești, este scris cu creta pe o tablă.
Stați liniștiți, de fiecare dată o să găsiți câteva feluri de carne în meniu, inclusiv un pește. Iar rață e nelipsită, este unul dintre produse care are foarte mare căutare aici (pentru această înaripată nu există sezonabilitate, ea e prezentă mereu în program, nu se poate fără dânsa). La fel, felurile vegetariene își au locul permanent pe tablă (bucătarul a stat o vreme în Spania și a făcut ceva specializare pe astfel de preparate).
Ca să știți cum stau lucrurile, o să găsiți aproximativ 10 feluri principale în meniu. Și, ce îmi mai place, este o lista de aperitive ispititoare (multe dintre ele cu brânzeturi alături sau cu iz românesc precum ’’zacuscă’’). Meniul este de inspirație franțuzească dar nu e musai, găsiți și feluri românești neaoșe, de sezon, uneori cu ’’un ceva în plus, un element reinterpretat’’. De exemplu, puteți găsi aici și cârnați de Pleșcoi dar și o mâncare cu trufe, sparanghel sau escargot. De asemenea, ca să știți, cei care gătesc nu sunt adepții folosirii condimentelor în exces.
Costul unui fel principal (cu garnitura ce îl însoțește) este în jur de 30-40 lei.
Ce pot să zic, pe scurt, este că mâncarea aici este cinstită și are gust. Ingredientele sunt naturale și proaspete, nu se folosesc înlocuitori sau ingrediente de la plic sau găleată. Dacă nu au timp să își facă anumite sosuri, pur și simplu nu mai folosesc. Faptul că își construiesc meniul zilnic, este într-un fel, și o garanție a prospețimii.
Meniul de vinuri nu este foarte mare, dar o să găsiți vinuri românești dar și de pe alte meleaguri și beri craft și sucuri naturale și apă cu rozmarin.
Bistro-ul este situat într-o casă veche de patrimoniu și are o curte simpatică. Este genul acela de terasă boemă sau hipsterească unde lucrurile pare că sunt lăsate la voia întâmplării sau cumva de izbeliște, într-un fel de dezordine controlată. De-a stânga curții tronează un hipoptam roșu și niște litere volumetrice ’’Amor’’.
Ce am încercat a fost un aperitiv foarte simplu și extrem de gustos: ardei copt marinat, cu niscaiva brânză franțuzită alături, Brillat-Savarin (bine, și sos, și-un pic de frunze de salată și niște semințe de dovleac, ca să le țină companie, ca să fie bine).
Apoi fel principal: Obraz de vită fiert în vin, legume, cremă de mălai. Carnea a fost fiartă la foc mic și pe foarte îndelete și asta a lăsat urme adânci, adică o carne foarte fragedă. Morcovii lăsați în bucăți mari, pierduți printre bucățile de carne, au înviorat textura. La fel și crema de mălai (deci nu mămăligă ci ceva mult mai fin). Un sos verde făcut în casă contura frumos farfuria, în contrast cu galbenul cremei de mălai. O farfurie gustoasă și cinstită.
Și, să vă mai zic lucruri simpatice despre Voila:
– Din ce am mai tras cu ochiul, sunt ecologiști convinși: paiele din bistro sunt biodegradabile, iar hârtia de la toaletă e reciclată, ca să știți unde mergeți.
– Am aflat că mentorul lui Radu Dumitrescu sau, mai bine zis, călăuzitorul într-ale gastronomiei, este Răzvan Exarhu (Radu a gătit pe vremuri la Escargot).
– Pe lângă piețele pe care le bat la picior, bistro-ul este prieten, cumpără legume de la ’’Nasul Roșu’’ (ferma vegetală, în conversie eco).
– Își usucă petalele de trandafir, special pentru ginul Voila gins’n’roses.
– Cum îi stă bine unui bistro, are și o biblioteca gourmet, cărțile sunt risipite prin locație.
– Și, îmi place rău … mereu au pâine bună (asta înseamnă să te respecți, parol!) și pun flori proaspete pe mese.
Si, ca să anagramăm literele volumetrice care sunt în curtea bistro-ului, punem pe hârtie:
Amor; Roma; A, mor!; A, rom!; AMR O… și mai încercați voi.
Feluri de a spune ‘’in love with food’’ sau cum să fii praf de îndrăgostit de mâncare. Cam așa e ‘’Voila ‘’, voila!
Info utile:
Programul începe, în fiecare zi, la ora 18:00; excepție sâmbătă și duminică când programul începe la ora 12:00.
Lunea este închis. Iar duminica programul se termină mai devreme (21:30).
Verificați și Facebook-ul Voila înainte să mergeți, mai apar și evenimente private, sunt anunțate acolo.
Rezervări: 031 432 8581.
Adresa: Strada General Constantin Budișteanu nr. 18.
Poze mâncare: De-Corina blog, poze locație: Voila bistro Facebook.