De ce să vii la FITS (Festivalul de Teatru Sibiu)?… Top 20 motive din 1000.

Cine nu a reușit să ajungă până acum la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, recomand din toată inima!

Recomand o prietenie cât mai strânsă cu FITS!

Ca să mă credeți pe cuvânt scriu și vreo… 20 de motive (din multe, din 1000 de motive!):
1. Cifre, cifre. 10 zile de festival, cu peste 540 evenimente, cu invitați din peste 70 de țări, cu 75 de spații de joc în oraș și împrejurimi. În 2019 FITS a ajuns la ediția 26.
Nu mai există așa ceva în România (în plus, se numără printre puținele festivaluri din Europa la acest nivel calitativ și amploare)!

2. Nume, festival teatru. Se numește festival de teatru dar acesta aduce laolaltă toate artele spectacolului (dans, muzica etc.) dar și alte arte prietene.

3. Orașul. Sibiul se transformă într-o poveste cu magie. Pentru că sunt spectacole de dimineață până seara în tot orașul, plus împrejurimi, e o forfotă frumoasă peste tot, cu artiști, turiști, localnici. Imaginează-ți cum este să stai la o terasă în Piața Mică și să se așeze la masa alăturată actorul Marcel Iureș, alături de alți artiști? La FITS se poate, este firesc să dai nas în nas, unde nu te aștepți, cu o mare personalitate.

4. Unde se desfășoară spectacolele. Spectacolele se joacă, pe lângă săli convenționale, în spații precum: săli amenajate în licee, hale, muzee, în toate bisericile din oraș (ex. catedrala ortodoxă, biserica evanghelică, romano-catolică, biserica ursulinelor, reformată-calvină, franciscană), cetăți și biserici fortificate (ex. cetatea Cisnădioara, biserica fortificată din Hosman), în librării, în cafenele și baruri, într-un tramvai în mișcare (pe traseul Sibiu-Rășinari și retur) etc.

5. Dans contemporan adevărat. Dacă vrei să înțelegi ce înseamnă dansul contemporan adevărat, cu spectacole de cea mai înaltă ținută, la FITS aveți ocazia să vedeți cele mai multe trupe internaționale de dans. Trupe și școli de dans de cel mai înalt nivel, din cele premiate, cu coroniță sau cum vreți să le ziceți. Bonus: diversitate de stiluri (anul trecut am văzut spectacole din Europa, Coreea de sud, Africa și Canada, ca să înțelegeți ce înseamnă diversitate). Nu ratați nicio trupă din Israel, dacă vedeți în program! Anul acesta sunt două companii israeliene: Vertigo Dance Company și Batsheva Dance Company, must-see!

Un material despre spectacolele de dans contemporan din 2018, aiciDespre 9 spectacole de dans la #FITS 2018 (cu video/ trailers pentru fiecare).

Later edit, despre spectacolele de dans contemporan din 2019, am scris aici: Cum a fost. 7 spectacole de dans #FITS 2019 (cu video/ trailers pentru fiecare).

Vertigo Dance Company - One. One&One, credit foto; Rune Abro

Vertigo Dance Company – One. One&One, credit foto; Rune Abro.

6. Circ contemporan. Știți genul acela de spectacol de circ contemporan cu acrobații, salturi în văzduh, cu numere de echilibristică de ți se taie respirația? FITS aduce în fiecare an astfel de spectacole – să le spunem, un fel de Cirque de Soleil, ca reper… sunt trupe care exceleză la nivel de detaliu tehnic și prestație artistică.

7. Spectacole – culturală din toată lumea. La FITS poți vedea frânturi de cultură autentică, din toate colțurile lumii…. concerte de fado, gospel, coruri slave, sunt întotdeauna în program.
Încă am în memorie un spectacol de acum câțiva ani cu muzică, dansuri și tradiții mexicane, a fost fascinant.

8. Plimbări pe lângă Sibiu. Spectacolele îți oferă ocazia să descoperi și împrejurimile, acestea se desfășoară și în zonă. Dar poți explora și singur, să stai măcar o jumătate de zi la Muzeul Astra din Sibiu, spre exemplu, este o bucurie …

9. Spectacole rare. La FITS ai ocazia să vezi un spectacol jucat în limba maternă, cu artiști din țara respectivă: teatru rus, teatru chinezesc sau japonez kabuki. Rar poți avea acces la astfel de spectacole. Și să dai 40 lei pe biletul unui spectacol chinezesc precum ‘’Faust’’ al Contemporary Legend Theatre Taiwan, este un privilegiu.

10. Spectacole românești. Pe lângă spectacole internaționale, FITS găzduiește și spectacole din țară, în special din Sibiu și București (inclusiv spectacole de la teatre independente).

Faust, de Silviu Purcarete, credit foto: Paul Baila

Faust, de Silviu Purcărete, credit foto: Paul Băilă

11. Faust. Spectacolul ’’Faust’’ de Silviu Purcărete este obligatoriu de văzut de către orice iubitor de teatru, de neratat (spectacolul are nevoie de un anumit spațiu de joc, larg, de aceea montarea sa în alte orașe este mai puțin posibilă). În 2019 se montează și un Faust al unei trupe chinezești din Taiwan.

În cadrul FITS puteți urmări mai multe spectacole semnate de celebrul regizor S. Purcărete: ’’Metamorfoze’’ (se joacă în aer liber, prin apă, cu foc etc…) sau ’’Povestea prințesei deocheate’’.

12. Actori de Oscar. La FITS ai șansa să te întâlnești cu un artist celebru (au trecut pe aici: actrița de Oscar Isabelle Huppert, celebrul coregraf și dansator rus Mikhail Baryshnikov, actorul Tim Robbins, celebrul regizor de teatru Eugenio Barba etc.)

13. Gastronomie locală. Bineînțeles nu uităm de gastronomia locală: ai șansa să fii la curent cu restaurantele, cafenelele, cu meniurile și specialitățile din Sibiu.
O cronică dedicată, aici: Top 5 restaurante. Pe unde mai mâncăm ceva bun în Sibiu?

14. Mâncarea on-the-go. Bineînțeles că, la un moment dat, o să alergi de la un spectacol la altul și nu o să ai timp să mănânci. Încearcă, din zona pietonală: gogoșile, covrigii, clătitele sau un baigli (cozonacul unguresc cu mac sau nucă).

15. Spectacole stradale. Strada devine un spectacol… în fiecare zi vezi, pe gratis, fanfare, trupe de salsa, mimi, jonglerii, acrobații la înălțime, motociclete pe sârmă… Unde mai vezi așa ceva, zilnic, timp de 10 zile?

Câteva poze de la FITS 2018, cu strada principală/ pietonală și piețele din centru, ca să înțelegeți cum e atmosfera în oraș, aici: Pietonala Sibiu în 15 imagini, la #FITS 2018.

Later edit: Și o galerie de imagini de la FITS 2019, aici: 20 imagini spectaculoase. Apă, aer, foc, #FITS 2019

Un tramvai numit Popescu, credit foto: Dragoș Dumitru

Un tramvai numit Popescu (teatru jucat în tramvai, ruta Sibiu-Rășinari), credit foto: Dragoș Dumitru

16. Toate graiurile Pământului. În sălile de spectacol sau pe stradă, pe pietonala pietruită Nicolae Bălcescu, în magazine, o să auzi toate limbile pământului, de parcă ai fi în mijlocul Babilonului. În sălile de spectacol, toate spectacolele au traducere pe ecrane.
Din același registru, o să întâlniți peste tot și voluntarii (anul acesta 800!) dintre care foarte mulți asiatici.

17. Evenimente diverse. Timp de 10 zile se întâmplă tot felul de evenimente: workshop – masterclass – atelier, sesiuni de întâlniri cu artiștii, spectacole de teatru-lectură (în librării, de obicei), conferințe, lansări de carte, expoziții, proiecții de filme etc.

18. Concerte în aer liber, gratuite. În fiecare an Piața Mare devine scena unor concerte live. Și cu trupe noi, câteva exemple din 2019: Broken Back, Pépite, Adam Naas, Juniore.
Ani la rând am asistat și la show-uri spectaculoase cu video-mapping în Piața Mare.

19. Ziarul Orizontal sau peretele lui Perjovschi. De 7 ani artistul Dan Perjovschi are o expoziție, pe peretele exterior al curţii Teatrului Naţional ”Radu Stanca”, mergeți și descoperiți. În 2018 acesta a semnat încă un proiect, ”Cerul de magneți” amplasat la intrarea în teatru (magneți oferiți de artiștii participați în festival dar și de la sibieni).

20. Spectacole de deschidere și închidere FITS. Aveți ocazia să vedeți spectacole deosebite în aer liber, în prima sau ultima zi din festival. Câteva exemple din anii precedenți, când au fost fie un show cu animale gigantice (construite) care se plimbau prin piață & lasere, fie un spectacol la înălțime – cu mănunchi imens de baloane cu o dansatoare suspendată, fie spectacol cu torțe și roți imense cuprinse de flăcări, care iluminează tot orașul.

Haideți la FITS, pentru cel puțin un week-end!
Magia festivalului aduce la Sibiu nume importante de artiști și trupe ale scenelor internaționale, cu multă bucurie și frumusețe!
Din cei 7-10 ani (nici nu mai știu șirul), de când vin la festival, am colecționat o grămadă de momente extrem de speciale (și nu exagerez!), câteva spectacole atât de deosebite încât la final nu mai puteam scoate un cuvânt (am fost, fără cuvinte, la propriu, de câteva ori)… și, peste toate, foarte multă creativitate, originalitate, cu bucuria descoperirii.


Program Festival Internațional Teatru Sibiu: AICI , bilete: AICI
Din 2018 FITS are și o aplicație care se poate descărca din AppStore.

FITS-2019-teatru


Conferința de presă FITS 2019 (23 mai, Arcub)
Am participat la Conferința de presă FITS 2019 de la București.
La prezidiu au stat ambasadorii Franței, Japoniei, Israelului, Chinei, Germaniei și reprezentanți Marea Britaniei (director British Council) și SUA (Corporate Affairs). Plus reprezentanți Institutul Cultural Român și guvernul României. În sală reprezentați ai ambasadelor Rusiei, Austriei etc.
“Marile puteri culturale ale lumii” colaborează de ani de zile cu festivalul şi au laudat FITS (ajuns la ediția 26), atât prin cuvinte cât și prin premii și distincții internaționale. Am auzit cuvinte atât de frumoase la adresa festivalului de la Sibiu… cred că sentimentul de patriotism al oricărui român din sală a fost extrem de măgulit.
Anul acesta festivalul se desfăşoară sub sloganul “Arta de a dărui”. Reunind mesajele ultimilor 4 ani FITS, Directorul Constantin Chiriac, sufletul acestui imens și important festival, a concluzionat: “Din umbre cu pasiune construim încredere pentru a putea dărui.”
Să fim mândri de așa festival!

SIBIU-FITS-teatru-arta-de-a-darui-mesaj

FITS-teatru-stradal

credit foto: Paul Baila

credit foto: Paul Băilă

credit foto: Sebastian Marcovici

credit foto: Sebastian Marcovici