Ce mai găsim bun prin oraș? iulie 2022 (1)

Ce mai găsim bun prin oraș? este un demers care a început la mijlocul lui iunie 2022, ca o rubrică în social media: recomandări, pe scurt, cu locuri nou deschise (adică zilele respective/ maxim o lună) sau care se pregătesc să deschidă, noutăți din meniuri, evenimente și alte bunătăți din Bucureștiul gastronomic. Când și când, la pachet, sunt și câteva vești gustoase din țară.

[Dacă îți plac noutățile din gastronomie, timp de aprox. un an, 2021-2022, am scris articolele ,,Meniu de București”, le găsești pe blog, aici]

Cât despre locurile nou deschise în oraș, fac o selecție (conform unor criterii personale) și, bineînțeles, încerc să scotocesc și să aflu de cât mai multe.

Ta-daaam iată care au fost știrile de bun gust din luna iulie 2022. Bonus: și veștile gastronomice din iunie, când am dat startul pe rețelele sociale.

Și, ca să meargă mai cu spor, adaug câteva poze cu, creațiile câtorva Chefs menționați în articol.

Dacă afli de locuri de bun gust, dă-mi de veste!

2 iulie 2022

1️⃣ #LocNou: Cristina Mehedinteanu Pastry Chef se pregătește să deschidă în capitală Cofetaria Zmeur. Curând, vor fi disponibile dulciuri online, pe comandă.
Vă țin informați: Cristina a lucrat și în Londra – la Cakes and Bubbles by Albert Adria, Ottolenghi Chelsea or Harrods iar acum este profesor la Horeca School.
Încă nu am gustat nimic făcut de Cristina dar, presimt că se apropie ziua!

2️⃣ #LocNou: Winebar UVA Wine Shop & Bar s-a deschis de curând, pe str. Constantin Mille nr. 18. #NewInTown

3️⃣  #MeniuNou: Chef Daniel Pălici pregătește la Restaurant Grai un nou meniu care va avea două variante de tasting – de 3 și de 5, cu sau fără wine pairing.
Dacă vrei să afli mai multe despre Grai – am scris aici cum a fost un meniu de degustare de 9 feluri.

4️⃣ Că tot v-am spus despre La Spritz (noul wine bar din Centrul Vechi, str. Franceză 46-48): sâmbătă și duminică (2-3 iulie), între 12:00 și 15:00 are loc evenimentul ,,Spumant All You Can Drink – spumant Rhein Extra Brut Imperial’’.
Cum funcționeză? Plătești 60 de lei (taxă unică), primești un pahar pentru spumant și timp de 3 ore paharul va fi plin. Musai faceți rezervare, locul este foarte mic.

5️⃣ Noutăți de la French Revolution: pentru ediția specială a lunii iulie a fost nominalizat eclerul Chantilly Framboise (vanilie, zmeură și frișcă). Și, dacă nu îl prindeți acum, îl mai găsiți la anul, în sezon de zmeură proaspătă.
_____
Și încă ceva: Pe 4 iulie are loc un workshop cu tema planificarea meselor & cum reducem risipa alimentară acasă – susținut de Georgiana Ilie de la Meal planning de care te poți ține la Asociatia ZI de BINE, recomand!
De Corina blog recomandare, ecler French Revolution

credit: French Revolution

 22 iulie 2022
1️⃣ #NewInTown Știre aburindă! La Agora Floreasca s-a întâmplat alaltăseară un soft opening: restaurant japonez Ruka izakaya unde gătește Chef Cătălin Petrescu.
Dacă nu ați încercat până acum sushi by Cătălin Petrescu la Argentine, zic că e mare pierdere, daaar puteți recupera acum, la Ruka izakaya. Eu încă nu am ajuns, dar am pus pe listă!
[ later edit: între timp am și ajuns, recomand! ]

2️⃣ #aniversare Bacania Veche – Delicatese & Gradina din Piața Romană a împlinit 1 anișor, la mulți ani buni tot înainte, Marius Tudosiei & echipa!🥂
De luat aminte: zilele acestea găsiți și Salată Cash-prese și Musaca de berbecuț!

3️⃣ #NewTaste Băieții de la M.A.T Restaurant au făcut înghețată de… cireșe amare😊
Nu am făcut cunoștință cu dânsa dar tare mă atrage!
Regăsiți în meniu și o variantă din sezonul trecut, înghețata din frunze de smochin & fistic.
Zic să luați musai și o porție de tacos MAT (o cutiuță are 3 bucăți, numai bune de împărțit) și nu veți regreta. Lângă Gara de nord, program joi-duminică, mai multe detalii la ei pe Instagram.

4️⃣ Recunosc, am o slăbiciune, tot despre deserturi scriu: să știți că Ohlala Patisserie s-a redeschis (după o mică pauză) în Piața Amzei. Mergeți la sigur cu choux Paris-Brest și cine știe ce vă mai face cu ochiul din vitrină.
Puteți savura deserturile și la ei, indoor sau terasă sau, bineînțeles, la pachet. Aștept păreri ca și când.

 5️⃣ Și o recomandare de-a casei, în caz că nu ați văzut interviul video cu Chef Radu CM Ionescu – restaurant KAIAMO😊
,,Gusturi cu povești’’ sau o discuție la foc mic despre recomandări restaurante și mici producători, potențialul bucătăriei românești, fără ocolișuri despre ce înseamnă să conduci un restaurant, risipa alimentară, ce a adus bun pandemia și muuulte altele din culise. Interviu video Radu Ionescu – Kaiamo. Gusturi cu povești.
De Corina blog, reccenzii restaurante noutati, Soro Lume, Chef Mihai Toader

credit: Soro Lume București, Chef Mihai Toader

29 iulie 2022

1️⃣ #NewPlaceInTown cu #CafeaBuna: Origo are de curând și logo nou dar și o nouă locație, pe Calea Dorobanților 186. La Piața Dorobanți, lângă Raionul de pește.Origo – ,,Pioneering specialty coffee since 2013.”


2️⃣ #eveniment Unul dintre cele mai gustoase restaurante din oraș, Soro.lume (semnătura Chef Mihai Toader) organizează eveniment de prânz spre seară, duminică, 31 iulie 2022, înainte de vacanță.

Meniu fix cu patru feluri, zic două dintre ele: mâncare armenească de vinete cu oaie și un desert surpriză pe bază de creier de vițel și fructe de pădure. Ce să mai comentezi la așa ceva, curioși salivăm Bine, bine, hai și restul: porumb copt și afumat, supă rece de roșii cu telemea.

Unele dintre aceste feluri se vor regăsi în următorul meniu, duminică apar în premieră. Cine mai vine la premieră?

[ later edit: am fost la eveniment și tare, tare mult mi-a plăcut, cu o slăbiciune pentru supa rece de tomate, genială!]


3️⃣ Poftă de hamsii prăjite? La Ivan Pescar & Scrumbia Bar din București găsești răspuns. Altă întrebare: cu vin de Dobrogea sau cu bere de Ivan Pescar?


4️⃣ #prajitura #aoleu În caz că nu ai ajuns până acum la Arzu (by Mazilique) îți zic eu un motiv serios. Se numește Oasis cake, adică ceva de nu se poate, cu apă de trandafir, miere, fistic, șofran. Un fel de gust de baclava, dar nu e. Arată precum Mălai Dulce sau Alivenci, dar nu e.

De fiecare data când merg la Arzu, nu se poate să nu iau Oasis. Și chiar dacă nu mai pot, mai pot, iau la pachet cum am făcut aseară, recunosc tot! Bucuria costă 21 lei și înseamnă 2 bucăți în formă de triunghi, să fie primit!

Str. Romulus 85, cartierul evreiesc.


 5️⃣ Ofertă specială de vară. Adică toată vara e liber la langoși la Balls. Langoși de 3 feluri, nenică, să te ții! Stai, stai, dar nu oricum ci doar în zilele de marți, pe seară, să treacă nițel căldura, după 18:00 trecute fix. Pe bd. Regina Elisabeta 26. Mai jos de Universitate, până în Cișmigiu, pe dreapta, cu plăcere.

………………………

Mai adaug la pachet două vești de prin țară, poate vă face ceva cu ochiul:

  • Satul săsesc Meșendorf aniversează 700 ani, pe 7 august. Și e cu sărbătoare: cu un mic târg cu produse locale, masă mare în curtea umbroasă a bisericii fortificate & cântec, joc și voie bună (fanfare, dansuri populare etc).
  • Festivalul Trufelor din Bucovina care se află la ediția a doua are loc pe 6-7 august la Suceava.Szikra restaurant Sf Gheorghe, De Corina blog recomandare

credit: Szikra restaurant Sf. Gheorghe, Chef Mădălina Roman.

BONUS: informațiile și din luna iunie, când am început să povestesc despre noutățile din gastronomie în acest format.

17 iunie 2022

1️⃣ #NewPlace, chiar azi se deschide: La Spritz, wine bar în Centrul Vechi, pe str. Franceză 46-48 – șprițuială urbană cu vinuri românești de care se îngrijește somelier Popa Andrei.

Loc mic dar pus pe fapte mari, cu peste 50 vinuri românești în program, alese cu atenție după ochi & sprâncene. Hai cu socializarea, cum zic ei ‘’Be a Zebra in a Field of Horses’’.


2️⃣  Eveniment de #weekend: Appetito 18-19 iunie 2022 – adică un festival cu și despre bunătăți italiene!

Pe locuri, fiți gata… pizza, paste, birra, arrosticini, Aperol, bruschetta, cannoli, prosecco, gelato, Negroni …la iarbă verde la Verde Stop Arena, str. Barbu Văcărescu 162-164.


3️⃣  #Aniversare: La mulți ani cu oaspeți faini îi spunem Bucataria.localfood care aniversează 1 an!
Găsiți o listă frumoasă de vinuri și multe spumante la pahar plus, plus, plus, zilele acestea… socată și trandafirată!

PS au în meniu bucate neaoșe cu nostalgii, printre care și Măria sa Caras de Dunăre prăjit în tihnă în crustă aurie de mălai cu mujdei dres cu pătrunjel şi mămăligă, mă scuzați. Bucătăria.localcood e aproape de Perla, o curte mică și oameni primitori.


4️⃣  Ați încercat un Cruffin de la Miez Brutărie Artizanală?

Cruffin = croissant + muffin, adică un aluat de croissant copt în formă de muffin, un desert inventat în, hăt, departe, Australia în circa anii 2013.
Până să ajungeți hăt, departe, dați fuga hop, aproape, în Piața Amzei!
Și ce e în interiorul acelui Cruffin? Cremă de vanilie, din cea gustoasă, oare?
PS dacă ajungeți, puneți musai și o pâine la pachet și mai vorbim.


 5️⃣ Și două noutăți cu un strop de organizare or #BineDeStiut: la PAPILA este deschis până mai târziiiu, adică seara, până la ora 23:00 (marți-sâmbătă, cu rezervare).

Iar la Simbio, gata, nu se mai fac rezervări, mesele sunt ocupate în ordinea sosirii.

………………………

Și un PS, dacă tot sunteți prin zonă: sâmbătă, 18 iunie 2022, Fundatia Calea Victoriei ne invită la Ziua Porților Deschise în noul lor sediu, pe bd. Dacia 78 dar și online, între 11:00 și 17:00. Căutați detalii pe site și în social media!

………………………

Și, bonus de iunie, că nu mă lasă inima, am şi trei știri faine din țară (pe ruta Brașov – Cluj-Napoca – Sf. Gheorghe):

De Corina blog, Corina Dima, Chef Andrei Chelaru

credit: Chef Andrei Chelaru

10 iunie 2022

1️⃣ Event: 11-12 iunie 2022 Artisan Food Market (Casa Universitarilor București) – târg cu mici producători cu produse artizanale românești food, drink & more din toată țara, demo cooking, sesiuni de degustări etc.

Sâmbătă, 11 iunie, începând cu ora 16:00, se lansează în cadrul evenimentului de la Casa Universitarilor ,,Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends”, un proiect semnat de Cosmin Dragomir (gastroart.ro) și Cezar Ioan (Vinul.ro). Adică un site de recomandări HoReCa, un newsletter gastronomic și evenimente culinare. Va avea loc și un workshop de vinuri Bio și Biodinamice și pâine artizanală & dezbateri gastronomice.

2️⃣ Event: 11-12 iunie la MARe/Muzeul de Artă Recentă are loc ultimul ,,Brunch la muzeu’’ înainte de vacanță care îl are ca invitat pe Andrei Chelaru – unul dintre cei mai talentați tineri bucătari ai momentului. Andrei locuiește în Cluj-Napoca, deci, un motiv în plus să mergeți. Eveniment organizat de Beans&Dots și Amuse Bouche.
Cost meniu: 150 lei/ persoană.

Din meniu – Ișler cu păstrăv afumat, cremă de ciuperci, chipsuri de drojdie. Pate de limbă de porc, castraveți cu coriandru și oțet de trandafiri, ceapă verde marinată în reducție de borș. Supă rece de mazăre cu tarhon și papanaș moldovenesc cu brânză de burduf și cimbrisor.

3️⃣ La Pickles au revenit coastele de porumb!
Atenție, loc mititel, mese puține dar inimoase & socializare din belșug!

4️⃣  De curând a apărut la Balls. ,,Cremă de telemea veche de oaie cu căpșuni și busuioc”, ce ziceți?

Balls e la șosea, în centru, pe bd. Regina Elisabeta 26.

 5️⃣  La Pain Plaisir există Croissant cu… căpșuni! Pain Plaisir are patru locații, vedeți ce e mai aproape de drumurile voastre.

Poftă bună la explorat orașul, ținem aproape!

Ne întâlnim luna viitoare cu articol nou și cu veștile săptămânale în social media!

De Corina blog, locuri noi, restaurante, Kaiamo, Chef Radu Ionescu

credit: Kaiamo, Chef Radu Ionescu