Știai? Sibiu este Regiune Gastronomică Europeană 2019!
Veste, mare veste, bună veste: Sibiul a primit titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019!
Prilej să cunoaștem, să aflăm, să gustăm din bunătățile specifice gastronomiei locale, să ne uităm mai cu atenție în ograda noastră, la farfuria noastră, la tradiții și obiceiuri. Și poate ne mai împrietenim cu feluri vechi de mâncare, de la noi din popor, fie în straiele lor neaoșe, fie în haine mai noi.
Orășeni agitați, purtați încolo și-ncoace de zumzăiala urbană, posibil să ne dăm seama că am citit mai mult despre bucate de pe alte meleaguri (despre humus și tabouleh, paella, despre quinoa, amaranth sau chia) în comparație cu ale noastre (papară, jintiţă, hencleş, chisătură și nici nu am auzit despre varza de Moşna, castraveţii de Ludoş or rabarbăr). Apoi, mai trece Prințul Charles prin zonă, ne mai laudă, și iar suntem mândri de tradiții și că suntem români.
Anul acesta avem motive (în plus) să dăm o fugă prin Sibiu să descoperim gastronomia locală, colțuri și oameni de poveste, din țara noastră! Se întâmplă evenimente frumoase acolo pe parcursul întregului an. Let’s discover Romania!
Ce înseamnă Regiune Gastronomică Europeană
Programul Regiune Gastronomică Europeană este o platformă creată de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT), o entitate formată din specialiști din domeniu (nu are nicio legătură cu Uniunea Europeană). Scopul programului este acela de a pune în valoare identitatea culturală și gastronomică a fiecărei regiuni (și de a conștientiza valoarea acestui patrimoniu), de a susține obiceiurile care stau la baza hrănitului sănătos, de a pune împreună rurarul cu urbanul, totodată de a încuraja practicile de sustenabilitate, educația și de a stimula inovația și creativitatea în bucătărie (plecând de la tradițiile zonei, cu rădăcini în istorie).
Organizată frumos, regiunea Sibiu s-a înscris în IGCAT în 2014, și-a depus ulterior candidatura (a cotizat cu taxa anuală, a participat la evenimente din alte țări, și-a făcut temele pentru vizita din 2016 din partea organizației) și iată că, încet dar sigur, visul a devenit realitate. Când alte zone din țară abia dacă au auzit despre proiect, sibienii culeg roadele, după 5 ani de muncă. Deci, titlul acesta nu a venit așa că ne-a numit cineva, ci este răsplata unei echipe care a muncit să arate lumii ce se întâmplă în zona Sibiului, despre obiceiurile și tradițiile păstrate.
Proiectul este coordonat de un grup format din Primăria Sibiu și Mediaș plus diverse instituții din Sibiu – Consiliul/ Camera de Comerț/ Universitatea ”Lucian Blaga”/ Asociația Județeană de Turism.
Cine a purtat titlul de Regiune Gastronomică Europeană până acum
Seria evenimentelor de acest tip a început în 2016 cu regiunile Minho din Portugalia și Catalonia din Spania. În 2017 au fost pe listă: regiunile Riga-Gauja din Letonia, Lombardia de Est din Italia și Aarhus – Danemarca Centrală. Numărul maxim de regiuni care pot deține titlul în decursul unui an este trei. Anul 2018: Brabantul de Nord, Olanda și regiunea Galway din Irlanda de Vest.
În 2019, alături de Sibiu, titlul este purtat și de regiunea Egeea de Sud din Grecia.
Sibiul nostru…
Sibiului îi place să iasă în lumea largă. Dacă mulți străini au auzit de România prin intermediul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, FITS (care se desfășoară din anul 1994, a ajuns la ediția 25!; de fapt, prima ediție neoficială, a fost în 1993), apoi în anul 2007 când a fost Capitală Culturală Europeană, iată că anul acesta a venit rândul gastronomiei locale.
Convieţuirea românilor alături de saşi ori secui în zonă, timp de secole, și-a pus amprenta atât pe obiceiuri, port popular, muzică și dansuri cât și pe bunătățile din farfurie. Prin diversitatea influențelor culturale – de la folosirea unor ingrediente specifice, în comparație cu restul țării (cu tarhon, chimen, rabarbăr) până la rețete (supe dulci, cârnați condimentați, dulciuri etc) și prin păstrarea tradițiilor gastronomice, Sibiul are parte de recunoaștere europeană.
Și o să scoatem pe platouașe frumos, în fața tuturor: telemeaua delicioasă de oaie din Mărginimea Sibiului și mămăliga cu lapte, brânză și jintiţă apoi chisătura (pasta de slănină tăiată mărunțel, cu pătrunjel şi ceapă) dar și slăninuța mărginenilor afumată cu lemn de fag (taman scoasă din Turnul Slăninilor) și musai o pâine cu cartofi, mare cât roata carului, și nu uităm de prăjitura cu rabarbăr și cozonacul săsesc cu mac sau nucă și câte și mai câte.
Asociaţia My Transylvania
De 12 ani Asociaţia My Transylvania organizează diverse evenimente în mediul rural dar și urban, promovând patrimoniul local şi cultura gastronomică din sudul Transilvaniei (cu precădere Alba, Brașov, Mureș și Sibiu). Unul dintre produsele recunoscute este brunch-ul din Transilvania, care se desfășoară chiar în gospodăriile țăranilor din sate.
Din anul 2018 au intrat și alte regiuni în hora brunch-urilor organizate în gospodăriile sătenilor: Oltenia și Muntenia. Iar de anul acesta hora se întinde mai cu foc, cu pași mai apăsați, cu brunch-uri și în Transilvania de Nord, Banat, Maramureș dar și Dobrogea.
Asociaţia My Transylvania este foarte activă, a dezvoltat, treptat, în ultimii ani o grămadă de lucruri printre care menționez câteva: site-ul www.eat-local.ro (unde sunt anunțate evenimentele din zonă dar și din București, pot fi plătite on-line etc.), a pus bazele Slow Food Sibiu (între 22-24 martie va avea loc prima întâlnire a celor 13 grupuri Slow Food din România), Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, tururi de cultură gastronomică în muzeul Astra, evenimente de toamnă & iarnă în restaurante sibiene, sesiuni de live-cooking în Berlin sau Viena etc. Intrați la ei pe site și vedeți toate evenimentele.
Despre Slow Food: este o mișcare contra globalizării și a fast food-ului care a apărut în anii 1980 în Italia. Prezentă în vreo 160 țări Slow Food militează pentru accesul oamenilor la o hrană curată, de calitate, făcută corect (fără aditivi, crescută în condiții naturale etc.), în plus, locală (aflată pe o rază de 50-70 km distanță de producător).
Transylvanian Brunch
Pe 1 martie Asociația My Transylvania a venit cu un Mărțișor special:
lista tuturor locațiilor unde vor avea loc brunch-urile în satele din Transilvania, pe parcursul întregului an (până la sfârșitul lunii octombrie 2019).
Bine de știut (când/ cum/ cât/ ce):
- Fiecare BRUNCH rural este anunțat, afișat on-line pe site-ul eat-local.ro, cu 30 zile înainte de desfășurare.
Puneți mâna frumușel și vă înscrieți, vă rezervați loc mai întâi și apoi zic să și plătiți donația on-line (100 lei/ adult; copiii sub 14 ani au intrarea gratuită). Se poate plăti și la fața locului, cash (musai însă cu rezervare on-line înainte).
Numărul de locuri este limitat având în vedere că se merge în bătătura unor localnici, în livadă etc. și fiecare are un anumit spațiu pe care îl poate pune la dispoziție.
- Programul unui eveniment tip brunch este alcătuit din 3 părți:
partea de gastronomie (timp de aproximativ 2 ore, cu bufet mare etc), vizita în sat (alte 2 ore) și, pentru cine dorește, partea a treia cu diverse ateliere (fie producție de alimente, fie un curs despre un meșteșug local) sau workshop-uri din zona culturală locală (muzică, dansuri).
Brunch-urile încep de obicei la ora 11:00 și durează până în jurul orei 16:30 (cu tot cu componenta de atelier/ workshop, care este opțională). Partea de atelier, fiind opțională, se plătește separat, 10 lei/persoană.
Pe site-ul (și Facebook) Asociației My Transylvania o să găsiți și alte evenimente importante legate de gastronomie și tradiții locale (este gata și lista brunch-urilor din Oltenia și Muntenia, am tras cu ochiul și acolo și vă zic că pe 11 august este brunch în Ograda Moromeților din comuna Talpa, Teleorman, locul unde s-au filmat ambele părți ale filmului “Moromeții“). Căutați informații despre zona Sibiu, cu siguranță o să găsiți tot felul de alte evenimente.
Și, în plus găsiți aici recomandări de restaurante unde să mâncați ceva bun în Sibiu.
Hai să aflăm mai multe despre bunătățile noastre gastronomice și musai să facem o vizită în zona Sibiului anul acesta, așa zic!
Poze: Facebook Asociația MyTransylvania evenimente