Brunch românesc cu povești din sat – Asociaţia My Transylvania

Iubim viața în oraș, cu terase colorate, cu locuri secrete descoperite alături de prieteni, prin cartiere mărginașe sau în centru, cu un gelato aromat sau iced coffee răcoritor, cu un sofisticat French75 sau o bere românească artizanală nefiltrată, cu personalitate.

Dar, dar. Cum ar fi să schimbi perspectiva într-un week-end? Să petreci o zi într-un sat neaoș românesc, să savurezi mâncare gustoasă pregătită de locanici, sub umbra unui nuc?  Apoi să te plimbi un pic pe ulița satului și să stai pe prispă la povești despre olărit?

Ce spui despre niște brânzeturi tradiționale și niște pastă de ”jumeri”, o budincă de ștevie, poate un hencleș săsesc sau o plăcintă cu rubarbăr? Plus socată, salcâmată și siropuri de fructe?

Brunch Asociația My Transylvania, mâncare în sate

Asociaţia My Transylvania Sibiu & Brunch-urile
De peste 12 ani, Asociaţia My Transylvania din Sibiu, condusă de Cristian Cismaru, organizează evenimente care promovează cultura gastronomică și patrimoniul local din Transilvania.

Transilvanian Brunch a luat naștere în 2008 din dorința de cunoaștere și promovare a produselor locale, evenimentele desfășurându-se chiar în gospodăriile țăranilor din sate. Omul de la oraș a luat pulsul vieții rurale și s-a impregnat cu bucuria comorilor de la sat. Cu lucruri simple, cu tihnă, cu autentic și bun gust.

Din anul 2018 brunch-urile (organizate inițial în Sudul Transilvaniei) s-au extins și în Oltenia și Muntenia iar din 2019 se adaugă și Transilvania de Nord, Banat, Dobrogea, Maramureș și Moldova.

Ce înseamnă Brunch My Transylvania?
Brunch My Transylvania este un eveniment de aproape o zi (se desfășoară între orele 11:00 și aproximativ ora 16:30, în curțile oamenilor din sate) și are în centru cultura gastronomică locală alături de tradițiile satului.

Brunch-ul implică trei componente: gastronomie (un bufet bogat cu specialități locale), plimbare pe ulițe (în funcție de sat se vizitează obiectivele locale naturale sau de patrimoniu ori o drumeție prin împrejurimi) și ateliere tematice opționale (în funcție de specificul zonei și a satului – producție de alimente, workshop legat de un meșteșug sau cultură locală precum muzică, dansuri etc.).

Brunch-urile susțin Slow Food, o mișcare internațională contra globalizării și a fast food-ului și militează pentru accesul la hrană curată, naturală, locală (cu responsabilitate față de mediu, mâncarea nu trebuie să călătorească la mai mult de 50 km distanță de producător). Slow Food luptă împotriva mâncării procesate excesiv, produsă în mod industrial, implicit cu uniformizarea gusturilor.

Astfel, Brunch-urile încurajează producătorii locali pentru dezvoltare sustenabilă.

Cum rezervi un Brunch
Cu 30 de zile înainte de desfășurarea unui eveniment, Brunch-ul este anunțat on-line pe www.eat-local.ro unde se poate face și plata. Costul donației este de 100 lei pentu un adult, copiii sub 14 ani participă gratuit. Evenimentele au un număr limitat de participanți (fiecare eveniment depinde de disponibilitatea spațiului fiecărei gospodării unde are loc).

Verificați din timp agenda din fiecare zonă (Sudul Transilvaniei, Nordul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia & Moldova), pe site-ul asociației.

Pe scurt, Brunch-urile înseamnă
Gastronomie. Produse locale. Povești din sate. Cultură și mâncare. Rural și urban. Mâncare românească. Meșteșug. Autentic. Spirit românesc. Slow food. Dezvoltare rurală. Comunități locale. Patrimoniu imaterial și material. Responsabilitate. Oameni, oameni, oameni.

Brunch-urile My Transylvania onorează programul ‘’Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019’’.

Brunch Asociația My Transylvania, mâncare românească tradițională în sate

Brunch Asociația My Transylvania, mâncare românească tradițională în sate

Brunch Asociația My Transylvania, mâncare românească tradițională în sate, familie

Brunch Asociația My Transylvania, mâncare românească tradițională în sate, familie

Later edit/ informații adăugate ulterior, în martie 2020.

CALENDAR – evenimente Sudul Transilvaniei 2020:

Asociația My Transylvania Brunch și evenimente Transilvania

Calendar evenimente Oltenia și Muntenia 2020:

Asociația My Transylvania Brunch Oltenia, Muntenia

Credit foto: Asociația My Transylvania, Gabriela Cuzepan
Acest material a apărut inițial în revista ”Banchiza Urbană” by Igloo, numărul 13 – vară 2019.