Top 20 din 2019. Dans, teatru, clasic & jazz.
Ianuarie. Timp pentru așezat cuvinte pe hârtie. Analize, socoteli, aha-uri și stat pe gânduri. Plus planuri.
Am făcut o trecere în revistă a evenimentelor cu iz cultural din 2019. Au fost pe agenda mea aproape de o sută, majoritatea evenimente cu teatru, dans contemporan, muzică clasică și jazz.
Adică povești despre oameni, despre întrebări, descoperiri, nuanțe, tristeți, nostalgii, curiozități, nedreptăți, lupte, jocuri… din realitate sau tărâmuri imaginare. Povești despre noi.
Am ales o parte dintre ele, spectacolele pe care le consider cele mai valoroase. Povești de dat mai departe, poate aveți ocazia să vă întâlniți și voi cu ele. Unele sunt autohtone, românești, altele de pe alte meleaguri.
Le împărtășesc aici, într-o ordine aleatoare.
Ce an bogat! Și câte ar mai fi fost de văzut!
Evenimentele mari unde am participat ca blogger acreditat în 2019: Festivalul Internațional Teatru Sibiu, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Național de Teatru.
1. Dans. Sidi Larbi Cherkaoui și Colin Dunne: SESSION/ Izvorul dansului (producție: Franța – Irlanda – Belgia, în cadrul FITS – Festivalul Internațional Teatru Sibiu)
Pentru mine, acest spectacol este cap de listă pentru ce a însemnat dans contemporan în 2019! Creativitate, dans, muzică live, umor, dezinvoltură și prospețime, cum rar poți vedea. Dacă vă plimbați prin lume și vedeți spectacole ce poartă semnătura Sidi Larbi Cherkaoui, mergeți negreșit!
– Am scris despre spectacol aici (trailer inclus): Session, spectacol-bucurie. Cherkaoui&Dunne la # FITS 2019
– Citește despre toate spectacolele de dans de la FITS 2019 (trailere incluse): Cum a fost. 7 spectacole de dans #FITS 2019
– Dacă nu ai ajuns până acum la Sibiu la FITS, îți dau câteva motive: De ce să vii la FITS (Festivalul de Teatru Sibiu)?… Top 20 motive din 1000.
2. Dans. Premiera CATACLISMA un solo coregrafic la Unteatru – concept, coregrafie și interpretare Andrea Gavriliu
Când dansul stă în cel mai mic detaliu, de la un privit printre gene și o simplă ridicare de braț. Un spectacol despre drumul feminității, de la firesc la deformare, într-o societatea pervertită. Dacă sunteți iubitori de dans, musai să vedeți acest spectacol (e și cu un minim, minim 18 ani).
Andrea mai are încă un prenume, Andrea Dans Gavriliu!
3. Dans. VERTIGO Dance Company din Israel cu ONE. ONE & ONE în cadrul FITS
Compania din Israel Vertigo Dance este una dintre preferatele mele. În 2012 am văzut spectacolul ’’Null’’ la FITS și mi-a rămas întipărit în minte. Acum 2 ani ’’Yama’’ și ’’Verigo 20’’, alte bijuterii coregrafice.
Anul acesta am avut bucuria să particip și la un workshop de dans contemporan condus chiar de coregrafa care a înființat compania, Noa Wertheim, și am înțeles altfel povestea dansului. Am văzut ambele reprezentații ale spectacolului, ca să mă bucur de două ori.
Am scris despre ’’One. One & One’’ aici (trailer inclus): Spre zbor. Vertigo Dance Company ”One. One&One”. # FITS 2019
4. Dans. CONTRASTE de Irina Donici, coregrafie Eugen Farguțu din Chișinău
În cadrul Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru m-a impresionat foarte tare un spectacol de dans contemporan (concept, coregrafie și dansatorii!) susținut de studenții de anul 2 și 3 ai Facultății de Teatru, Film și Dans din Chișinău, jos pălăria!
Anul trecut, același festival, aceeași instituție a susținut spectacolul teatru ’’Vicontele’’, la fel, deosebit! De urmărit pe viitor studenții din Chișinău, bravos!
5. Dans. Premiera ON THE ROOF de Gigi Căciuleanu la TNB
Sau cum un mare coregraf lucrează cu o mână de tineri la început de drum și reușește să construiască un spectacol special, cu prospețime și dans-bucurie.
Mergeți să vedeți teatru coregrafic cu 14 tineri DansActori selectați de la Gala Tânărului Actor, Gala HOP și coordonați de maestrul Gigi Căciuleanu! O să vă încărcați de energie bună!
6. Dans. Spectacolul MAY B din Franța, coregrafie Maguy Marin, în cadru FNT
Un spectacol de teatru-dans care se joacă de aproape 40 ani pe scenele lumii (poartă coregrafia inițială semnată Maguy Marin), a fost prezent pe scena Festivalului Național de Teatru. Fascinant ce emoție și magie s-a construit din mișcări simple, repetitive, din târșâit de picioare și lut.
Am scris despre spectacol aici: Trecerea prin lume. May B, teatru-dans la FNT 2019.
7. Dans. Trupa de tineri dansatori IT DANSA Barcelona
Câtă energie degajă acești tineri, câtă muncă și profesionalism în spectacolele lor: IT Dansa, compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona. O bucurie să vezi una dintre pepinierele de talente ale celor mai renumite companii de dans din lume. Susținătoare a dansului contemporan, JTI România a împlinit 20 ani și a invitat la aniversare trupa de tineri dansatori IT Dansa, prin Fundația Art Production.
8. Teatru. Surpriza din teatru de anul acesta: Teatrul din Gheorgheni, Teatrul FIGURA – TREI SURORI de Cehov
În cadrul Festivalului Național Teatru a fost prezent pentru prima dată Teatrul din Gheorgheni (județul Harghita), teatru de limbă maghiară care are o tradiție de 35 ani – spectacolul ’’Trei surori’’ de A.P. Cehov, regie István Albu. O montare ce nu se uită ușor… Menționez câteva detalii: spectacolul se joacă în patru spații de joc, actorii ajung pe scenă ba pe un cal alb, ba într-un taxi Leone (la propriu!), aproape toți actorii cântă live la pian, actorul Magor Bocsárdi interpretează și concerte la vioară etc. Eu am rămas profund impresionată, bravos, Teatrul Figura Gheorgheni!
Citiți despre spectacol: De văzut: Teatrul din Gheorgheni! Trei surori la FNT, regie István Albu.
9. Cel mai intrigant, original, neașteptat, la limită, a fost spectacolul din cadrul FITS: All genius all idiot/ IDIOȚII GENIALI din Suedia
Așa ceva nu am mai văzut: o combinație de circ contemporan cu acrobații, muzică live, show travestiți, manifest la toleranță, ironii ascuțite, libertate de gândire și creativitate, originalitate, nonconformism, un spectacol împotriva regulilor (atunci când un spectator vrea să iasă din sală, un acrobat se așază în fața sa și îl oprește din drum etc.). Discutând cu protagoniștii, am aflat cum, în fiecare țară unde se joacă spectacolul, trezește reacții diferite.
10. Teatru. Andrei Șerban și două montări ale spectacolului RICHARD al III-lea la Teatrul Bulandra și Teatrul Radnoti Miklos Budapesta, în FNT
Anul acesta a fost loc premiera ’’Richard al III-lea’’ de William Shakespeare în regia lui Andrei Șerban la Teatrul Bulandra. Un spectacol neapărat de văzut, în care Marius Manole face un rol colosal!
Cronică spectacol: ”Richard 3” și politica dâmbovițeană. Andrei Șerban la Bulandra.
Același spectacol a urcat pe aceeași scenă în cadrul FNT: cu același decor și costume, semnătura aceluiași regizor, jucat însă într-o cheie diferită, într-o interpretare a teatrului ’’Radnoti Miklos’’ Budapesta. Ca și cum ar fi fost aceeași partitură interpretată insă de două orchestre diferite. Adică aceleași note, dar alte interpretări. Sau despre nuanțele de filigran din teatru.
11. Cu muzica la teatru. Un musical ’’FAMILIA ADDAMS’’ Teatrul Excelsior și un spectacol-concert ’’CHIRITZA ÎN CONCERT’’ Teatrul Cluj, de văzut!
Este foarte greu să construiești spectacole în care se cântă, recită, declamă, dansează, se schimbă multe costume și decoruri.
Recomand două premiere din 2019: musical-ul ’’Familia Addams’’ regie și coregrafie Răzvan Mazilu de la Teatrul Excelsior București și ’’Chiritza în concert’’ spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Național Cluj-Napoca!
M-am bucurat să o revăd pe coana Chiritza Bârzoi aka Anca Hanu de la Cluj, care strălucește cu glasul mieros moldovinesc.
Și reverență pentru tinerii actori de la Teatrul Excelsior!
Ce decoruri, ce costume, ce dinamică, foarte speciale ambele spectacole (diferite unul față de celălalt), bravos București, bravos Cluj!
12. Teatru. Premiera DELIRIUM regie Vlad Massaci, la Teatrul Odeon
Un spectacol foarte puternic care scoate la iveala ororile din familia Karamazovilor. Regizorul Vlad Massaci este un maestru în potențarea tensiunilor pe fragmente întinse și ne arată, într-un mod creativ, fațete nenumărate al umorului și ironiei. Actorul Mihai Smarandache construiește un rol extrem de sugestiv.
Cronică spectacol: Viața costă 3000 ruble. ’’Delirium’’ regie V. Massaci, la Odeon.
13. Teatru. Coming of stAGE de Ștefan Peca, regia Radu Apostol, masteranzii Universității de Arte din Târgu-Mureș
Un spectacol care provoacă forma, abordarea și subiectele. Și pune la pachet realism tăios, cu umor și ironii. Plus actori promițători!
Baza unui spectacol bun este un text bun, și așa este și cazul de față. Un spectacol construit special pentru acești actori, sper să se mai joace!
Am scris despre spectacol aici: COMING OF stAGE (Univ. Arte Tg. Mureș): Teatru despre teatru.
14. Teatru. Spectacole semnate Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis: COLIVIA CU NEBUNE și ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI
Spectacolele semnate de Victor Ioan Frunză sunt de ceva ani încoace ’’must see’’, mai greu este să prinzi și bilete. Am reușit să văd aceste două spectacole la Teatrul Metropolis, recomand! Actori foarte buni, concepte regizorale unitare, umor, detalii, costume… de văzut!
15. Marius Manole în dialog cu tineri actori (din mai multe țări), despre teatru
Am fost intrus la o discuție care a avut loc între Marius Manole și studenții facultăților de teatru participați la FIST, un dialog despre frumusețea meseriei de actor, dar și despre greutăți și neajunsuri. O discuție cu cărțile și sufletul pe masă.
Material cu detalii, aici: Marius Manole despre meseria de actor, în dialog cu studenții FIST
16. Muzică clasică. FESTIVALUL INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU
Festivalul Internațional George Enescu sau cum poți să ai în București, timp de 23 zile, cei mai renumiți soliști, dirijori și orchestre de muzică clasică. Cum e să asculți la interval de câteva zile Berliner Philarmoniker și Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Și amintesc și un dirijor special ale cărui interpretări devin, de cele multe ori repere, Vladimir Jurowski! E greu să aleg un moment, dintre atâtea!
Am scris aici mai multe detalii și exemple: Festival Enescu 2019, la final. Și marile orchestre ale lumii.
17. Muzică clasică. Surpriza de pe tărâmul muzicii: ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET
Știu mai degrabă începuturile orchestrei, dar în ultimii ani nu am mai ascultat-o. M-am bucurat să văd ce salt profesional imens au realizat: ce sunet rafinat are orchestra, ce partide omogene, profesionalism și energie bună, bravos! Dacă aveți ocazia, mergeți la concertele Orchestrei Române de Tineret! Au și un repertoriu vast, de la partituri clasice, la muzică de film.
18. JAZZ. Doi pianiști speciali invitați în România de Green Hours și Voicu Rădescu: estonianul KRISTJAN RANDALU
(parte din Petros Klampanis Trio) și italianul KEKKO FORNARELLI (Trio)
Ambii pianiști, Kristjan Randalu și Kekko Fornarelli, au studii de pian clasic la academii de muzică și, coincidență, sunt născuți în același an, 1978. De anul acesta, printre pianiștii mei preferați. Mulțumesc, Green Hours!
19. JAZZ. Note cu nostalgie, contrabasistul ARILD ANDERSSON și membri ex-E.S.T., în RYMDEN
Când urcă pe scenă, la 74 ani, și cântă dumnezeiește, înțelegi de ce se spune că este cel mai bun contrabasist norvegian, domnul Arild Andersson, reverență (la Festival ‘’Jazz in Church’’)!
Doi dintre membri Rymden, Dan Berglund și Magnus Ostrom, sunt foști membri ai legendarei trupe suedeze E.S.T., încă o reverență (în cadrul ’’Jazz Nouveau’’ by Twin Arts în club Control)!
20. Întâlnirile SALOANELE INSULEI la ”Insula 42”, moderate de Corina Șuteu
Insula 42 este un spațiu cu magie, ce îndeamnă la creativitate și dialog. 2019 a deschis seria unor întâlniri (aproape lunar) cu dezbateri despre cultură și societate, în contextul istoriei recente a ultimilor 30 ani, inițiativă mai mult decât binevenită în spațiul bucureștean!
Am ajuns la prima întâlnire, cu povești despre dansul contemporan de după anul 1989 (cu Vava Ștefănescu și Mihai Mihalcea), apoi la o discuție despre teatru cu regizorul Andrei Șerban și o întâlnire cu subiectul ’’Arta și societate civilă’’. Majoritatea întâlnirilor au fost transmise live și pe Facebook, de urmărit pe viitor!
Mulțumesc, 2019! Să urce în scenă 2020, sper, cel puțin la fel de bogat!
Credit foto1: ”May B”, TNB, Festival Național Teatru. Foto: Andrei Gîndac.
Și un P.S. important, dacă nu le știți, vă invit să vedeți (sau ascultați) și două interviuri speciale #5 întrebări din anul 2019:
– Interviu video #5 întrebări – Corina Șuteu
– Interviu video #5 întrebări – Gigi Căciuleanu
Pe același subiect, poate te interesează să citești (trailere incluse) și:
Spectacole de DANS contemporan din 2018
Top spectacole de teatru din anul 2018