Meniu de București (ian-martie 2022) – noutăți din gastronomia locală

Locuri NOI:

1. @Zexe Herăstrău s-a deschis în luna martie pe malul lacului Herăstrău (putem spune că, înlocuiește Zexe Sofia, care s-a închis în ianuarie). Regăsim în meniu feluri de mâncare românești cu care ne-a obișnuit Zexe (zacuscă, icre, măduva în osul ei, jumări boierești, creier de vițel, momițe, măduvioare, sarmale din piept de gâscă în foi de vită etc. alături de deserturile semnate de Pastry Chef Ana Consulea) dar și preparate din bucătăria internațională. Locul este generos, inclusiv terasă (cu vedere la lac) și am observat că propun serile program cu muzică live (cover bands/ muzică italiană/ saxofon/ pian etc.)

Restaurant Zexe Herăstrău – șos. Nordului 7-9 (reper: în spatele Roții Mari din cadrul locului de joacă Miramagica).
zexeherastrau.ro
instagram.com/zexeherastrau/ 


2. @Lova Wine Bar (zona Ateneu) și @WineOut Bar&Bistro (la Icoanei) sunt două noi wine-bars apărute la început de an în peisajul bucureștean.

La Lova Wine Bar am ajuns, loc mic, cochet cu aer franțuzit (cu flori proaspete, lumânări, oglinzi vechi și bineînțeles, multe sticle) plus o mica terasă la stradă. Etichete internationale alături de o selecție frumoasă de vinuri din România, Bulgaria și Republica Moldova. Urmăriți și evenimentele unde invită diverse crame. Ziua de luni e dedicată celor singles (dar nu numai). Lova înseamnă #unexpectedfriends, cum altfel, în jurul unui pahar de vorbă bună.

– Lova Wine Bar – str. Benjamin Franklin 9 (aproape de Ateneu)
lova.ro
instagram.com/Lova_Wine_Bar

– WineOut Bar&Bistro – str. Alexandru Donici 37
instagram.com/WineOut.bar


3. @Amis de la Fête Fromagerie este un mic magazin cu peste 100 brânzeturi internaționale artizanale (Franța, Elveția, Marea Britanie, Olanda etc.) care s-a deschis în piața Amzei. Cine duce dorul Mesange Fromagerie care, din păcate, s-a închis în pandemie, aici poate găsi alinare. Și o surpriză – un meniu Raclette în micul magazin, aici detalii.

Amis de la Fête Fromagerie – D.I. Mendeleev 2 (Piața Amzei)
amisdelafete.com
instagram.com/amisdelafete


4. @Le Petit Paris by Chef Samuel este noul restaurant al lui Chef Samuel Le Torriellec deschis pe strada Paris, în locul lui Maize farm to table care s-a închis de anul trecut. Noul restaurant propune o bucătărie franțuzească.

Le Petit Paris by Chef Samuel – str. Paris 61A
instagram.com/LePetitParisBucharest

De Corina Blog, Corina Dima recomandări

Credit foto: De Corina Blog – Lova Wine Bar

Extinderi, mutări, redeschideri etc.:

@Pain Plaisir a deschis magazinul cu numărul patru în Bucureștii Noi, pe str. Jiului 8. Și, dacă nu știați, pâinea și patiseria artizanală Pain Plaisir sărbătoresc nouă ani în capitală anul acesta, ptiu, ce au trecut anii.
instagram.com/painplaisir2012


@Zelato – toneta colorată simpatică cu gelato si dulciuri artizanale s-a redeschis în luna martie în parcul Herăstrău, spre rond Charles de Gaulle. PS nu uitați de ,,panet” – brioşa caldă care are în interior în-ghe-ța-tă, da, da, ați citit bine.
instagram.com/zelato_zelateria


@Balls. s-a mutat pe bd. Regina Elisabeta 26 – aproape de Universitate sau de Cișmigiu dar și de Izvor, repere pe aleselea. Dacă nu ați ajuns să testați chifteluțele (după preferințe, carne porc, vită, vegetarian) și conopida nuggets, acum e momentul. Nu uitați și de torturile la borcănele și arancini cu ciocolată. Uși larg deschise, câteva mese la stradă, zâmbete și agitație, vibe bun în oraș.
instagram.com/balls.bucharest


@Blitz n Roll, brutăria artizanală de pe Banu Manta are un frate mai mic în Floreasca, pe str. Constantin Aricescu 50A (locul unde a fost înainte Mà bistro). Pe lângă pâine, găsiți și pizza, sandvișuri și alte bunătăți, de testat.
instagram.com/BlitznRoll

Liberté - savarine, eclere, tarte Corina Dima Blog recomandare

Credit foto: Liberté – eclere vanilie & nuci Pecan

NOUTĂȚI prin meniuri & Chefs:

– În vitrina @Liberté de pe Calea Victoriei au apărut și eclere, pe lângă celebrele savarine și tarte franțuzești. Din ce am încercat la începutul anului, pe gustul meu a fost varianta cu vanilie și nuci Pecan.
instagram.com/liberte.ro


@Anika restaurant s-a redeschis în luna martie și a propus weekenduri tematice precum Trufandale de primăvară/ Inspirație din bucătăria țigănească sau weekend cu bucătărie lipovenească.

Programul Anika de acum înainte: vineri – duminică, iar meniul îl găsiți în social media, tasting menu only cu ingrediente de sezon, minim 3 feluri (dar și 5 feluri sau întreaga experiență, 9 feluri). Opțional, fiecare cu pairing de vin.

Aici gătește Chef Alexandru Dumitru –  Chef of the year 2019 Gault&Millau România. Locul este mic (indoor maxim 20 locuri) și au și o terasă ascunsă, primitoare, maxim 18 locuri.
instagram.com/anika.restaurant


@Somelier Andrei Popa a anunțat că s-a retras din proiectul Anika, dar se ocupă în continuare de Dor De Vin (abonamente de vin) – care a împlinit 1 an.

@Dor De Vin a adăugat în portofoliu la început de an un nou tip de abonamentul, ,,Start’’ – o cutie lunară cu 2 vinuri românești (vinuri selectate de la crame speciale, etichete care nu se găsesc în magazine obișnuite/ supermarket), care se adaugă celorlalte 2 tipuri abonamente.
instagram.com/dordevin


@Kaiamo are un nou membru în echipă, Andrei Lung, Diageo Bar Academy – World Class Winner 2019. De acum înainte, puteți comanda la restaurantul fine dining Kaiamo și cocktail pairing pentru tasting menu.

Diageo World Class e un program educațional și totodată cea mai mare competiție în domeniul mixologiei, industria băuturilor alcoolice. Finala World Class e cel mai important concurs, la nivel mondial, dedicat barmanilor.
instagram.com/kaiamo


@Acuarela bistro de pe Polonă 40 are bucătărie proprie de anul acesta și a pregătit un meniu în care folosește ingrediente de la mici producători, împărțit în trei categorii: preparate omnivore, vegetariene și vegane.
instagram.com/acuarelabistro


@Pickles a avut câteva weekenduri cu niște minunății adică ,,Soft shell crab benedicts, togarashi hollandaise’’ (vezi foto, mai jos), nu am reușit să testez dar rămân pe recepție. Stați pe-aproape și urmăriți săptămânal meniul, după cum știți, la tot pasul, Pickles vine cu noutăți cu ingrediente #DeSezon.
instagram.com/Pickles_bucharest


@Forager (deschis în 2021) cu ,,bucătărie multidisciplinară, responsabilă şi sezonală” unde fermenții jucau rolul principal și fiecare preparat era pregătit de la zero, a anunțat închiderea, din păcate. O parte dintre produse se vor regăsi la brutăria lor, Grain Trip din zona Timpuri Noi, str. Nerva Traian 16. Îmi pare rău să văd astfel de proiecte care nu reușesc să supraviețuiască pe așa o piață impredictibilă, cu costuri în creștere & probabil, mai puțin pregătită pentru astfel de concepte de nișă.
instagram.com/GrainTrip


Schimbări de ore/ zile în program:
– restaurantul fine dining the ARTIST Restaurant a extins programul și în zilele de marți.
– Paninaro Bucharest are program de miercuri până duminică între 11:00 – 18:00.
– Pickles: miercuri – vineri 8-21; sâmbătă 10-21; duminică 10-19, no reservations, walk-in only.

Pickles - recomandare De Corina blog

Credit foto: Pickles – Soft shell crab benedicts, togarashi hollandaise.

Proiecte de educație alimentară și sustenabilitate în gastronomie:

Un articol semnat Ziarul Financiar – După Afaceri Premium despre ajutorul oferit în timpul pandemiei de businessurile locale HoReCa pentru persoanele defavorizate dar și măsuri împotriva risipei alimentare, puteți citi aici.

Onorată să răspund și eu la câteva întrebări, am încercat să aduc cât mai multe exemple din industrie. După cum știți, sunt preocupată de subiecte, am scris un articol la începutul pandemiei, actualizat în perioada aceea – Eroii din horeca susțin super-eroii din spitale! Peste 20 proiecte umanitare, ajută și tu!.


@bonapp.eco platforma din București care aduce față în față gastronomia și combaterea risipei alimentare, a crescut numărul restaurantelor (pe lângă retailers și cafenele). Aplicația a anunțat că a intrat și pe piața din Cluj.


Pe același subiect, a avut loc o Videoconferință Ziarul Financiar care a avut ca subiect ,,Risipa alimentară – între pofta de cumpărături și siguranța aprovizionării’’. Printre invitați au fost și Oana Coantă (Bistro de l’Arte), Daniel Mischie (City Grill), Alexandru Dincovici (Kane Group). Aici conferința.


@Amuse Bouche și partenerii lor au dat startul unei serii video care se numește ,,Cumpără. Gătește. Regândește.’’ – cu sfaturi în legătură cu reducerea risipei alimentare. Primul episod este aici, cu Oana Coantă (Bistro de l’Arte) și Cristina Mazilu (aka Mazilique și Arzu).


Video, podcasts:

Un dialog spumos cu Chef Radu Dumitrescu de la Voilà și Laura Ivăncioiu (Noi3.life) despre comportamentele și obiceiurile clienților când merg să ia masa în oraș și tot felul de întâmplări din lumea restaurantelor, ascultați podcast aici.


The Iconic Estate continuă seria Romania’s Grand Pairing Tour, despre care v-am mai scris și în numerele anterioare ale Meniului de București. Pentru episoadele 5 și 6 de anul acesta invitați sunt: Roland Suciu de la restaurantul Baracca din Cluj-Napoca, vedeți aici și Bogdan Alexandrescu – restaurant L’Atelier de la Epoque Hotel Bucharest Relais & Châteaux, aici.


Apps:

Din februarie, există o nouă versiune a aplicației ,,Catalogul produselor alimentare certificate’’ care adună laolaltă produsele atestate la nivel național (ex. produse tradiționale, montane, cu rețetă consacrată) și la nivel european (produse cu denumire de origine protejată – DOP sau cu indicație geografică protejată – IGP).

Aplicația a fost lansată în 2018 în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și este rezultatul unei acțiuni de voluntariat a departamentului IT din cadrul Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Info găsiți și pe site-ul lor: cpac.afir.info/ToateProdusele

Mai este loc de îmbunătățiri dar este bine că există un început, un loc unde sunt centralizate informațiile. Există și harta țării unde puteți vedea produsele pe categorii (carne, legume, produse din lapte etc plus tip atestat) și producătorii (cu adrese, telefon dar fără site).


@ialoc.ro implementează de curând un nou sistem de plăți în restaurante/ bistrouri/ cafenele etc., cu includerea bacșișului pe bon. Deja testează sistemul restaurante din București precum: Soro lume, Paninaro Bucharest, Le Bab Bucharest, Lente.

Pentru cine nu știe, ialoc.ro  este o platformă de rezervări online pentru restaurante, baruri, cafenele și ceainării prezentă în peste 15 orașe din țară. În București sunt aproape 900 nume. Simplu, descarci aplicația, faci un cont și rezervi masa în ziua/ ora dorită apoi primești confirmare și reminder. Nu mai dai telefon, nu mai scrii mesaje.


@Winesday App este o aplicație (cu variante în română și engleză) lansată în martie – pentru pasionații de vin. Printre informații, găsiți și detalii despre crame din România, cazări disponibile la crame sau în apropierea lor, wine bar-uri, wine shops, evenimente din lumea vinului (degustări, târguri, vizite la crame și cursuri de vin). Centralizează cu atenție multe informațiii din industrie, recomand.

De Corina Blog recomandare experiențe brunch în sat Asociația My Transylvania

Credit foto: Gabriela Cuzepan, Asociația My Transylvania, brunch

ALTE ȘTIRI bune (inclusiv din țară):

@DulceRomanie.ro s-a lansat în luna martie și reprezintă, în opinia mea, cel mai amplu și coerent proiect editorial pe care l-am vazut de ceva vreme încoace – o istorie pluridisciplinară a deserturilor din România din cele mai vechi timpuri și până astăzi. În spatele conținutului de calitate și plin de informații prețioase stau Cosmin Dragomir și Adriana Sohodoleanu, reverență. Mă bucur să văd astfel de proiecte de recuperare și valorificare a patrimoniului gastronomic material și imaterial românesc, de care avem atâta nevoie! Este foarte bogat în informații, la un moment dat număra peste 50 rețete românești și 60 articole pe subiect și mai urmau materiale.


Cu ajutorul unor companii private, Asociația Carusel (fondată în 2011 oferă servicii sociale și medicale oamenilor aflați în situații de vulnerabilitate extremă) a inaugurat Centrul Comunitar Grivița-Cișmigiu care are și o Bucătărie Comunitară pentru oameni fără adăpost și din grupuri vulnerabile. Am avut ocazia să schimb câteva cuvinte cu cel care coordonează bucătăria, Gabriel Gorgan, atâta dedicare, implicare și muncă, am rămas fără cuvinte.

În plus, din martie, aceeași echipă oferă mâncare zilnic și unui centru cu refugiați din Ucraina. Puteți susține aici: carusel.org/donatii/


@Bucate de prin sate a demarat o serie de interviuri fulger cu bucătari, citiți povești: Radu Ionescu (Kaiamo), Mihai Toader (Soro Lume), Andrei Chelaru, Mădălina Santa (Szikra – Sfântu Gheorghe), Daniel Pălici (restaurant Grai),  Adi Hădean, Alexandru Dumitru (Anika restaurant), Ioan Bebeșelea  (Mâncurry Timișoara) etc.


Cine e preocupat de lucruri frumoase de așezat pe masa (precum veselă și accesorii pentru bucătărie), Poemi a deschis un showroom și în Bucuresti, pe str. Braziliei nr 11A.


Nu știu dacă e știre bună or ba dar, în caz că nu știați: greierele a devenit a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar pe piața din Uniunea Europeană, după lăcusta călătoare și viermele de făină.


În caz că nu ați ajuns la știrea aceasta: vânătoarea de trufe este pe lista UNESCO patrimoniu imaterial.


@Asociația My Transylvania a anunțat brunch-urile în sate, aici bilete și detalii.

Cum decurg brunch-urile în sate, am scris aici: Brunch românesc cu povești din sat – Asociaţia My Transylvania.
Recomand și un interviu video #5întrebări cu Cristian Cismaru, fondator al Asociaţiei My Transylvania din Sibiu, aici. Interviul l-am filmat în Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului, după Prima Conferință Slow Food din România Sibiu 2019 (cum a fost, am scris aici). Interviul (are 9 minute) și aduce răspunsuri la întrebări precum: ce înseamnă conceptul slow food, cum găsim producătorii locali, care sunt restaurantele din Sibiu care folosesc produse de la producători locali etc.


Extrem, extrem de multe restaurante, bistrouri, cafenele etc. din întreaga țară au susținut refugiații din Ucraina cu mese calde, gratuit, a fost o mobilizare exemplară, un mare bravo! Eu am centralizat într-un articol locurile din București care au oferit mese calde gratuit refugiaților (materialul a fost actualizat zilnic cu informații): Bucharest restaurants’ list offering free meals to Ukrainian refugees.


Adi Hădean a inițiat un proiect de mare anvergură, punând împreună societatea civilă și companii private plus instituții, în sprijinul refugiaților din Ucraina. Asociația Adi Hădean și World Central Kitchen și foarte mulți parteneri și voluntari au pus bazele unor bucătării umanitare în mai multe localități din țară (Iași, București, Sighet, Constanța). Bucătăriile umanitare sunt soluții sustenabile în perioade de crize, puteți susține înițiativa cu un SMS (există și alte variante de suport), detalii pe: activsocial.ro Acest proiect curajos este un exemplu de bune practici care merită continuat, replicat, fiecare mic gest contează, și eu susțin!

World Central Kitchen este o asociație fondată în 2010 de José Andrés, Chef de origine spaniolă care locuieşte în SUA. WCK oferă mâncare oamenilor aflați în zone de/ după dezastre naturale, umanitare, războaie etc. José Andrés este o personalitate extrem de activă, de la autor de cărţi de gastronomie, la show-uri tv, la predat cursuri la Harvard, este în conducerea mai multe restaurante/ unele şi cu distincții Michelin, a apărut de mai multe ori în revista Time – unul dintre cei mai influenți 100 oameni, a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace pentru proiecte umanitare etc.

Proiectul Solidar Social condus de Adi Hădean a demarat la începutul pandemiei oferind mâncare oamenilor aflați în nevoie & cadrelor medicale şi a livrat în peste doi ani (fără întrerupere!). Proiectul este dezvoltat în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

De Corina Blog recomandare brutărie artizanală, Grain Trip

Credit foto: Grain Trip/ Forager, Canelés umplute cu un caramel de tamari.

_______________

Credit foto 1, cover: Soro lume. Chef Mihai Toader. Detaliu ,,În post și după”  – Fasole ,,sleită” cremoasă, trecută prin jar cu garniță de sfeclă roșie coaptă în ulei de boia afumată, ridiche neagră murată, arpagic murat și leuștean. Preparat de post inspirat de Elena Pescaru, Târgu Cărbunești, jud. Gorj.

————-

Ce este ,,Meniu de București”? O inițiativă demarată de acest blog pe 15 mai 2021, odată cu măsurile de relaxare în horeca. Mi-am propus să fac o selecție cu vești din gastronomia locală ce merită transmise mai departe: de la locuri nou deschise în București, la noutățile din meniuri dar și premii internaționale, podcasturi și alte subiecte relevante din domeniu. 
Nu sunt informații strânse pur și simplu de pe internet fără niciun criteriu (ca să fie o listă cât mai lungă), ci, dimpotrivă, criteriul principal este calitatea, gustul mâncării, plus oameni și locuri cu principii. Multe dintre locurile menționate le-am vizitat sau am testat produsele (scriu detalii pentru acestea).

Îmi plac meniuri scurte cu ingrediente românești de sezon, dar nu uit nici de bucătăriile culturilor prietene. Sunt interesată de subiecte precum noua bucătărie românească, sustenabilitate, lupta împotriva risipei alimentare, mici producători, educație alimentară etc. Dar mereu sunt preocupată de mâncarea cinstită, cu gust. Prefer oricând o mâncare bună într-o farfurie fără pic de plating decât o farfurie colorată și frumoasă (numai bună de mândrie pe Instagram), dar fără pic de sare și fără gust.
Bineînțeles, se întâmplă multe în oraș și accept provocarea, caut informații cât mai cu miez și savoare.
Dacă știi ceva gustos, ești binevenit cu un comentariu! Poftă bună la explorat orașul!

————-

În caz că le-ai scăpat, uite și edițiile anterioare Meniu de București, click pe fiecare:

:::  Meniu de București (noi-dec 2021) – noutăți din gastronomia locală
:::  Meniu de București (aug-oct 2021) – noutăți din gastronomia locală
:::  Meniu de București (iunie-iulie 2021) – noutăți din gastronomia locală
:::  Meniu de București (mai 2021) – noutăți din gastronomia locală

Copyright: Textele, pozele și ideile prezentate pe acest blog pot fi reproduse doar cu menționarea sursei (nume blog + link blog).