eveniment Artizani DeGust 1: Brânza De Meșendorf, crama De Matei
Ce înseamnă mic producător? Ce implică un produs artizanal? Care sunt poveștile produselor artizanale și ale oamenilor care le creează? Hai să afli, chiar de la ei, în cadrul evenimentelor Artizani de gust – De Corina.

 

Pe 10 aprilie 2024 am organizat primul eveniment din seria #DeCorina & Artizani #DeGust, un concept pus la cale #DeCorina cu sprijinul prietenilor de la # DeSoi (locație aflată pe str. Piața Sfântul Ștefan nr. 8).

 

Acest tip de eveniment înseamnă degustare de produse artizanale, informații și povești spuse chiar de făuritorii #DeGust, plus musai socializare.

Întâlniri cu discuții relaxate în jurul gusturilor și aromelor, unde ai ocazia să vorbești chiar cu producătorii (cei mici, dar și din zona medie) sau cu cei implicați în procesul de producție. Și, bineînțeles, guști, încerci, întrebi, compari și descoperi cu ce rezonezi și ce îți place.

Primii invitațiau avut nume predestinate: DeCorina invită la DeSoi, alături de Brânza Maturată De (la) Meșendorf 𝐬̦𝐢 Crama DeMatei!

 

 

Brânza Maturată de la Meșendorf este un mic producător de brânzeturi maturate din lapte crud de vacă din satul Meșendorf, Brașov (în vecinătatea Viscri, Criț, Saschiz etc).
Povestea e clasică: Oana și Adrian Udrea, corporatiști din București, s-au mutat într-un sat săsesc unde produc loturi mici de brânzeturi, împreună cu familia Stoian din sat.
Pe lângă brânzeturi, au și un punct gastronomic local (PGL), unde puteți lua masa într-o superbă șură săsească.

Oana și Adi ne-au povestit cum au lăsat traiul din București și au dat startul atelierului Brânza maturată de la Mesendorf într-un sat săsesc, cum se face brânza maturată din lapte crud de la văcuțe Bălțată Românească, dar nu ne-au dezvăluit chiar toate secretele.

Am degustat patru tipuri brânzeturi – maturată șase luni, dar și maturată cu negrilică sau leurdă plus Meșendorf în floare (inspirată de brânza alpină cu flori tip Alp Blossom), maturată minimum trei luni, cu flori și ierburi de pe dealurile Transilvaniei. lansată în toamna lui 2023. Am povestit despre lansarea acestei brânze, aici: Peste 15 producători de brânzeturi maturate românești la Revino Gourmet

Citește mai multe detalii despre micul producătpr de brânzeturi:#Producători Locali Autentici. Brânză artizanală: Meșendorf și Timian. Informații utile: cine, ce, cum, cât.

Sau detalii aici:Prânz în șură: Meșendorf 65, punct gastronomic local

 

Somelierul Vasile Ghimpu ne-a prezentat cele trei vinuri ale gamei Migala (gamă dedicată cupajelor: alb, rose, roșu) de la Crama DeMatei, dar ne-a povestit și despre vinurile Patima din Dealu Mare, oenologi și câte și mai câte.

Crama DeMatei, recunoscută pentru iconicul Merlot din Dealu Mare, Prince Matei, a lansat anul trecut trei noi game de vinuri dedicate exclusiv pentru HoReCa: 𝐎𝐝𝐨𝐫, 𝐌𝐢𝐠𝐚𝐥𝐚 și 𝐏𝐚𝐭𝐢𝐦𝐚. Noile game vorbesc despre principiile cramei de la Zorești și modul în care vinurile sunt desăvârșite: cu patimă, migală și rost.
Crama DeMatei înseamnă păstrarea și îngrijirea tradițiilor prin transmiterea orânduielilor din generație în generație.

Vinurile cramei de la Zorești au obținut și premii de-a lungul timpului, Migala Cuvee 25 Roșu a luat chiar luna trecută medalie de aur la Mundus Vini – ProWein Düsseldorf, cel mai mare târg de vinuri din lume.

În stilul său, cu umor și voie bună, somelierul a făcut un pairing ghidat, asocieri dintre vinuri și brânzeturi.

Seara a fost completată și cu un meniu de mâncare pregătit de DeSoi.

Mulțumesc tuturor celor care au participat la eveniment!

Despre evenimentele De Corina – Artizani de gust

Evenimentele offline De Corina – Artizani de gust au ca ingrediente principale poveștile adevărate împărtășite chiar de protagoniștii lor, cu degustări de produse făcute pe meleaguri românești și socializare cât cuprinde.

Învățăm împreună despre ce înseamnă produs local, #eatlocal, diversitate de gusturi, ne ascuțim simțurile testând produse făcute în serii mici și aflăm informații despre lumea gustoasă a gastronomiei. Mai multe informații teoretice și practice, mai multă bucurie!

Conexiunea cu mâncarea pe care o punem pe masă ne face mai conștienți de legătura cu natura, sezonalitatea ingredientelor, bogăția gusturilor locale.
Și, totodată, învățăm să fim mai atenți la alegerile pe care le facem și la calitatea produselor pe care le achiziționăm.

Într-o lume a standardizării și uniformizării gusturilor, a ,,scurtăturilor’’, premixurilor, ingredientelor procesate etc. te invit să descoperi gusturile produselor românești făcute temeinic, cu responsabilitate.

 

 

 

 

Dacă vrei să vezi cum a fost al doilea eveniment din serie, detalii aici: eveniment Artizani DeGust 2: spumant Carassia, brânză Torockoi – De Colțești

 

Credit foto: Maria Gîndac/ TWO BUGS