eveniment Artizani DeGust 2: spumant Carassia, brânză Torockoi – De Colțești
Pe 5 iunie 2024 am organizat la DeSoi al doilea eveniment din seria Artizani DeGust, alături de brânzeturile maturate Torockoi – De Colțești din Alba și crama Carastelec Sparkling Winery din Sălaj.

În cadrul evenimentului am făcut și asocieri dintre 5 brânzeturi și 5 vinuri și spumante, prilej de exersat gusturi și arome și de aflat lucruri noi.

Și nu a fost doar un eveniment cu socializare și degustare de produse plus meniu mâncare DeSoi, ci și cu informații din belșug oferite cu generozitate de producătorul și somelierul cramei.

Organizez astfel de evenimente din dorința de a face cunoștință cu produse românești de calitate, dar și cu oamenii din spatele lor, implicit cu informații direct de la sursă, într-o atmosferă relaxată. Cum ar zice unii ,,edutatement’’, o formă de educație/ cunoștere dar și entertainment/ socializare, cu exersarea papilelor și simțurilor și bucuria descoperirii, împreună.

 

Brânzeturile Torockoi – De Colțești sunt produse la poalele Munților Trascău, județul Alba, o afacere de familie care în cei peste 25 ani păstrează standardele de calitate.

Chiar dacă și-au extins gama de produse lactate, brânzeturile lor maturate au rămas un reper de-a lungul anilor.

Marius Chiorean, property manager brânzeturi maturate Torockoi – De Colțești a venit special de la Cluj să participe la eveniment, pentru care îi mulțumesc.

La eveniment am degustat 5 brânzeturi excepționale (printre acestea și 2 maturate timp de 2 ani de zile):

Floare de colț (brânză semi-moale, cu mucegai alb nobil, de tip Brie), brânză maturată Apuseni, brânză maturată cu trufe, brânză extramaturată de Trascău tip Parmazan (maturată 2 ani de zile) și brânză extramaturată Puturoasa de Trascău (maturată 2 ani!)

Puturoasa de Trascău a fost o surpiza din partea echipei De Colțești, nu era inițial în program, mulțumesc!

Dacă brânza ,,Floare de colț’’ o știam de mulți ani și o apreciez foarte tare (este o branză care și-a păstrat calitatea de-a lungul anilor), la fel și brânză maturată Apuseni (versatilă și prietenoasă, cu maturare 2-3 luni), cele 2 brânzeturi extramaturate timp de 2 ani (nu am mai degustat de la ei produse maturate atât de mult), au fost senzație!

Brânza extramaturată de Trascău – maturată 2 ani de zile avea deja cristale formate (are pasta tare/ în zona Parmigiano Reggiano), gust intens, cremos, a fost minunăție. Iar Puturoasa de Trascău, așa cum îi spune și numele, nu este pentru oricine, avea o aromă intensă, cu personalitate, desăvârșită în cei 2 ani de zile.

Nu știu dacă am primit brânzeturi Torockoi din loturi speciale de la poalele Munților Trascău, cert este că au fost deosebite!

Am mai scris despre brânzeturi aici: Peste 15 producători de brânzeturi maturate românești la Revino Gourmet

 

Crama de spumante Carastelec este o cramă boutique (cu 22,4 ha) din județul Sălaj, sat Carastelec și reprezintă prima cramă de generația nouă din România gândită să producă preponderent spumante prin metoda tradițională și vinuri efervescente.

Am degustat vinuri și spumante din întreaga gamă a cramei Carastelec Sparkling Winery prezentate de somelierul cramei (de 9 ani), Daniel Manea.

Friza (vin petiant sau ușor efervescent or semi-spumant), Vinca – Theresia Riesling, Vinca – Benedict Pinot noir, Carassia classic, Carassia rose.

Despre Carassia am scris deseori pe blog sau pe rețelele de socializare, este un spumant obținut prin metoda tradițională pe care îl apreciez foarte tare, este brandul preferat de spumant în ultima vreme din România.

Nu mai spun despre premiile internaționale pe care crama le ia an de an, din 2017 încoace la Champagne & Sparkling Wine World Championships din Londra. Nici despre faptul că spumantele se găsesc în câteva restaurante cu stele Michelin.

Spumantele Carassia sunt maturate în sticlă minim 22 luni.

Pe lângă bule, vinurile liniștite Vinca – Theresia Riesling și Benedict Pinot noir au fost o plăcere de descoperit.

Am avut parte și de o surpriză din partea cramei (mulțumim), am deschis la finalul evenimentului (de fapt, chiar una dintre invitate a avut onoarea, deoarece am învățat și să deschidem și sticle de spumant) o sticlă Magnum Carassia (adică 1,5 litri de bule rafinate).

 

 

Din discuțiile din jurul mesei am aflat foarte multe lucruri din culise.

Am aflat că brânzeturile maturate nu se pot face din lapte care provine de la ferme foarte mari/ unde văcuțele sunt crescute în mod industrial (aceasta a fost experiența producătorului), că brânzeturile maturate se tratează cu grijă (ei spală manual bucată cu bucată anumite brânzeturi), nu se aruncă nimic în procesul de producție etc.

Pe viitor, Torockoi se va extinde, lucrează la o nouă hală de producție cu utilaje noi.

La eveniment am aflat și despre lansarea unor brânzeturi noi, dar las căile oficiale să facă anunțul.

La eveniment am vorbit și despre tipurile de pahare din care se bea spumantul, am aflat ce înseamnă eticheta vintage pentru spumante, câte atmosfere sunt într-o sticlă de spumant vs Prosecco sau statistici de accidente fatale provocate de dopul de spumant/ șampanie și alte vorbe de duh.

A fost o seară specială, atât prin atmosfera creată, cât și prin calitatea informațiilor și a bunătăților pe care le-am avut pe masă.

Mulțumesc, Torockoi De Colțești, Carastelec, DeSoi și celor prezenți la eveniment!

Despre seria de evenimente De Corina – Artizani DeGust:

Evenimentele offline De Corina – Artizani de gust au ca ingrediente principale poveștile adevărate împărtășite chiar de protagoniștii lor, cu degustări de produse făcute pe meleaguri românești și socializare cât cuprinde.

Învățăm împreună despre ce înseamnă produs local, #eatlocal, diversitate de gusturi, ne ascuțim simțurile testând produse făcute în serii mici și aflăm informații despre lumea gustoasă a gastronomiei. Mai multe informații teoretice și practice, mai multă bucurie!

Conexiunea cu mâncarea pe care o așezăm pe masă ne face mai conștienți de legătura cu natura, sezonalitatea ingredientelor, bogăția gusturilor locale. Și, totodată, învățăm să fim mai atenți la alegerile pe care le facem și la calitatea produselor pe care le achiziționăm.

Într-o lume a standardizării și uniformizării gusturilor, a ,,scurtăturilor’’, premixurilor, ingredientelor procesate etc. te invit să descoperi gusturile produselor românești făcute temeinic, cu responsabilitate.

Dacă vrei să vezi cum a fost primul eveniment din serie, detalii aici: eveniment Artizani DeGust 1: Brânza De Meșendorf, crama De Matei

Credit foto: Maria Gîndac/ TWO BUGS