Experiențe pe pâine, De-Corina la Soro Lume

Și a fost ziua de grație 30 octombrie a lui 2022 și (iar) am ajuns la restaurant Soro Lume.
De data aceasta nu am mers cu vreun companion sau rezervare de o masă – două, ba, am umplut restaurantul. Un loc cu farmec, ce aduce mare foc la inimioară și te pune pe jar, cu mâncarea gustoasă.

Pentru prima dată, de când bat (oficial) restaurantele în lung și în lat în căutare de gusturi, oameni și locuri din cele alese, am organizat un eveniment într-un astfel de loc. O altă perspectivă, o completare: de la recomandări din online, la fapte, în offline. Și cu nume de botez: Experiențe pe pâine.
Ce s-a întâmplat? Am povestit în tihnă despre mâncare – în premieră, feluri din următorul meniu neo-românesc Soro Lume, dar și unele făcute special pentru eveniment, gătite cu ingrediente locale, de sezon, în cuptoare tradiționale. Bineînțeles, nu doar vorbe ci și fapte, cu farfuriile pe masă.

eveniment Experiențe pe pâine, De-Corina la restaurant Soro Lume

De-Corina la restaurant Soro Lume, eveniment Experiențe pe pâine

Soro Lume s-a deschis în urmă cu un an, pe 10 septembrie 2021, pe str. Fluierului 33 (în locul fostului restaurant Blid, zona Iancului). Ce este special la acest loc? Mâncarea este gătită exclusiv la foc de lemne, este o bucătărie la foc deschis, adică nu folosește cuptoare, plite etc. cu tehnică modernă.

Restaurantul are construite în curtea din spate: ogeac oltenesc (plus țest), cuptor moldovenesc, plită mănăstirească, grătar plus afumătoare ardeleneşti.

Iar lucrurile nu se opresc aici: tehnicile de gătire sunt vechi, românești, dar farfuriile pe care le primești la masă sunt din cele moderne, frumoase, demne de mama (și soacra și cine o mai fi) lui Instagram.

Și apropos de loc, toate licorile pe care le găsiți aici, sunt făcute în România: de la vinuri provenite din crame foarte mici or medii (multe dintre acestea sunt disponibile și la pahar), la pălinci și rachiuri mai puțin cunoscute din Transilvania. Proprietarii au făcut muncă de cercetare pe teren, cu vizite la mici distilerii din țară.

De Corina Blog eveniment restaurant Soro Lume

De-Corina-blog la Soro-Lume restaurant, meniu

De-Corina-blog la Soro-Lume restaurant, meniu

Mihai Toader, Chef și co-proprietar Soro Lume, a cutreierat țara aproximativ trei ani, în căutare de rețete, ingrediente și tehnici românești de gătit, documentând proiectul video ,,Fragmente” (alături de prietenul lui, Bogdan-Mihai Simion, doctor în litere și cobzar). Cu tolba plină de informațiile prețioase strânse de prin sate, cătune și curți neaoșe, Mihai creează azi farfurii mândre cu gusturi memorabile pentru orășenii din capitală (și nu numai). Co-owner al restaurantului este Melinda Teohari (pe care o știți și de la Paninaro Bucharest).

Dar ce este cel mai cel lucru de luat aminte la acest loc? Gustul! Ar fi ușor să înșir aici superlative. Ce pot spune: este o mâncarea cu personalitate pe care nu o uiți, se întipărește în jurnalul gusturilor memorabile. Eu aș putea descrie cu ușurință ce am mâncat anul trecut și fiecare farfurie pe care am savurat-o de-a lungul timpului.  De când s-a deschis Soro Lume, am testat fiecare meniu (se schimbă la aproximativ trei-patru luni) ba, mai mult, la unele farfurii aș reveni cu inima deschisă (și nu prea sunt genul dechis la repetiții în program, daaar, mai sunt și excepții).

Partenerul de efervescență al evenimentului a fost spumantul românesc premiat internațional Carassia de la crama Carastelec Sparkling Winery, din zona viticolă Crișana, județul Sălaj.

Masa a început cu multă voie bună, am deschis frumos, festiv o sticlă Jeroboam (de trei litri) de Carassia Classic Brut. O parte dintre invitați au făcut cunoștință pentru prima dată și au fost foarte încântați.

Carassia crama Carastelec Sparkling Winery, De Corina blog la restaurant Soro Lume

Pentru cine nu știe, Carastelec Sparkling Winery este prima cramă din noua generație din România ce a fost gândită să producă spumante și vinuri efervescente. Vinurile spumante Carassia sunt obținute prin metoda tradițională, cu a doua fermentare și maturare îndelungată în sticlă, de cel puțin 20 de luni. Din anul 2017 de când participă la Campionatului Mondial de Șampanii și Vinuri Spumante (CSWWC) brandul Carassia ia premii în fiecare an!

Demersul Experiențe pe pâine semnalizează locurile cu bun gust din oraș și bucătarii care fac treabă într-un mod responsabil. Mi-ar plăcea să vorbim mai des, cu mai mult elan și mândrie despre gastronomia românească și să încurajăm inițiativele valoroase.

Totodată dorința mea este ca astfel de evenimente (și, bineînțeles, materialele scrise) să îndemne la testat, descoperit și să aducă informații despre povești faine, despre produse de calitate care sunt cunoscute mai puțin sau prea puțin mediatizate sau descoperirea unor locuri noi. Să dea tonul la discuții despre subiecte precum sezonalitate în farfurie, ingrediente crescute responsabil, fără risipă alimentară.

Mă bucură și feedback-ul primit (conform formularelor anonime), mai bine de jumătate dintre participanți au evaluat evenimentul cu notă maximă, mă bucur și mă înclin. Majoritatea invitaților au descoperit restaurantul cu această ocazie și sunt dornici să revină. Mulțumesc tuturor pentru participare!

Iar pentru cei care nu au ajuns la eveniment și nu știu restaurantul, vă invit să testați bunătățile de la Soro Lume și să îmi scrieți cum a fost!

De Corina Blog eveniment restaurant Soro Lume

Pate de păstrăv afumat, Soro Lume

De Corina Blog eveniment restaurant Soro Lume

Gulaș de organe, Soro Lume

https://www.de-corina.ro/wp-content/uploads/2022/11/De-Corina-blog-la-Soro-Lume-restaurant-salata.jpg

Gulaș de organe, salată

De Corina Blog, meniu restaurant Soro Lume

Porc glazurat, varză în 3 texturi, Soro Lume

De Corina Blog, meniu restaurant Soro Lume

MBS, măr cu brânză și smântănă și caramel cu pălică, Soro Lume

Restaurant Bucuresti recomandare De Corina

Restaurant Bucuresti recomandare De Corina

Restaurant Bucuresti recomandare De Corina, Soro Lume

Restaurant Bucuresti recomandare De Corina, Soro Lume

De vorbă lângă focuri, lângă cuptoarele Soro Lume

Restaurant Bucuresti recomandare De Corina, Soro Lume

Copyright: Textele, pozele și ideile prezentate pe acest blog pot fi reproduse doar cu menționarea sursei (nume blog + link blog).

Credit foto articol: Marian Cristea