Cadouri românești alese. Cărți, spumante, brânzeturi, mese restaurante, vin, gin & altele.
,,Fie ca’’… aniversări, onomastici, sărbători de tot felul, să aducă în jurul vostru oamenii dragi, cu zâmbete și veselie cât cuprinde.
Și, întru sporirea mai abitir a bucuriei în așa momente, poți adăuga, cu frumos și binișor, un cadou ,,cu gust’’ de pe plaiuri românești. Cu arome sprințare de gastronomie și licori îndelung meșteșugite, sigur nu dai greș. Iar apoi, o să vezi, mai cu foc prinzi în cunună, cântec, joc și voie bună.
Cum e vorba aceea ,,dar din dar se face rai”, dau mai departe câteva ,,bunătăți’’ alese care mi-au înseninat muuulte momente (la capitolul licori mai am de investigat). Dau de veste despre produse românești cu premii internaționale dar și fără premii, neprețuite, două cărți dragi despre gastronomie (lansate chiar anul acesta), câteva cursuri și alte idei simpatice. Majoritate produselor provin din producții mici, artizanale, făcute cu grijă din ingrediente curate, pe principiul calitatea înainte de toate. Zic că gusturile cu personalitate se dezvoltă în toată plenitudinea în producții restrânse și cantități limitate, făcute cu blândețe și tihnă, din ingrediente naturale. Trebuie doar să scotocim cu atenție și să le găsim pe cele autentice (că de vorbe frumoase, cum se zice, e plin podul). Iar acum în era livrărilor, ajunge aproape orice în orice colțișor de țară. Bineînțeles, bucatele alese vorbesc aceeași limbă cu cei ce au nas de exersat, urechi de ascultat, dorință de explorat și tot așa.
Sper să găsiți idei și pe gustul vostru sau celor apropiați. Am pus la pachet și informații utile: unde găsiți bucatele alese, trimiteri la website-uri și repere de costuri. Bineînțeles, cele ce urmează se pot combina, una câte una, una câte multe, unul câte una și tot așa. Sau, cine știe, pornind de la acesată listă, ajungeți la alte idei, cadouri bune să fie.
Hai, să susținem artizani și meșteșugari români (de cuvinte, gusturi și inspirație) în bucate.
La amintiri frumoase și tare mult gustoase, tot înainte!
1. Cartea ,,Curatorul de zacuscă’’ și alte povestiri culinare românești
Lansată în august 2021, cartea scrisă de Cosmin Dragomir (prima carte de autor) este o colecție de texte despre gastronomia noastră, cu informații istorice bine documentate, cu trimiteri la tradiții și mituri, dar şi la restaurante (precum Hanul lui Manuc, cel mai vechi restaurant din București care funcționează și astăzi). Nu, nu este o carte cu rețete de zacuscă ci istorie pe pâine, despre gastronomia acestor meleauguri. Un format prietenos, paginile se parcurg ușor: un subiect e dezbătut preț de cateva pagini, în articole scurte.
Să vă fac poftă, cu câteva ,,știați că’’ din carte: sparanghelul este menționat în rețete din anii 1700 în sudul țării (sparanghelul creștea în flora spontană) iar în perioada interbelică era foarte frecvent folosit; comuniștii au considerat sparanghelul ,,plantă burgheză’’ și l-au înlocuit cu legume mai productive; în anul 1852 frații Capşa deschid prima cofetărie în București; știi de ce rămânea George Enescu flămând la mesele regale?
Drept prefață, un interviu minunat cu antropologul Vintilă Mihăilescu și un mesaj de luat aminte: ,,Dacă am fi deștepți, am vinde bucătărie multiculturală!’’
Bine de ştiut: există şi un ,,Vin pentru zacuscă”, ediție limitată – un Sauvignon Blanc semnat de crama Domeniile Averești, care poate însoţi cartea. Bineînțeles, că tot am amintit, se pot adăuga, după gust, spre studiu, o colecție de borcane gustoase de zacuscă din cămara BioShopRomania.com (de unde puteți comanda și cartea și vinul și zacuștile – pot fi expediate oriunde în lume).
Cartea o găsiți, bineînțeles, și în librării, precum Cărturești.
2. Cartea Ierburi Uitate
Prima carte de autor semnată de Mona Petre, lansată în octombrie 2021, cuprinde peste 120 reţete plus informații utile despre mai bine de 40 plante şi ciuperci sălbatice, descrise în detaliu.
Cartea (rezultatul a peste nouă ani de cercetare, explorări şi experimente) dezvăluie omului din zilele noastre o lume mai puțin cunoscută (sau uitată), cea a plantelor și ciupercilor din flora spontană (foraging) şi ne învață să gătim cu deschidere şi creativitate.
Rețetele sunt diverse, de la azime şi turte, la oțeturi de casă, uleiuri infuzate cu ierburi, rasol cu smochine (rețetă de la 1695), frunze de ridichi cu rasol de vită, ravioli cu sfeclă, ,,anghinare” de floarea-soarelui, petale de magnolie murate, trandafirată & alte răcoritoare fin flori, dulceață de morcovi (rețetă de la 1900), dulceață din petale de mac etc.
Și informații valoroase despe diverse tipuri de ciuperci dar și despre untişor, căpriță, hamei, usturoiță, iarbă grasă etc. Plus detalii practice: cum le puteți recunoaşte, la ce le puteți folosi, ce confuzii se pot face cu alte plante.
Mai este o rețetă specială: prânzul lui Hermann, simpaticul câine al autoarei, prezent la majoritatea explorărilor și experimentelor de peste ani. Ce câine norocos!
Cartea o găsiți să o comandați la editura Nemira și în librăriile Cărturești.
3. Un spumant românesc, Carassia, cu premii internaționale
O licoare fină, de sărbătorit clipa, momentul, ziua, anul, decada, secolul, după posibilități. Bulele fine dintr-un spumant cu prestanță aduc mai lesne zâmbete largi pentru ea, pentru el, pentru noi toți, împreună.
Știai că anul 2021 a adus pentru patru spumante româneşti, Carassia de la Carastelec Sparkling Winery, medalii de aur și argint la Champagne and Sparkling Wine World Championship în Londra?
3 medalii de aur: Carassia Rosé, Carassia Blanc de Blancs Magnum, Carassia Classic Magnum.
1 medalie argint: Carassia Classic Brut.
Eu am testat Carassia Blanc de Blancs, ce să zic, finețe, detaliu, o poezie ca într-o partitură de Debussy. Nu este prima oară când efervescența rafinată Carassia obține premii la campionatul Mondial de Șampanii și Vinuri Spumante (din anul 2017 tot primește premii) dar, na, uneori e mai greu să dăm de știrile cele bune.
Crama de Spumante Carastelec din nordul Transilvaniei, satul Carastelec, județul Sălaj (regiunea viticolă Crișana), este prima cramă de nouă generație (deține 22,4 ha de viță de vie) care a fost concepută pentru a produce spumante prin metodă tradițională și vinuri efervescente/ petiante. Clădirea cramei funcționează cu energie verde.
În portofoliu Cramei Carastelec sunt trei branduri: Carassia – numele spumantelor obţinute prin metoda tradiţională, adică cu fermentare și maturare în sticlă (cu perioadă de maturare de minim 20 luni) şi vinurile efervescente Friza și Vinca – obținute fără adăugare de bioxid de carbon.
4. Gin din flori de soc – Kaspers, de la Saschiz
Pe lângă dulcețurile, gemurile, siropurile etc. găsiți la Pivnița Bunicii – Taste Transylvania și un Gin din flori de soc, Kaspers (lansat în anul 2019). Ginul este realizat în propria distilerie, în cantități limitate, folosind metode tradiționale din Marea Britanie din anii 1800 (în spatele proiectului se află întreprinzătorul britanic Jim Turnbull).
Un fel de înfrățire a florilor de soc, culease manual, plus alte zece plante aromatice (inclusiv plante de pe pajiștile sălbatice din zonă, recunoscute pentru biodiversitate) cu rețete vechi de pe alte plaiuri, aduse la desăvârțire într-un sat din Saschiz. Ginul are 40% alcool, sticlă 500 ml., pe site-ul pivnitabunicii.com este un cost de 110 lei.
5. Abonament lunar cu vinuri românești, selectate de un somelier
Dacă ai în preajmă un pasionat de vinuri, surprinde-l cu un abonament cu vinuri românești, alese cu grijă de somelier Andrei Popa (de la restaurant fine dining Anika București), Dor de vin. Promisiune: timp de un an vinurile nu se repetă. Alături de cele 4 sticle de vin din pachetul lunar sunt incluse diverse informații precum recenzii, fișe pentru note de degustare plus o rețetă creată de un chef (asociată cu unul dintre vinuri).
Sunt două tipuri de abonamente Dor de Vin: standard (250 lei) și premium (530 lei). Varianta standard propune vinuri ale cramelor cu tradiție dar și etichete de la crame mici, mai puțin cunoscute. Abonamentul premium e dedicat cunoscătorilor și sunt incluse etichete premium, vinuri în ediții limitate, din rezerva cramelor sau chiar vinuri care nu au fost lansate pe piață.
Găsiți pe site vinurile din cutiile anterioare și detalii abonamente:
www.dordevin.ro/abonamente/
6. Pachețel gourmand: un vin și o brânză maturată. De România.
Ce avem noi aici? O sticlă de vin românesc de la o cramă artizanală și o brânză românească gustoasă, poate chiar cu recunoașteri internaționale.
Piața de vinuri românești crește, crește și se dezvoltă frumos iar cramele mici și medii devin din ce în ce mai creative și fâșnețe.
Las spre studiu cateva nume de crame mici și câteva dintre vinurile lor, unele cu nume ori mesaje originale. Le puteți achiziționa fie direct de pe site-urile cramelor, fie din magazine specializate care vând vinuri (la o simplă căutare pe Google).
- Două dintre vinurile nou-lansate în anul 2021 la Crama Bauer din Drăgășani sunt ,,Ceva Nou’’ (Crâmpoșie aromata – soi românesc foarte rar, nu este un soi omologat) și,, Altceva’’ (un vin rose din soiul Novac).
Crama Bauer propune vinuri rafinate pe principiul ,,o parcelă, un soi, un vin’’.
Vorbim despre vinuri, dar nu pot să nu amintesc și de un spumant special, ediție limitată, din Fetească Regală, dintr-o vie de peste 40 ani: J.O.H.A.N.N.A. (ambalată și în cutie frumoasă).
Am avut și onoarea și bucuria să înregistrez un interviu-video acum ceva vreme cu oenologul Oliver Bauer, dacă vreți să îl cunoașteți: Interviu video #5 întrebări – Oliver Bauer, crama Bauer
- Crama Jelna – amprenta Transilvaniei din judeţul Bistriţa-Năsăud continuă tradiția zonei, conform unor hărţi vechi din secolul 18, dealurile erau cultivate cu viță de vie. Îngrijesc acum 26 ha viță și au trei branduri vin: Jelna, Dealu Negru, Navicella. Verificați pe site-ul lor, au și variante cutii sau pachete vin.
- Crama Agape artă&natură zona Banat, în Silagiu, Timiș își dorește să aproprie oamenii de artă dar și de natură. De testat un vin gastronomic din soi Blaufrankisch: un rose fără nume cu o culoare specială – transparență cu irizații rose, care are pe etichetă și contraetichetă versuri de Nichita Stănescu (Spune-mi, dacă te-aș prinde-ntr-o zi, Și ți-aș săruta talpa piciorului…). Agape mai are vinuri în ediții limitate precum: ,,Vise’’ (Sauvignon Blanc 2019) și ,,Vorbe’’ (Feteasca Neagra 2018).
- Crama Ferdi are o vie veche de 10 ani cultivată pe 3 ha în Dealu Mare. Câteva dintre vinurile cu nume cu povești: Crama Ferdi Cuvee Unchiu Puiu 2019 (Merlot, Shiraz si Blaufrankisch – maturat 6 luni, baric din stejar), Cuvée Paul Rezerva 2019 (Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon – maturat 18 luni, baric din stejar). Verificați vinurile disponibile în această perioadă.
- Crama Dagon Clan din Dealu Mare, la fel, cramă-boutique, cu 6 ha vine cu: ,,Jar’’ (Pinot Noir, Fetească Neagră), ,,Har’’ (Cabernet Sauvignon, Shiraz), ,,Clar’’ (Feteasca Albă).
- Dacă vă doriți licori cu recunoașteri internaționale, în octombrie 2021 celebra publicație americană RobertParker.com a oferit 93 puncte pentru Domeniul Vinarte – ,,Soare’’ Cabernet Sauvignon 2017 (și mai sunt alte 16 vinuri românești în listă). Sau ,,Prince Matei’’, Merlot 2013 – Crama Domeniile Prince Matei, vin care a primit 90 de puncte – Decanter 2020.
- Și dacă tot nu știți ce să alegeți, mergeți pe un vin de la Crama Davino din Ceptura, zona Dealu Mare, zic că nu veți da greș. Branduri: Davino, Monogram, Iacob, Făurar.
La pachet, lângă vinul românesc, puteți adăuga și o brânză maturată (sau mai multe, după pofte).
Recomand Brânza Horezu (unii o mai numesc și ,,Parmezanul de România’’) care a primit medalia de bronz la concursul din cadrul International Cheese Festival din Oviedo, Spania, care s-a desfăşurat între 3-6 noiembrie 2021. Brânza noastră premiantă (tip brânză Manchego) este fabricată la Vâlcea de Five Continent, din lapte de oaie pasteurizat, consistență tare, fermă, şi poate avea perioadă maturare de la 3 luni la 1 an. Pe piață o găsiți în mai multe lanțuri retail, fie cu numele său, fie sub brand-ul care susține producătorii români, specific respectivului lanț retail (dacă citiți cu atenție detaliile de pe etichetă, trebuie să fie menționat numele producătorului).
Alte propuneri de brânzeturi gustoase, testate de-a lungul timpului: Produse lactate Torockoi din Alba, brânzeturi maturate vacă Meșendorf 65 – Brașov, brânzeturi Timian – Harghita, Atelierul de brânză NarCheese Cluj, brânzeturi capră – Ferma Hărman Brașov, telemea oaie Sibiu cu monogramă IGP, brânzeturi maturate Manufactura de Brânză Târgu Mureş, șvaițer Ținutul Călimanilor Suceava.
Am scris aici detalii despre: #Producători Locali Autentici. Brânză artizanală (1): Meșendorf și Timian. Informații utile: cine, ce, cum, cât.
Brânzeturile artizanale nu le găsiți la supermarket, ci le puteți achiziționa – fie direct de la producători, fie din magazine specializate, băcăniile care colaborează cu micii producători locali.
Și, mai las aici ceva. În cazul în care vrei de-a gata pachețelul, Revino Cheese & Wine are deja propuneri cu alăturări dintre brânzeturi și vinuri românești: www.shop.revino.ro
7. Pachețel cu borcane originale de la Pickles
Pe lângă meniul simpatic zilnic, Pickles București face artizanal diverse murături/ kimchi, sosuri, ketchup-uri etc., de te lingi pe degete. În funcție de sezon, sunt variante noi.
Câteva exemple din această perioadă, când scriu aceste rânduri, o colecție cu: muștar iute cu turmeric, sos harissa, kimchi de pepene roșu, ketchup de mure, fenicul murat, prune uscate murate, dulce de leche cu sare Maldon sau cu miso.
Ce să fac, a fost greu dar am învins, am testat tot ce este în oferta actuală (mai puțin dulce de leche) și sunt mai mult decât încântată. Fiecare borcănel are personalitatea sa și te surprinde prin bogăția de detalii, prin alăturările inedite de arome, texturi, gusturi.
Ca să vă faceti o idee, ce conține harissa (initial am fost sceptică, din motive de coriandru, acum e printre preferate): coriandru, semințe coriandru, pătrunjel, ceapă verde, ardei iute, chili, usturoi, ulei măsline, chimion, sare, lămâie. Cum sună?
Ce pot să zic de un astfel de cadou? Nu o să mai aibă nimeni așa cadou, borcănelele sunt făcute în mod artizanal, în cantități mici. Iar gusturi, o bogăție, care mai de care mai original. Tare o să fericiți gurmandul explorator care va primi pachețelul.
Și, apropos de prețuri, un borcan costă în jurul a 20 lei.
Atenție: o bogăție de condimente implicate și tare fain combinate, și da, pot da dependență.
8. Cursuri și vouchere
Ce cadou fain, o experiență de învățat lucruri noi despre marea planetă a gastronomiei, și teorie și practică! Câteva recomandări:
- Un curs la Fundația Calea Victoriei: ,,Introducere în istoria gustului’’, lector Adriana Sohodoleanu. Sunt 4 ateliere, cursul are loc online (deci, nu contează dacă stai în țară sau oriunde în lume), cost 320 lei. Urmăriți cursurile fundației lună de lună, apar mereu informații prețioase. Am scris și un material motivațional: 10 motive să urmezi un curs Fundația Calea Victoriei.
- Artisan Cooking: Voucher cadou pentru un curs de gătit, Chef Daniel Wendorf. Voucherul e valabil 3 luni de la data cumpararii, cost 365 lei. Există variante cursuri de gătit și pentru copii.
- Cât despre cursuri de cofetărie-patiserie, variante scurte găsiți la Pastry Workshop cu Olguța Iliescu iar o variantă cu un format mai extins, de trei luni, cu Ana Consulea (Gault & Millau – Pastry Chef of the Year 2019) la Dalles Go.
Toate cursurile menționate le recomand din experiență, le-am parcurs, nu e informație din auzite.
- Voucher degustare de vinuri la o cramă. Majoritatea cramelor din țară oferă sesiuni de degustare cu diverse variante. Iată și câteva nume, în caz că nu știți de unde să începeți. Dacă intrați pe site-ul Asociația Dealu Mare dealu-mare.ro găsiți link-uri către cele 14 crame ale asociației și toate au variante de vouchere degustări. Și cramele din zona Drăgășani organizează degustări, dacă căutați detalii pe site-urile lor.
9. Băcănia cu de toate, design your own
Cu siguranță, știi o băcănie cu bunătăți de la mici producători din țară, eh, acolo e rost de multe cadouri. Zic și eu recomandări, două dintre selecțiile de produse artizanale pe care le apreciez sunt cele de la Băcănia Veche bacaniaveche.ro și Real Foods realfoods.ro. Ambele au și magazine online dar și băcănii unde te poți duce să vezi produsele.
D’apăi, începe frumos: zacuscă, dulceață, sirop, vin, țuică, rachiu, brânză etc.
Alte idei din țară sunt food-hub-urile care au produse artizanale de la mici producători din zonele respective (Roade și merinde și Helyenvalo livrează doar la nivel local): Nod Verde Cluj, Roade și Merinde Iași, Nord Natural Hub Suceava, Helyénvaló Helyi din Odorheiu Secuiesc, Merindar – produse apicole Braşov și Sibiu Food Hub (livrează săptămânal și în București – la sediul Băcănia Veche – Delicatese & Grădină, Piața Romană).
10. Experiență gastronomică: mergi la un restaurant
De e aniversare sau sărbătoare, o întâlnire în jurul mesei pline cu bunătăți, capătă alt sens.
Cine e atras de explorarea lumii nemărginite a gusturilor… nu uitați, puteți oferi cadou celor dragi o experiență gastronomică, o masă în oraș! O amintire-experiență trecută prin filtrele atâtor simțuri și detalii, se impregnează în cartea de amintiri, cred eu, chiar în primele capitole.
Dau o mână de ajutor, în caz că ești în pană de idei și nu mai ești la curent cu locuri bune prin oraș. Iată câteva restaurante fine dining din București pe care le recomand, unde Chefii care gătesc sunt și proprietarii acestor locuri: Kaiamo (Chef Radu CM Ionescu) și restaurante deschise în 2021, Soro Lume (Chef Mihai Toader) și Grai (Chef Daniel Pălici). Restaurantele au meniuri diferite, fiecare are conceptul său dar toate au meniuri de sezon și folosesc și produse locale. Dacă ești interesat de mai multe detalii, scrie-mi, și îți povestesc, le-am trecut pragul tuturor.
Pentru perioada decembrie, Kaiamo a făcut chiar niște vouchere tipărite cu variante tasting menu, care se pot oferi cadou.
Bineînțeles, sunt o grămadă de locuri faine în oraș, cu specificuri diverse, alege ce e pe gustul vostru.
Drept cadou, scrie frumos pe un bilețel: cadoul meu este o cină la un restaurant, când vrei tu 😊
Ar mai fi tare multe bunătăți la care să luăm aminte, dar mă opresc aici.
Și, mai adaug o idee de cadou, în cazul în care nu te-a inspirat nimic din listă... cu o cutie generoasă de prăjituri de calitate, sigur nu dai greș la niciun eveniment, de orice tip ar fi acesta.
Ia o cutie maaaare de ecleruri de la French Revolution (am numărat în ultima vreme, sunt 30 tipuri diferite, da, da), poate mai multe tipuri de savarine de la Liberté (atenție, s-au mutat pe Calea Victoriei 122, zona spre Amzei), poate un platou cu stil – prăjiturile de la Zexe Braserie sau de la cel mai nou loc de prăjiturit franțuzește, Ohlala Patisserie.
Vă aștept cu alte propuneri gustoase și alese, în comentarii.
Să fiți bine, să fim bine, cu bune și bunătăți!
_______________
Actualizare 2022
11. Cartea ,,Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi”
Salut apariția unui proiect amplu și ambițios, de recuperare a patrimoniului gastronomic românesc: o carte cu articole despre istoria deserturilor, semnate de Cosmin Dragomir, alături de 80 de rețete vechi, aduse în contemporaneitate de Adriana Sohodoleanu. Cartea ,,Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” o găsiți din decembrie 2022 în Cărturești.
12. Gin făcut la Râșnov: Puşcălupi
Dacă urmăriți,,Ce mai găsim bun prin oraș?” ați aflat deja despre Pușcălupi, Single Shot Dry Gin din Ţara Bârsei care a apărut pe piață în luna iunie 2022. Pușcălupi este numele primul cabanier de la Mălăieşti ce l-a călăuzit pe botanistul braşovean Julius Römer în alcătuirea unei arhive botanice ample despre Ţara Bârsei.
În componența ginului Pușcălupi intră 18 ingrediente botanice, distilare în loturi mici.
13. Spumant românesc: Carassia 773 Vintage Brut
Primul spumant vintage, în ediție limitată, al cramei de spumante Carastelec din Sălaj s-a lansat oficial pe piață în noiembrie 2022. Însă prima sa degustare a avut loc la Revino Gourmet – Salon Gastronomic, în cadrul Masterclass-ului de spumante românești și brânzeturi la care am avut plăcerea să particip.
Carassia 773 Vintage Brut 2018 este un spumant făcut după metoda tradițională, un asamblaj din cele două soiuri de spumante tradiționale – Chardonnay (80%) și Pinot Noir (20%). Iar 10% Chardonnay este învechit în stejar și 10% Chardonnay fermentat malolactic, apoi maturat timp de trei ani în sticlă.
Ce înseamnă spumante vintage? Acestea sunt create doar în ani excepționali, folosind cele mai bune vinuri ale recoltei respective, cu maturare pe drojdie ce durează minimum trei ani, ce aduc compexitate și eleganță.
Carassia 773 Vintage a câștigat medalia de argint în Londra la Champagne and Sparkling Wine World Championship 2022.
Din ce spumante românești am testat, zic că acesta este cel mai bun la ora actuală!
Credit foto 1: Nadi Lindsay, Pexels