Meniu de București – ianuarie 2025 (21)

Locuri noi în București? La început de an, am pregătit un platouaș cu câteva noutăți din oraș: locuri care s-au deschis de curând și mi-au atras atenția, dar am tras și cu urechea și am aflat despre unele care urmează să apară.

Nu sunt toate noutățile despre care aflu, este o listă curatoriată #DeCorina.

  1. Ni Shibo – Ramen bar

Pe 12 noiembrie 2024 s-a deschis Ni Shibo în Piața Amzei, pe Mendeleev 8.

Meniu scurt: 6 tipuri Ramen (inclusiv unul vegetarian), 4 startere, 1 desert.

Nu se fac rezervări.

PS din culise – e agitație cu acest Ramen bar, se stă la coadă în perioada aceasta, în ianuarie.

credit foto: Ni Shibo

2. Petra

La mare modă prin cercurile de foodies este Petra din Obor ,,vintage inspired canteen’’, cu program trei zile pe săptămână (vineri – duminică).

Au un meniu scurt, pe nostalgie: salată boeuf, supă cu găluște, chifteluțe cu piure, amandină, savarină etc. Au și un meniu al săptămânii, pe lângă à la carte.

Str. Ziduri Mosi 4 (Hala Obor, et. 1)

 

3. Eshte Social Gallery

La doi ani de când au deschis cafeneaua și concept store cu ,,design și talent românesc’’ Eshte are și un frățior (din decembrie 2024), pe str. Ion Ghica 13.

Pe lângă obiectele cu design românesc, noul loc are bar cu cocktail-uri cu twist românesc, iar de la mijloc de februarie o să  vină și oferta de brunch.

PS: între timp am ajuns în vizită, este cu parter și etaj – loc frumos, spațios cu obiecte de design românesc. Barul este amplasat la parter. Eshte Social Gallery are și o terasă, o curte interioară. Fotografiile sunt făcute de subsemnata în ianuarie.

Primul loc Eshte, fratele mai mare de pe strada Doamnei 15, a rămas cafenea.

credit foto: De-Corina.ro, Eshte Social Gallery

4. Patio bistro, cafe, bakery

Deschis în decembrie 2024 în nordul orașului, locul are propuneri de la mic dejun, la prânz și cină.

Proprietar e somelier Andrei Popa, deci meniul de băuturi trebuie să fie ceva foarte bun.

Au și propria brutărie artizanală. Chef este Michael Passarelli.

Bucătărie clasică, o înfrățire dintre cea franceză, italienă și asiatică.

Adresă: str. Nicolae G. Caramfil nr. 74B

credit foto: Patio

5. Dieci – il numero, restaurant italian

Am scris în ediția Meniu de București din octombrie, aici despre loc, iată că pe 10 ianuarie 2025 au deschis în Berceni (C. Brâncoveanu), pe str. Dâmbului nr. 128.

Meniu cu mic dejun-prânz/cină, cu paste, arrosticini, osso bucco, pizza, paste etc. Conceptul se bazează pe nr. 10 (Nadia, Maradona, Hagi, Decameronul etc.) și mâncare italiană.

Design frumos de PickTwoStudio.

 

6. Piața9

Am o știre fierrrbinte: celebra Piața9 din Oradea se extinde și în București!

Deschiderea va fi undeva în jurul lunilor mai-iunie.

Piața9 Oradea înseamnă un format hibrid care aduce împreună zonă de măcelărie/ grill/ fast-casual, plus brutărie, patiserie, cafea etc.

Din informațiile pe care le-am primit între timp de la ei, în București vor veni doar cu partea de bakery și cafea de specialitate. Sper să fie doar pentru început.

credit foto: Piata9 Oradea

7. Siphon cafenea

Pe colțul Polonă 90 este o cafenea simpatică, loc de stat la o cafea de specialitate, patiserie, o vorbă, un spumant.

Design semnat de Alexandru Dabija (cu multe proiecte faine la activ, DeSoi, Boiler, Fresco etc.).

Superb, au integrat și podeaua veche tip șah în noul design.

PS între timp am și ajuns și pe la ei, fiind loc nou era plin într-o zi de vineri la prânz. Vă las mai jos o fotografie făcută de mine, la fața locului, din ianuarie.

 

Poftă bună la explorat gusturile orașului!⭐

Uite și un mic video pe care l-am făcut la Siphon când am ajuns:

credit foto: De-Corina.ro, cafenea Siphon


Ca de obicei, în loc de încheiere, încurajez consumul produselor locale de sezon, las aici și câteva ingrediente de #sezon pentru inspirație, din ianuariecaută-le în meniuri!😍

Fasole, mazăre uscată, sfeclă roșie, linte, praz,

păsat, pălămidă,murături, cârnați, slănină.

Mulțumesc pentru detalii, Chef Alexandru Burcă, restaurant Mosafir.

credit foto: De-Corina.ro, curte interioară Eshte Social Gallery

 

EXTRA INFO:

Pentru că aflu multe informații din piață, de pe teren, dar și online, vă mai las câteva detalii, bonus la acest număr – Meniu de București  de ianuarie (informațiile nu se regăsesc în social media, ci doar aici, în articol):

NEW CHEF – KANE restaurant
– Începând cu luna ianuarie 2025, Chef Daniel Pălici coordonează bucătăria restaurantului fine dining Kane din str. Doamnei 9, care are propuneri exclusiv tasting menu. La sfârșitul lunii ianuarie am fost invitată să testez noul meniu, ce pot să zic, este că Chef Daniel Pălici păstrează ștacheta ridicată atât la capitolul gust, cât și la capitolul creativitate și prezentare. 

Personal am testat mâncarea gătită de Daniel încă din anul 2019, am povestit despre stilul său de gătit și experiența la restaurant Grai, citiți aici.

Daniel Pălici a fost nominalizat la categoria Great Chefs of Tomorrow – Gault&Millau România 2018.

Sloane Coffee Victoriei se mută

Sloane Coffee de pe Calea Victoriei 87-89 mai este la această locație până pe 9 februarie 2025 (treceți pe la ei, în ultimele zile vor avea cafea din capitolul ,,rarități”). Cafeneaua se redeschide curând – se va muta tot pe Calea Victoriei, dar mai aproape de zona Universitate, revin curând cu noile coordonate.

Carte cu rețete (și) românești, în engleză – ,,Danube – Recipes and Stories from Eastern Europe” de Irina Georgescu 

Cartea ,,Danube – Recipes and Stories from Eastern Europe’’ de Irina Georgescu poate fi achiziționată online de pe site-ul Cărturești, dar o găsiți și pe Amazon. Cartea prezintă 80 rețete din România, dar și Serbia și Bulgaria, majoritatea sunt mâncăruri de zi cu zi, din legume (mai puțin carne), tipărită în condiții grafice deosebite.

Start precomenzi cartea ,,Sarmale și serotonină” de Carmelia Burghele

Editura Gastroart.ro a anunțat că se pot face precomenzi pe site-ul Cărturești pentru  ,,Sarmale și serotonină. Despre un mainstream gastro-cultural’’– un studiu dedicat sarmalelor, realizat de entologul și antropologul Carmelia Burghele în satele sălăjene. Cartea se va livra la începutul lui martie.

 

credit foto: De-Corina Blog, Chef Daniel Palici, Kane

credit foto: De-Corina Blog, Chef Daniel Pălici, Kane (meniu ian. 2025)

Mulțumesc că ai trecut pe aici!

Ai aflat ceva nou?

Like, Share, Comment & menționarea sursei

sunt apreciate 🙂

A muncit un om, nu AI.

Această rubrică nu este sponsorizată de niciun brand,

este o listă curatoriată: De-Corina blog.

 

– – – – – – – – – –

Meniu de București  este o rubrică pe care am început-o în luna mai 2021 și care a purtat diverse forme și frecvențe, fie articole ample, fie variate concentrate etc. Sub o formă sau alta, am păstrat pulsul locurilor noi din gastronomia bucureșteană, vești pe care le-am împărtășit cu comunitatea. Așa cum  știți, informațiile sunt curatoriate, nu scriu despre toate locurile noi din oraș.

Ai poftă de și mai multe bunătăți? Uite câteva ediții, iar restul le descoperi pe site (Papile răzgâiate – Articole):